Terrassa

La Fundació Impulsa gradua 13 joves a Terrassa

L’entitat, que va aterrar a la ciutat l’any 2021, ha tancat el seu tercer curs becant a un total de 49 alumnes, 13 dels quals han finalitzat enguany un cicle formatiu de grau mitjà. A més, un total de 38 mentors han acompanyat als joves en el seu camí

L’acte final de curs es va celebrar dimarts al centre cívic Montserrat Roig, on els joves graduats van rebre el seu diploma / ALBERTO TALLÓN

Fa tres anys, la Fundació Impulsa va aterrar a Terrassa per donar un cop de mà a joves amb motivació i compromís, però en situació de vulnerabilitat, perquè puguin cursar cicles de Formació Professional. Aquest curs 2023-24, l’entitat ha becat a la nostra ciutat un total de 49 alumnes, 13 dels quals cursaven ja el segon any d’un cicle de grau mitjà i han aconseguit graduar-se.

L’acte final de curs es va celebrar dimarts al centre cívic Montserrat Roig, on els joves graduats van rebre el seu diploma en un ambient de celebració i agraïment. La resta d’alumnes també van rebre un reconeixement, tant els nou joves que han finalitzat el primer curs de grau mitjà com els que ja han completat el primer any de l’FP superior, que van ser els primers becats de l’entitat a Terrassa.

“On no arriba el Govern i institucions, intentem arribar nosaltres. Un dia vam decidir que s’havia de donar un cop de mà als joves emprenedors que per diverses circumstàncies no poden fer el pas a la Formació Professional”, explicava l’ambaixador de l’entitat a Terrassa, Salvador Ramon.

L’ambaixador de la Fundació Impulsa a Terrassa, Salvador Ramon / ALBERTO TALLÓN

El president de la Fundació Impulsa, Carles Cuyàs, va assegurar que “des de l’entitat ja hem aconseguit realitzar 800 hores de treballs socials, amb un acumulat de més de 20.000 hores en aquests nou anys d’història”. A més de destacar el talent dels joves becats, el president ha volgut agrair la feina dels mentors. “Són la part clau i l’engranatge de la nostra fundació. Veiem una proximitat del jove cap a un mentor que generalment es preocupa pel seu alumne”, declarava Cuyàs.

D’altra banda, la subdirectora general de Polítiques Actives del Servei d’Ocupació de Catalunya, Susanna Díaz, remarcava “els extraordinaris resultats d’inserció laboral de l’entitat”. En aquest sentit, afegeix que “tal com està el mercat laboral en l’actualitat, es necessita gent que tingui coneixement d’oficis. Al Servei d’Ocupació ens venen molts empresaris dient que els hi manquen persones amb aquestes formacions especialitzades”. Díaz va comentar que “sembla que la paraula ofici va perdre el valor que tenia antigament, però ara tornem a estar en la mateixa situació. Les empreses estan buscant gent formada i que coneguin el seu ofici”.

També va assistir a l’acte el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa, Joan Salvador. “El primer cop de pedal l’heu de fer vosaltres (els alumnes becats). Penseu en això. Teniu la possibilitat de passar per aquest camí de manera ràpida per poder donar pas a nous companys”, va destacar el regidor. A més, Salvador exposava que “no tots els joves han d’acabar sent enginyers ni matemàtics”, sinó que es necessiten tots els oficis i n’hi ha d’altres que són molt importants.

La figura del mentor

El programa de la Fundació Impulsa no es limita només a l’ajuda econòmica, sinó que cada jove becat participa en un pla de formació i acompanyament que inclou la figura d’un mentor. Precisament, un dels pilars fonamentals del seu programa és aquesta relació transformadora que es crea entre els joves i els seus mentors. A Terrassa, la Fundació Impulsa compta amb un total de 38 mentors, que no només ofereixen suport acadèmic, sinó que també proporcionen una guia reflexiva i sense judicis, ajudant els joves a desenvolupar-se tant personalment com professionalment.

Tant els joves becats com els mentors van assistir a l’acte de dimarts / ALBERTO TALLÓN

A més de la mentoria, els joves becats reben formació en creixement personal i participen en activitats de voluntariat en entitats socials locals.

De cara al curs vinent, l’entitat ha rebut 39 sol·licituds de beca a la nostra ciutat, una xifra similar a la dels cursos anteriors. L’objectiu de l’organització és arribar a les 50 sol·licituds. Un cop seleccionats, els joves “impulsers” reben una beca i un ordinador per a accedir als estudis de Formació Professional que han triat.

De cara al curs vinent, la Fundació Impulsa ha rebut un total de 39 sol·licituds de beca

L’èxit de la Fundació Impulsa ha estat evident des del seu aterratge a la nostra ciutat des dels seus inicis. A partir del curs 2015-16, ha acompanyat més de 560 joves als diferents territoris on és present l’entitat, amb una taxa de graduació del 85%. A més, un 74% troben feina vinculada amb els seus estudis.

