Canviar perquè res no canviï. La paradoxa de Giuseppe Tomasi di Lampedusa inspira el procés de revisió dels Protocols de la Festa Major de Terrassa, que després de tancar una de les seves millors edicions, afronta el repte de posar-se al dia. La darrera posada a punt es va fer l’any 2009. Quinze anys més tard, la festa acumula una llarga llista de propostes de canvi i d’ajust, algunes de les quals ja estan sobre la taula.
La més rellevant, fins ara, té a veure amb el diumenge de Festa Major i amb la proposta que fa la colla Minyons de Terrassa d’avançar horaris, per evitar que l’exhibició castellera acabi a les 15.30 hores. L’objectiu és donar tot el relleu als castells i evitar sessions fins entrada la tarda.
“Volem continuar fent una diada de qualitat, amb colles de nivell, i veiem que el públic aguanta bé la primera ronda, però acabem sols”. El president de Minyons, Jaume Maeso, creu que avançar l’horari d’inici de l’exhibició castellera evitaria que la gent marxés a l’hora de dinar i “milloraria la conciliació dels membres de les colles i especialment de la canalla, que acaba dinant a les 16 hores”.
Jaume Maeso: “Volem continuar fent una diada de qualitat, amb colles de nivell, i veiem que el públic aguanta bé la primera ronda, però acabem sols”
Hi ha un altre factor determinant, la temperatura. “Les temperatures al migdia són molt altes. Pensem en el públic i en les colles convidades, que ens acostumen a dir que anem molt tard”.
L’exhibició castellera comença diumenge de Festa Major a les 12.30 hores i Minyons proposa avançar l’inici “entre 30 i 45 minuts”. Per fer-ho, seria necessari moure els actes més emblemàtics del dia central de la Festa Major, diumenge.
El seguici d’autoritats, que surt a les 9.45 hores del raval de Montserrat, l’ofici solemne a la catedral del Sant Esperit, a les 10 hores, i els actes de la sortida d’ofici, amb el Ball de Plaça, que comencen a les 11.15 hores. Aquest 2024, els actes de diumenge es van endarrerir 30 minuts i l’exhibició castellera va acabar a les 15.30 hores.
“Aquesta és una de les primeres propostes de canvi que tenim sobre la taula –explica Joan Salvador, tinent d’alcalde de promoció Econòmica i Educació i regidor de Cultura Popular i Cicles Festius–. Personalment, m’agrada la proposta i voldria que fos factible per la comoditat de tothom”.
Joan Salvador: Podem revisar horaris, retallar-los, ajustar-los. Fins i tot canviar activitats a la tarda, a la fresca. Ho parlarem tot i caldrà que tothom estigui d’acord”
Salvador afronta el procés de revisió “en positiu, amb amplitud de mires. Podem revisar horaris, retallar-los, ajustar-los. Fins i tot canviar activitats a la tarda, a la fresca, per guanyar agilitat i fer-les més divertides i atractives. Ho parlarem tot i caldrà que tothom estigui d’acord”.
Revisió en marxa
La revisió dels Protocols de Festa Major està en marxa. Una comissió amb 22 representants dels grups i entitats de cultura popular ja han celebrat diverses reunions i han acordat abordar la revisió per blocs. Els dos primers -Inici de festa i Raval infernal – ja estan sotmesos a debat.
“Hi ha temes que està clar que revisarem –apunta Salvador–, com el llenguatge dels Protocols, perquè sigui inclusiu”. Pel que fa a l’imagineria, el Protocol recull el llistat de tots els nans i capgrossos i la darrera incorporació, l’any 2010, és “la Castanyera”. Quinze anys després hi ha 16 capgrossos nous que cal incorporar.
També s’ha d’incorporar la Festa dels Capdidats i la mecànica de l’elecció del Capgròs de l’Any, que no figuren al document.
El procés de revisió dels Protocols serà “més lent del que pensàvem, per la dinàmica de consultes a les entitats – explica Salvador-, no estarà enllestit per la Festa Major de 2025, però això no impedeix que poguem fer els primers canvis l’any que ve”.
Un molt probable, agrupar les exhibicions de l’obertura de la Festa Major, divendres al Raval, en el ball posterior al pregó de Gegants, Bastoners, Capgrossos i de l’Àliga. “Les colles han suggerit evitar repeticions i agrupar les exhibicions. Farem una prova el 2025 per mantenir el ritme i donar més lluïment”.
Un logo que identifiqui la festa i més mocadors
Crear una imatge de la Festa Major de Terrassa que la identifiqui, que incrementi la promoció i que contribueixi a reforçar el sentit de pertinença. La regidoria de Cultura Popular i cicles Festius ja treballa en la idea de “crear un logo de la Festa Major que la identifiqui diversos anys. Aquest 2024 hem començat col·locant tanques a la base dels escenaris de la festa on hem instal·lat les imatges del cartell de la festa, dels punts lila o de la campanya per l’estalvi d’aigua. L’any vinent volem tenir un logo de la Festa Major”.
La imatge servirà per “la cartelleria gegant, les tanques dels escenaris i també per al mocador de la Festa Major”, explica Salvador, que anuncia la intenció municipal “d’augmentar el nombre de mocadors. Aquest 2024 hem fet una tirada de 5.000 que hem distribuït de manera gratuïta i hem fet curt”.
Molts ciutadans s’hi han quedat sense. De fet, el mocador vermell ha estat una de les novetats de la Festa Major i, un cop la ciutadania se n’ha anat assabentant, la demanda s’ha disparat. “La idea és repetir l’any 2025 –anuncia el regidor–. Volem fer-lo i regalar-lo, de manera que buscarem un espònsor per la pròxima edició”.