Armariets de fred per recollir la compra, noves activitats al voltant, fires a la primavera i a la tardor i la possibilitat d’una reestructuració interna. El tancament de parades convida a repensar el mercat
Vint parades obertes i onze tancades, és el retrat a peu de passejada pel Mercat de Sant Pere, el segon més antic de Terrassa i el més estimat pels seus veïns. L’equipament afronta el repte de sobreviure en la precarietat o fer un tomb i reimpulsar l’activitat, atraure nous clients joves i consolidar-se com un mercat renovat, atractiu per a les generacions que aposten pel producte fresc, la qualitat i la compra de proximitat.
“La situació és que les parades tanquen per jubilació i ja no tornen a obrir -explica Laura Vigordà, presidenta de l’Associació de comerciants del Mercat de Sant Pere, que ha fet l’aposta de reactivar-se aquest any-. Necessitem promoció, visibilitat, que se’ns conegui i trencar amb tòpics com que el mercat és car, que no és veritat”.
Sobre la taula del Mercat de Sant Pere, per a molts Mercat del Triomf, hi ha la proposta municipal – l’Ajuntament és el propietari de l’edifici- de donar-li la volta a l’equipament per popularitzar-lo de nou. Una proposta amb iniciatives, la major part de poc pressupost i molta gestió. “Nosaltres som optimistes -diu el regidor de comerç Xavier Cardona– El Mercat de Sant Pere pot reactivar-se. El desplaçament en cotxe és còmode, un factor positiu. Podem impulsar un entorn agradable i un paquet de mesures que trenquin amb la dinàmica actual”.
La primera té finançament europeu (fons Next Generation) i passa per la compra digital, que ja tenen incorporada algunes parades, la implantació de la telegestió i la instal·lació de armariets de fred que permetin als clients recollir la seva compra fora de l’horari de mercat, en perfectes condicions.
El Mercat de Sant Pere sempre ha tingut activitat interior i exterior: al segle XIX, 71 dins i 63 fora. “Estem parlant amb l’Associació de comerciants de Sant Pere per a implantar un petit mercat d’artesania, petits emprenedors d’àmbits diferents com la reparació de bicicletes o altres”, comenta Cardona. El servei d’Emprenedoria i Economia Social i el centre Reempresa de Cecot també hi participen en la iniciativa.
La celebració de fires de tardor i de primavera haurien d’ajudar a promocionar el mercat. La Fira del Bolet és ja una de les cites més populars de l’agenda local i “estem estudiant impulsar també una fira de la primavera”.
A l’interior, per acabar amb la imatge de parades tancades, la regidoria de Comerç té sobre la taula “la possibilitat, de forma assenyada, de reformular l’interior i la distribució de les parades, potser incorporant gastronomia. És una iniciativa que farem amb els comerciants”.
Els venedors del Mercat de Sant Pere fa anys que impulsen una agenda d’activitats que hauria de sumar amb les noves iniciatives. La mencionada Fira del Bolet, la campanya de Nadal, la de Sant Jordi, el programa de tallers. Sant Pere estrena ara associació de comerciant i del Mercat, dues plataformes que ja treballen conjuntament amb l’Associació de Veïns per sumar en l’objectiu comú de dinamitzar el barri i, en particular, el mercat.
“Els hàbits de compra han canviat i som la segona ciutat de Catalunya en oferta comercial. Aquesta és una realitat a la qual hem de fer front cada dia”, explica Xavi Dasi, de Fruites i Verdures Carolina. La seva és una de les parades que ja complementen la compra presencial amb la venda en línia i per WhatsApp, que s’adapta perfectament a les parelles joves i els clients que treballen. “Ara ens falten emprenedors amb ganes i molta difusió”, diu.