El procés de privatització el servei municipal d’autobusos de Terrassa ha fet un pas més amb la resolució de les al·legacions a l’informe economico-financer de l’expedient. Algunes reclamacions han estat ateses, altres desestimades, però el nucli de l’assumpte és que aclareix una mica més el camí pel que fa a possibles candidats al concurs. Només dues empreses, el grup Avanza (actualment membre de l’empresa mixta, amb participació municipal) i Marfina, filial de Moventis, han presentat al·legacions en aquesta part del procediment.
D’això ha informat aquest dilluns l’Ajuntament en la comissió informativa de Territori i Sostenibilitat, pas previ a l’elevació al pròxim ple municipal de l’aprovació de l’informe d’estructura de costos i l’estudi de viabilitat economico-financiera de l’expedient de contractació. La presentació d’al·legacions no constitueix en sí mateixa un pas definitiu per a la presentació de candidatures, però sí que suggereix els moviments estratègics dels aspirants uns set mesos després que el consistori iniciés l’expedient de concessió (per un període de 10 anys) d’un servei de titularitat municipal, el del transport col·lectiu i urbà, fins ara en mans de Tmesa.
La presentació d’al·legacions no constitueix en sí mateixa un pas definitiu per a la presentació de candidatures, però sí que suggereix els moviments estratègics dels aspirants
El ple de juny, doncs, aprovarà el tractament de les al·legacions (que no impliquen la modificació de l’informe) i la continuació de l’expedient, que acaba amb el model mixt de gestió instaurat l’any 1989. El canvi cap a l’externalització no ve d’ara. Ja es va aprovar el 2013, però els litigis promoguts per aspirants van dilatar el procés. La pandèmia, el 2020, el va paralitzar .
Risc financer
Els tècnics de l’àrea de Territori han deixat clar que es tractarà amb cura especial el trasllat del risc financer a la societat concessionària, que haurà de suportar els possibles desequilibris d’oferta i demanda, ja sense l’aixopluc de l’administració per eixugar dèficits. L’Ajuntament participa en un 20% en l’empresa mixta. Avanza en té el 80%. L’adjudicació anirà acompanyada de canvis en la xarxa de busos.
El servei actual de transport urbà disposa de 71 vehicles (33 d’aquests, híbrids), 171 conductors i més de tres milions de quilòmetres comercials cada any i una puntualitat del 85%. En els comptes d’explotació de la companyia, el 74% de la despesa correspon a personal i combustible. El 96% dels ingressos procedeix de la venda de bitllets.
La flota, encara de Tmesa, incorporarà aquest any 10 autobusos més mitjançant un contracte d’arrendament amb opció de compra, amb set anys d’amortització. No hi ha diners per afrontar-ne la compra directa. El proper ple també aprovarà aquesta operació, prevista en el contracte-programa i acordada en la comissió informativa d’aquest dilluns.