Pluja de milions per la Masia Freixa. El Ministeri d’Indústria i Turisme destinarà a Catalunya 27,8 milions d’euros dels fons europeus Next Generation a 11 projectes d’ajuntaments catalans per a l’impuls del seu patrimoni històric amb usos turístics. Terrassa és una de les ciutats beneficiàries, amb una injecció de 2.987.346 euros per a la rehabilitació de la Masia Freixa “amb criteris de millora de sostenibilitat, accessibilitat i connectivitat, per dinamitzar el seu ús turístic”.
L’ajuda permetrà posar al dia l’edifici modernista i projectar-lo encara més com a icona turística de la ciutat. “Estem molt contents”, comenta el regidor de Turisme, Pep Forn. És un projecte en el qual hem treballat molt de temps i estem molt satisfets perquè ens permetrà donar un impuls important al turisme industrial de qualitat, que és el que ens diferencia com a ciutat”.
Els gairebé 3 milions d’euros permetran millorar l’accessibilitat de la Masia Freixa i el seu entorn, adequant les rampes provisionals instal·lades tant a l’edifici protegit com a l’era.
En l’àmbit de l’eficiència energètica, es rehabilitaran les finestres de fusta, tan les interiors com les característiques finestres verdes exteriors, i s’instal·larà doble vidre per aïllar l’edifici i optimitzar la climatització. També està previst intervenir en la millora de la recollida d’aigües i la reparació de goteres.
L’estructura de fusta de la fàbrica
En paral·lel, es procedirà a la recuperació de l’estructura de fusta de l’antiga fàbrica sobre la qual es va construir la residència de la família Freixa. Ara resta oculta al visitant, però un cop reparada es podrà visitar per interpretar tota la història de l’edifici. També s’adequarà la torre, que esdevindrà un mirador privilegiat de l’entorn. La intervenció més important, però, està relacionada amb la museïtzació de la Masia Freixa. L’arribada de fons europeus permetrà recrear el menjador i el dormitori de la família Freixa, propietària original de l’edifici.
Els hereus han acceptat cedir el mobiliari, que amb la injecció econòmica europea podrà ser restaurat i instal·lat a la seva ubicació original. Aquest pas permetrà transformar la Masia Freixa en un centre d’interpretació, la porta al patrimoni industrial de la ciutat. La Masia Freixa és l’edifici més visitat i viralitzat a xarxes socials del patrimoni històric i modernista de Terrassa. El març de 2023 va ser declarat bé cultural d’interès nacional. Terrassa i els terrassencs presumeixen de la Masia, una joia que destaca per ser l’única residència modernista catalana construïda sobre l’estructura d’una fàbrica.
L’Ajuntament te deu dies per acceptar l’ajut
Terrassa havia intentat sense èxit en diverses ocasions obtenir ajuts europeus per la Masia Freixa. La injecció de gairebé 3 milions d’euros suposa ara una enorme alegria per als departaments municipals que han treballat en la proposta -Turisme, Patrimoni, Cultura i Urbanisme- i que han anat adaptant el projecte a les condicions de cada convocatòria. Finalment han fet diana i amb nota. El projecte de la Masia Freixa ha obtingut la quarta nota més alta entre els més de 600 aspirants. L’Ajuntament té ara deu dies per acceptar l’ajut. Si ho fa, tindrà dos anys per executar totes les actuacions. La convocatòria inicial dels ajuts que ara ha publicat el ministeri fixava el primer trímetre de 2026 com a data límit d’execució. Però la resolució dels ajuts s’ha endarrerit i tot apunta que també s’ampliarà el termini d’execució.