A la selectivitat, vint estudiants terrassencs que han cursat el batxillerat a la ciutat han superat la nota de 9. Són alumnes d’excel·lent, estudiants que poden triar la carrera que desitgin i a la facultat que vulguin. Nou centres públics i concertats es pengen aquest any la medalla d’haver preparat els millors estudiants de Catalunya. Han tingut una nota de 9 o superior, cinc estudiants de l’Escola Pia, quatre de l’Escola Tecnos, tres de l’institut Blanxart, tres més de l’institut Cingle i dos de l’institut Terrassa. Els instituts Torre del Palau, Can Roca i les escoles Mare de Déu del Carme i Petit Estel tenen un excel·lent cadascuna entre els alumnes que han fet les proves d’accés a la universitat (PAU). Aquest 2024, cap estudiant català ha assolit el 10 a la selectivitat. El fet no treu mèrit als nois i noies que han fregat la perfecció al batxillerat i a la selectivitat. A Terrassa, les cinc millors notes de les PAU les signen la Clara Segués i el Nil Solà – que aquests dies es troba a Menorca- , tots dos amb un 9,5; la Berta Verdaguer, amb un 9,4, i l’Ariadna Ruiz i la Laia Gázquez, amb un 9,3. Quatre noies i un noi que ens expliquen com ho han aconseguit i quina professió trien en el seu salt a la universitat.
Clara Segués Ruiz (9,5)
Filosofia
“Espero trepitjar la facultat per aprendre molt sobre existencialisme i ètica”
Té una de les dues notes més altes dels estudiants de Terrassa i confesa que “vaig estudiar una setmana abans de la selectivitat. No soc un exemple ho admeto”. La Clara diu que va acabar “esgotada” del batxillerat i, “com que per filosofia necessitava poca nota, no em vaig estressar”. Després està el factor sort. “A Història de l’Art entraven 25 obres, en vaig estudiar dues i en va sortir una”. El resultat, un 9,5 a les PAU i “una bona nota de batxillerat. Val molt la pena fer l’esforç per en acabat anar tranquil”. I després estan “els professors. El suport dels profes a l’Escola Pia ha estat clau per anar a buscar les millors notes”. La Clara espera trepitjar la universitat per “aprendre molt sobre l’existencialisme i l’ètica”. Li encanta “escriure novel·la filosòfica” i rebutja el tòpic que “la filosofia no té sortides. Amb la digitalització pren molta importància”.
Nil Solà Enrich (9,5),
Enginyeria aeroespacial
“’Vull treballar amb avions de reacció o a la Fórmula 1 i fer recerca”
Tenia clar que volia estudiar enginyeria aeroespacial i “a la selectivitat anava a buscar una nota de tall de 12,7 per assegurar-me plaça. Al final, amb el 9,5 la supero i estic molt content”. El somni del Nil és treballar en l’àmbit “dels avions de reacció militars, un tema que m’encanta, també l’aerodinàmica, la Fórmula 1 i la recerca i la innovació, que em fascinen”. Per arribar a aquesta fita, tenia clar que calia “treballar-ho des del batxillerat. M’he esforçat molt i el resultat final ha estat molt bo”. De cara a la selectivitat, aquest estudiant de l’Escola Tecnos va decidir “organitzar-me bé les dues setmanes abans dels exàmens. Vaig agafar el calendari per assignatures i vaig tirar enrere per programar l’estudi sense estressar-me”. Al final, va complir horaris i ara té “plaça assegurada a l’ESEIAAT, on espero fer un canvi d’aires, noves amistats, conèixer nous professors i ja ho sé, m’hauré de continuar esforçant molt”.
Berta Verdaguer Morales (9,4)
Dret i Economia
“Em veig com a fiscal o com a economista a una empresa”
La Berta es defineix com “una persona ambiciosa, que busca la millora contínua, m’apassiona aprendre i gaudir de nous coneixements que m’interessin”. En la preparació de la selectivitat ha estat metòdica. L’objectiu, explica, era encaixar horaris i no tenir por als exàmens. “Vaig estudiar entre 5 i 8 hores diàries. M’havia d’organitzar perquè faig un grau de violí al Conservatori i jugo a tennis”. El guió era “estudiar dues assignatures cada dia durant el mes de maig. Al final, portava el temari molt controlat”. Aquesta estudiant de l’Escola Pia vol agraïr al professorat de l’Escola Pia “el suport que ens han donat, acadèmic i personal”. Vol graduar-se en Dret i Economia a la Universitat Pompeu Fabra. “M’encanta l’economia i crec que el dret ajuda a comprendre com funcionem”. Té la idea de fer “un màster en advocacia” per a potser exercir “com a fiscal, o com a economista a una empresa. Ara mateix no ho sé, però he triat un doble grau que m’obre moltes possibilitats. Ja veuré”. A la facultat, espera “gaudir de nous coneixements, tenir nous neguits i companys com jo, que s’esforcin, que tirin”.
Laia Gázquez Sánchez (9,3)
Educació primària
“Vull ensenyar ‘mates’ amb empatia, transmetent la meva passió”
És l’estudiant excel·lent que ha anat amb més “calma” a la selectivitat. Amb un 9,72 de mitjana de batxillerat, aquesta alumna de l’institut Blanxart vol fer “Educació Primària a la UAB i anava sobrada de nota. Així i tot, volia treure la millor nota a la selectivitat”. Com ho va fer? “Practicant amb exàmens de les matèries, és la millor manera”. La Laia té claríssim que vol fer classes “a infants de 6 a 12 anys, de mates. Hi ha molt rebuig, però són divertides i interessants. Jo crec que no s’ensenyen bé i el meu repte és captar l’interès de l’estudiant. Amb empatia i transmetent la meva passió”. Aquesta vocació docent ja l’ha rodat “amb companys i amics que necessitaven un cop de mà”.
Ariadna Ruiz Palacios (9,3)
Medicina
“El que m’agrada és curar la gent, m’interessa la dimensió humana de la medicina”
Ha pogut escollir facultat i farà Medicina a la UAB. L’Ariadna ha superat la nota de tall de 12,7 i ho ha fet amb un 9,5 de mitjana de batxillerat i “estudiant durant 2,5 mesos unes 4 hores diàries. Havia de fer un intensiu si volia assegurar-me la nota que em permetés fer el grau i escollir facultat”. Alumna de la Tecnos, l’Ariadna dubta si es decantarà “per la cirurgia o per la pediatria, que també m’agrada molt. Tinc 6 anys de carrera per decidir-ho”. De moment, ja ha repassat les assignatures del grau “i estic desitjant començar. L’any passat -explica-, vaig participar en el programa Joves per la Medicina, que m’ha permès conèixer el dia a dia de la pràctica mèdica i m’ha despertat la vocació definitiva”. A l’Ariadna li agrada “curar a la gent, m’interessa la dimensió humana de la medicina”. Sobre les PAU, vol dir als estudiants que “la constància prima sobre la capacitat. Jo quan em costa ho torno a intentar i no paro. Això marca els meus resultats. Jo no aprenc ràpid. M’hi poso i si tinc por, busco un pla B, cosa que treu pressió”.