Terrassa

Més de 300.000 desplaçaments per entrar i sortir de Terrassa

La mobilitat a la ciutat augmenta i ja frega el milió de desplaçaments

Els desplaçaments de connexió (amb origen i destinació a Terrassa) lideren les estadístiques de la mobilitat a la ciutat. Així ho posa de manifest l’Enquesta de mobilitat en dia feiner 2023 que realitza l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (ATM) i l’informe sobre la mobilitat a Terrassa, amb una mostra ambdós de més de 1.500 enquestats a la ciutat.

Els fluxos de població estan prou equilibrats a la ciutat, on es registren al voltant de 306.553 desplaçaments entre districtes, 291.673 a l’interior dels districtes, i 321.887 d’entrada i sortida de Terrassa. Són xifres prou equilibrades, on la majoria dels desplaçaments, un 35%, els protagonitzen les persones que cada dia entren i surten de la ciutat.

La ciutat ja s’acosta al milió de desplaçaments globals en dies feiners

La majoria són terrassencs, un 52%, i la resta, un 47,5%, són no residents.

Uns i altres continuen utilitzant majoritàriament el vehicle privat en els seus viatges diaris. En els fluxos de connexió, un 73,2%, gairebé tres de cada quatre desplaçaments, es fan en vehicle privat, bé sigui en cotxe, furgoneta o camió. El vehicle privat manté una quota modal alta en la mobilitat externa de la ciutat, on els desplaçaments en transport públic, però, tenen un gran protagonisme.

Cal destacar que un 24,8% dels desplaçaments d’entrada i sortida de Terrassa es fan en transport públic. La xifra supera l’estadística de mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on els viatges en transport públic van ser l’any 2023 un 16,4%.

En contraposició als fluxos de connexió, a la mobilitat interna, el 60,7% dels desplaçaments es fan amb mobilitat activa, és a dir a peu, en bicicleta o en vehicles de mobilitat personal (MVP). El vehicle privat és la segona opció per moure’s per la ciutat, amb un 30,6% dels desplaçaments, i el transport públic suposa el 8,7% desplaçaments a l’interior de Terrassa.

Usuaris del transport públic. En les connexions exteriors (entrades i sortides) una de cada quatre persones tria el bus o el tren /Nebridi Aróztegui

L’Enquesta de mobilitat en dia feiner de l’ATM revela quins són els motius dels desplaçaments de les persones que entren i surten de la ciutat. Si s’exclouen les tornades a casa, que són els motius de desplaçament majoritaris, el treball i les gestions relacionades amb el treball protagonitzen la majoria dels desplaçaments. Són un 28,9% del total dels moviments d’arribada i marxa de Terrassa en dia feiner.

El segon motiu, amb un 11,4%, són els personals ineludibles (anar al metge, de compres, acompanyar un menor d’edat o una persona gran, tenir cura de persones, fer gestions o dinars i sopars que no són d’oci). Aquests desplaçaments superen els motius personals opcionals (un 10,3%) i els estudis (5,4%).

Curiosament, a Terrassa als desplaçaments d’entrada i sortida de la ciutat la mobilitat per feina supera el global dels desplaçaments per motius personals. A l’Àrea Metropolitana, aquesta mobilitat és la més elevada dels darrers cinc anys i supera en dues vegades i mitja (41%) la mobilitat laboral (16,5%).

Pel que fa als horaris, en general al matí els desplaçaments són més constants i uniformes. Mentre que l’hora punta al matí és de 8 hores a 9 hores, relacionada amb la feina i els estudis, i es manté constant fins a migdia, a la tarda el pes dels desplaçaments s’acumula en les hores punta de tornada a casa: entre les 17 hores i les 19 hores.

To Top