El curs vinent l’entitat serà present a nou comarques d’arreu de Catalunya, entre les quals es troba el Vallès Occidental, amb dos municipis: Terrassa i Sabadell. Fins ara, la Fundació Impulsa havia aterrat, a més, al Berguedà, Bages, Anoia, Moianès, Osona, Baix Empordà i la Garrotxa. Com a novetat del pròxim curs, també arribarà al Gironès.

Un creixement professional i humà

Nayra López, alumna

“El meu mentor ha estat un gran suport en temes personals”

Enguany, la Nayra ha finalitzat un cicle de grau mitjà de mecànica. “El primer any no em va resultar complicat, però aquest he anat més estressada per les pràctiques”, explica. Tot i això, la seva nota final ha estat un 9. Acadèmicament, afirma que “no he necessitat gaire l’ajuda del meu mentor”, però sí que ha estat un pilar fonamental “en temes personals i en l’organització”. El curs vinent, ja sense mentor, començarà un cicle superior de disseny de mecànica.

Jordi Pinto, alumne

“M’ajuda en tot lo possible, no només acadèmicament”

Malgrat que ha finalitzat el segon any d’un cicle mitjà d’informàtica, haurà de fer un tercer perquè encara no ha realitzat les pràctiques corresponents. “Aquest any ha estat més satisfactori que l’anterior“, assegura. El Jordi té clar que cursarà el grau superior i, en un futur, vol especialitzar-se en ciberseguretat . Pel que fa al seu mentor, comenta que “sempre està pendent i, si tinc qualsevol consulta, m’ajuda en tot lo possible, no només acadèmicament”.

Silvina Schvartz , mentora

“Amb elles, he construït un vincle de confiança mutu”

La Silvina era mestra i psicòloga. Ara no pot treballar, però és mentora des que la Fundació Impulsa va aterrar a la ciutat, ara fa tres anys. Durant aquest temps, ha acompanyat a dues alumnes en el seu camí acadèmic. “Amb elles, he construït un vincle de confiança mutu. Les he donat un cop de mà en tot el que necessitaven, sobretot escoltant-les i acompanyant-les en aquest procés”, declara. A més, remarca que “tot això m’enriqueix i em fa sentir jove”.

Maria José Molina , mentora

“La meva alumna ha après a enfortir les seves capacitats”

Està especialitzada en arquitectura tècnica, i aquest ha estat el seu primer any com a mentora. No pot estar més satisfeta del resultat. “El que realment requeria la meva alumna era que estiguessin pendent d’ella. Necessitava que algú li donés suport i, sobretot, sentir-se escoltada”, expressa. En la mateixa línia, manifesta que “sento que, sense fer res especial, la meva ajuda ha merescut la pena. Sobretot, ha après a enfortir les seves capacitats”

Suport integral per a joves en situació de vulnerabilitat

La Fundació Impulsa és una entitat fundada a Osona l’any 2015, però que compta ja amb presència a diverses comarques catalanes i que es dedica a promoure l’accessibilitat a la formació professional d’alumnes amb aptituds però amb dificultats socioeconòmiques, acompanyant els i les joves de manera transversal durant els seus estudis. I és que a més d’obtenir una beca, a cada jove se li assigna un mentor amb qui manté trobades periòdiques per abordar tant aspectes formacionals, com professionals i també personals.

Per tal de desplegar el seu programa a Terrassa, la fundació ha comptat amb la implicació del president de l’empresa catalana FRIME, Salvador Ramon, que actua com a ambaixador de la fundació a la ciutat per crear xarxes de confiança i relacions amb el teixit empresarial i institucional. Les primeres empreses a finançar beques de la fundació a Terrassa van ser FRIME, Carreras Dental, Panificadora Valero, Fredvic i Darq. Així, l’entitat va aterrar a la nostra ciutat l’any 2021.

L’Ajuntament va subscriure un conveni amb la fundació pel qual donava suport en la difusió de la iniciativa entre els centres de secundària i en el procés de selecció de l’alumnat. La Fundació Impulsa, per la seva banda, fa la selecció final i assumeix tot el cost de les beques.

Així, l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa, juntament amb els consells comarcals o ajuntaments, selecciona als joves que han proposat els centres educatius segons criteris econòmics i de motivació per a continuar estudiant. Un procés de selecció acurat per a garantir que els joves becats aprofiten les oportunitats i assumeixen els compromisos que suposa rebre l’acompanyament de l’entitat.

Les persones seleccionades reben una beca per finançar els seus estudis d’FP, un ordinador, i gaudeixen de l’acompanyament d’una persona voluntària amb experiència vital i professional que mentoritza l’estudiant, mantenint contacte i oferint orientació, acompanyament i estímul. La fundació organitza el programa de mentoria i en fa seguiment, a més d’organitzar trobades formatives i activitats socials i culturals per reforçar els valors dels joves becats.

La Fundació Impulsa posa en contacte als joves “impulsers” i les entitats participants en el programa, amb els qui col·laboren fent 50 hores de voluntariat social mentre estudien el cicle formatiu de grau mitjà. Quan arriben al superior, realitzen un total de 25 hores. Cal destacar que part d’aquests joves decideixen continuar amb el voluntariat durant tot el curs.

To Top