Terrassa

El govern tanca el primer any de mandat amb el 75% d’actuacions ja iniciades

L’executiu de Jordi Ballart diu que Terrassa “va bé” i admet que la gestió de la mobilitat “és millorable”

L’alcalde Jordi Ballart i el seu equip L’alcalde Jordi Ballart i el seu equip de govern van triar ahir el nou casal cívic del Roc Blanc, a punt d’estrenar-se, com escenari per “passar comptes” del primer any de mandat. Acompanyat de les sòcies d’ERC i Junts, la primera autoritat municipal va dir que l’any 2023 ha estat “el de posar la ciutat al dia i el 2024 serà el d’agafar velocitat de creuer, sense pressa, però sense pausa”.

El darrer any ha estat el de les obres finançades parcialment pels fons europeus Next Generation, que han permès millorar carrers i 50 cruïlles, començar a executar projectes com el parc de la República i reparar els ponts de Montserrat, de Sant Pere o de l’avinguda de Jacquard. Conscient del malestar ciutadà per l’estat de la neteja i de l’espai públic, Ballart va voler posar ahir xifres a les actuacions: “3,8 milions d’inversió en millora de paviments -va dir-, 70 actuacions fetes el 2023 i 30 previstes el 2024. Vam dir que posaríem la ciutat al dia i ho estem fent. Demostrem capacitat, planificació i acció”.

L’alcalde es va referir als 2 milions destinats a millorar el material tècnic i els vehicles d’Eco Equip, i a la compra de contenidors. Anant a les xifres del Pla de Mandat 2023-2027, va explicitar que “de les 507 actuacions previstes, el 75,34% ja han estat iniciades”.

Jordi Ballart: “Vam dir que posaríem la ciutat al dia i ho estem fent. Demostrem capacitat, planificació i acció”

El de Terrassa és “un ajuntament que funciona, que s’equivoca i que és capaç de rectificar quan les coses no van com es volia”. La renúncia a reobrir la Rambla o la reversió de l’urbanisme tàctic en són dos exemples que, sense mencionar-los, va apuntar Xavier Cardona, portaveu del govern, en la seva intervenció. “La mobilitat és millorable”, va dir.

Per Cardona, un dels homes forts de l’executiu, “Terrassa va bé”. En tres ocasions va fer servir l’expressió, que Ballart també va utilitzar en l’acte de balanç del primer any de mandat.
L’alcalde sosté que a la ciutat “l’economia avança en bona direcció” i, pel que fa a la seguretat, “Terrassa se situa als llocs més baixos en índex delictiu”.

Els tres socis, abans de la presentació del balanç del primer any de mandat / Nebridi Aróztegui

Les sòcies i l’orgull de ciutat

Des d’ERC, la tinenta d’alcaldia i regidora Ona Martínez va parlar de “recuperar l’orgull terrassenc” i va mencionar projectes com els nous platós del Parc Audiovisual, que permetran duplicar les produccions, o el fet que Terrassa tingui el segon campus universitari de Catalunya. També va reivindicar les aportacions a Terrassa del Govern d’ERC a la Generalitat, com el Pacte de la Salut, que el compromet a crear dos nous CAPS a la ciutat, un CUAP i el nou CAP Terrassa Nord. Igualment, va mencionar la implantació de la gratuïtat a l’Infantil 2. “Terrassa és la segona ciutat de Catalunya, després de Barcelona, amb més places públiques d’escoles bressol”, va voler recordar.

Meritxell Lluís, portaveu de Junts per Terrassa, diu que per al seu partit entrar al govern de Terrassa “era una oportunitat per nosaltres i per la ciutat. Una oportunitat que no hem desaprofitat”. Aquest primer any “ens ha servit per saber com hem de conduir el futur del mandat, aprofundint en la confiança”.

Meritxell Lluís: “Terrassa tindrà un consell municipal per la llengua catalana”

La regidora va fer un repàs de les seves àrees de gestió i va donar l’única notícia de la sessió: “Terrassa tindrà un consell municipal per la llengua catalana” que es crearà el ple de divendres.

La “fórmula terrassenca”

A banda del repàs de les actuacions fetes el primer any del mandat l’executiu, i particularment Tot per Terrassa, va voler presumir ahir del que Xavier Cardona va batejar com “la fórmula terrassenca”.

“El Programa de govern està enfocat a fer realitat tots els compromisos i no perdre el temps en batalles estèrils” va dir l’alcalde només començar l’acte. Ballart defensa el seu projecte municipalista i ahir ho va voler fer de manera expressa, en un context, va dir “marcat pel soroll” polític. “A aquesta ciutat anem per un altre camí, per fer política a Terrassa i per Terrassa. I aportem tot el que podem a Catalunya i a Espanya”, una estratègia “amb poc soroll improductiu”.

Pel que fa al govern municipal, “la fórmula terrassenca” està basada “en la lleialtat amb els socis i intentant arribar a acords amb l’oposició- va afegir Xavier Cardona-. Ser un govern local no és ser un govern petit. És ser un govern sense hipoteques”.

Les tensions entre ERC i Junts al Govern català i en el si del bloc independentista no han passat factura a Terrassa, on les sòcies han prioritzat la gestió de la ciutat. No ha transcendit cap escletxa i Ballart ho va voler posar ahir en valor. “El terrassenquisme ben entès és treballar per la ciutat i no deixar-nos portar pel soroll”, va dir.

Meritxell Lluís també s’hi va referir: “Hem estat capaços de vestir una síntesi poderosa. De tenir una visió de ciutat més enllà dels partits que governem la ciutat”.

I l’exercici 2024… com va?

El govern municipal ha fet balanç del primer any de mandat -vuit mesos pràctics de gestió- coincidint amb l’equador de l’exercici pressupostari de 2024. Ahir, va aprofitar per posar al dia les dades pressupostàries: del pressupost de 267 milions d’euros (sense societats municipals), s’han executat tancat el mes de maig 99,8 milions, un 37%

To Top