La Sindicatura de Comptes de Catalunya veu fraccionament de contractes a l’Ajuntament de Terrassa corresponents al 2021, segons consta en un informe fet públic aquest dimecres. L’òrgan fiscalitzador explica que en la revisió dels contractes menors s’han detectat “determinades incidències relacionades amb la contractació separada de prestacions que haurien d’haver estat objecte d’un únic contracte pel fet de constituir una unitat operativa o funcional, o per estar relacionades amb contractacions successives per a cobrir necessitats recurrents o previsibles”.
Les incidències han donat com a resultat, afirma la Sindicatura, que s’hagin eludit els requisits de publicitat o els relatius als procediments d’adjudicació que haurien correspost pel que “constitueixen un fraccionament indegut del contracte i, en conseqüència, un incompliment dels articles 99.2 i 118.2 de la Llei de contractes del sector públic”.
Així mateix, l’òrgan explica que el contracte del servei de neteja d’edificis, locals i dependències de l’Ajuntament de Terrassa i centres públics d’ensenyament del Patronat Municipal d’Educació va ser adjudicat el 2011 per a un període de 6 anys, però “va continuar prorrogant-se, indegudament, fins a l’exercici 2021”.
El contracte de serveis de manteniment i neteja parcial de les zones verdes públiques i serveis de control d’adventícies en els vials es va adjudicar en l’exercici 2015 amb una durada inicial de dos anys i un de pròrroga, però “el servei va continuar prestant-se sense contracte en vigor fins al mes de març de 2021, contràriament al que es disposa per la normativa”, considera també la Sindicatura.
El govern municipal assegura que no ha existit mala praxi
Sobre el fraccionament detectat, l’Ajuntament explica en les seves al·legacions que “durant els últims anys el Servei de Contractació ha fet un esforç de pedagogia als serveis impulsors dels expedients quan s’ha apreciat una possible reiteració de l’objecte contractual mitjançant contractes menors”.
Respecte a la pròrroga dels contractes, el consistori al·lega que es va fer “per a no interrompre un servei essencial d’afectació als interessos públics, i el retard en l’adjudicació va ser a conseqüència d’incidències resultants d’esdeveniments imprevisibles per a l’òrgan de contractació produïdes en els diferents procediments d’adjudicació”.
Encara més, aquest dimecres al vespre l’Ajuntament de Terrassa ha fet un comunicat en què assegura que el govern municipal ha incorporat les “recomanacions” de la Sindicatura de Comptes. Des del consistori indiquen que aquestes han estat assumides i executades pels serveis tècnics.
No obstant això, afirmen que “en cap cas ha existit mala praxis en l’adjudicació d’aquests pròrrogues, que la justificació està argumentada en les al·legacions presentades, i que en un marc de millora continua, es reconeix que caldria tenir una mirada més llarga per preveure i planificar contractacions d’aquests tipus i no haver de recórrer a pràctiques com les exposades en l’informe” de la Sindicatura.
Per a l’Ajuntament, la valoració que realitza l’organ fiscalitzador dels contractes del servei de neteja d’edificis, locals i dependències de l’Ajuntament de Terrassa i centres públics d’ensenyament del Patronat Municipal d’Educació i del de serveis de manteniment i neteja parcial de les zones verdes publiques i serveis de control d’adventícies als vials del municipi, “és que cal assumir planificació amb el temps suficient a la tramitació per renovar els contractes i evitar així als adjudicataris d’aquests a assumir pròrrogues o noves contractacions”.
En aquest sentit, des del consistori sostenen que “els dos casos exposats han estat sotmesos a diferents casuístiques de la contractació administrativa retardant els procediments de contractació, com al·legacions i recursos especials als tribunals de contractació“. S’excusen insistint en el fet que “al tractar-se de serveis públics que han de ser prestats de forma obligada, s’ha arribat en aquests casos a la necessitat de establir pròrrogues successives mentre no es resolia l’adjudicació definitiva”.