Terrassa ha participat a la trobada mundial de ciutats Creatives de la Unesco celebrada a Braga (Portugal) entre l’1 i el 5 de juliol. Durant la trobada, en què han participat fins a 350 delegacions d’un centenar de països d’arreu del món, Terrassa, com a Ciutat Creativa de Cinema de la Unesco, ha presentat el projecte TRS Film Lab i l’experiència al voltant de la implementació d’aquest laboratori per a la creació de prototipus audiovisuals ubicat a les instal·lacions del Parc Audiovisual de Catalunya. Aquest laboratori audiovisual, impulsat amb el suport de l’Institut de la Cinematografia i les Arts Visuals (ICAA), disposa d’un plató ja preparat per realitzar streaming de continguts i de les instal·lacions de suport associades, així com un altre especialitzat en tot el flux de treball vinculat a la producció virtual. El projecte ha nascut per fomentar el contacte i crear un pont entre l’emprenedoria i la creativitat local i el mercat professional, mitjançant l’ús de tecnologies aplicades i d’un alt valor afegit.
La tinenta d’alcalde de Projecció de la Ciutat, Ona Martínez, explica que “durant els darrers mesos, professionals del sector, creadors i creadores, professorat interessat en el llenguatge audiovisual així com persones freelance, entre d’altres, han participat de les sessions de formació que s’organitzen en aquest nou equipament al Parc Audiovisual. Un laboratori dissenyat amb els darrers avenços i tecnologia amb una clara aposta de la ciutat per l’aprenentatge innovador i especialitzat. A més, el TRS Film Lab també acull la tercera edició de l’InBootcamp Terrassa Cinema i Turisme, en què una quinzena de joves participa d’un programa gratuït, intensiu i inclusiu de formació per impulsar el desenvolupament d’experiències audiovisuals, interactives i immersives que busca promoure el turisme cinematogràfic a la ciutat”.
Per al govern municipal “és un orgull poder explicar la nostra experiència al voltant del TRS Film Lab en un marc com la trobada mundial de Ciutats Creatives UNESCO i posar-lo com a exemple de projecte que genera noves i grans oportunitats tant al teixit empresarial com a emprenedors, societat i a la ciutat i el territori en general, contribuint també a enfortir l’ecosistema existent a Terrassa al voltant del sector del cinema i l’audiovisual”.
Durant la trobada a Braga, Terrassa ha estat present en dos esdeveniments: un panell de debat obert al públic al voltant de la temàtica “Com les tecnologies digitals configuren les polítiques públiques i privades: el paper dels agents locals, els projectes emblemàtics, els responsables públics i les universitats”, on s’ha explicat el projecte TRS Film Lab com a cas d’estudi a l’hora de reduir la distància entre la creativitat i la tecnologia aplicada dins de les indústries creatives i s’ha abordat com a exemple de com les ciutats poden encarar aquests desafiaments mitjançant projectes singulars.
A més, i durant la sessió plenària de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, i dins el panell temàtic sobre una transició justa cap a la IA per als artistes i professionals de la cultura, s’han subratllat els valors del TRS Film Lab com un espai d’accés obert que fomenta la recerca aplicada en nous formats audiovisuals, l’alfabetització i creació audiovisual basada en la diversitat i igualtat de gèneres, reduint la bretxa entre el talent creador i la indústria professional.
Relleu a Busan com a coordinadora de la xarxa de ciutats creatives de cinema
Durant la sessió del Grup de Coordinació de Ciutats Creatives de la Unesco, celebrada en el marc d’aquesta trobada, Terrassa ha passat el relleu a la ciutat sudcoreana de Busan com a coordinadora de la Xarxa de Ciutats Creatives del Cinema de la Unesco. Aquesta designació, de caràcter rotatiu, s’exerceix durant un període de dos anys, que en cas de Terrassa ha estat de tres, per petició expressa de les ciutats membres de la xarxa. Terrassa ha desenvolupat aquesta tasca des de la seva designació, l’abril de 2021, i en aquest temps la ciutat ha estat l’encarregada d’administrar i coordinar els diferents projectes i activitats impulsats per les ciutats creatives del cinema, assumint també un paper rellevant en l’organització interna de la Unesco així com una interlocució directa amb la resta de ciutats creatives d’aquest organisme.