Terrassa

Clam popular contra la taxa de residus a Terrassa

Centenars de persones protesten al raval de Montserrat

La concentració s'ha dut a terme davant de l'Ajuntament / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El raval de Montserrat ha esdevingut aquest dijous escenari del rebuig popular a la nova taxa de residus a Terrassa. La concentració, convocada per la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT), ha acabat amb ambient escalfat.

Centenars de persones han respost a la convocatòria de concentració veïnal contra la nova taxa de residus, un tribut comarcal considerat excessiu i que se suma al municipal ja existent. Aquest, a més, s’ha incrementat enguany un 3,5% i l’import de la nova taxa equival al 56% de la municipal. Per exemple, si una unitat familiar paga 100 euros a l’Ajuntament per aquest concepte, ara haurà d’abonar, en total, 156. La Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) havia convocat l’acte, que s’ha desenvolupat al raval de Montserrat, davant de l’Ajuntament, i que ha acabat amb crits de “no estem d’acord!”. Un cop desconvocat, desenes de persones han demanat, també a crits, la dimissió de l’alcalde, Jordi Ballart.

Qui més qui menys ha rebut la carta de pagament a la seva llar. El rebuig de la població s’ha estès i s’ha materialitzat en protestes a diversos municips del Vallès Occidental i en la creació de plataformes ciutadanes. A Rubí i a Sabadell ja s’han dut a terme concentracions al carrer, i a Sant Quirze del Vallès i a Barberà. A Terrassa ha arribat aquest dijous.

FOTOS | Concentració a Terrassa contra la nova taxa de residus

“No estem d’acord amb la nova taxa comarcal de residus, perquè la considerem abusiva per a l’economia de les famílies i per haver-se fet sense informació clara”, indicava la convocatòria a més d’exigir “uns impostos i taxes justos i transparents”. El sistema de recollida selectiva ha d’estar “ben fet”, amb un model que arribi als objectius plantejats “i un serveis adequats i eficients”.

“No estem d’acord amb la nova taxa comarcal de residus, perquè la considerem abusiva per a l’economia de les famílies i per haver-se fet sense informació clara”

Les administracions públiques implicades argumenten que la taxa de la discòrdia ve marcada per una directiva de la Unió Europea que estableix l’obligació de cobrar als usuaris la totalitat del cost del serveis de retirada de residus, tant la gestió com el tractament. La taxa comarcal complementa el que cobra l’Ajuntament, que no cobreix el 100% del cost. El resultat és un augment de l’impost del 60%. La FAVT no discuteix que els tributs són necessaris per sostenir l’Estat del Benestar, però defensa que les aportacions “han de ser proporcionals, racionals i equitatives”, d’una quantia no superior a l’IPC. Molts ciutadans no poden suportar aquesta càrrega fiscal.

Malestar

La mesura ha estat “imprevista” i ha impactat en una població que ha expressat “malestar i preocupació”. La FAVT indica que ha recollit aquesta indignació. La imposició de la taxa, a més, “xoca amb una realitat que no està alineada amb la bona gestió dels residus al carrer”, doncs aquesta és “bastant deficitària”. De fet, la federació ja va intervenir al ple municipal del gener passat per deixar constància de la seva oposició “a una pujada abusiva del 60%”. I vol tornar-hi al plenari de juliol.

“No a les mesures abusives de les administracions”, resava la pancarta principal. Pepe Sánchez, president de la FAVT, ha llegit el manifest contra una taxa imposada “de cop, sense avisar ni informar”. L’entitat demana retardar la implementació de la taxa per adoptar mesures que mitiguin “els efectes negatius en les famílies” i els greuges, mesures “correctores” per a una aplicació més justa. Uns exemples: ponderar el número de membres i la capacitat econòmica de les famílies, o una reducció de l’IBI. Ja se sentien crits de “Ballart surt al balcó”.

Pepe Sánchez, llegint el manifest de la FAVT / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Una segona pancarta recordava la lluita del Grup d’Afectats de Can Boada, la plataforma contra els canvis de circulació implantats fa tres anys i mig als voltants de la plaça de Lluís Companys per la instal·lació dels nous contenidors. “Nosaltres paguem les taxes i una mena d’impost indirecte per fer voltes i més voltes al barri”, ha apuntat a aquest diari Antonio Jurado, membre de la plataforma.

Ambient escalfat

La gent, almenys part de la gent, estava exaltada o s’ha anat exaltant a mesura que passava el temps, i de la consigna “no estem d’acord!” repetida per Pepe Sánchez micròfon en mà, s’ha passat al “Ballart surt al balcó” que un ciutadà ha començat a cridar a baix. I una vegada desconvocada oficialment la protesta, surava en el Raval un ambient escalfat, amb diverses persones colpejant la fusta de l’estrada amb els palmells de les mans i cridant, i demanant el micròfon.

Juan Antonio Gómez, que s’ha presentat com “el fill del barber de Ca n’Anglada”, no ha necessitat micròfon per dirigir-se a viva veu als presents; per qualificar la mesura, i altres precedents, d'”atropellament”. I per demanar organització. Ha sortit d’allà victorejat.

To Top