Terrassa

Èxit de la marató de donacions de sang a Terrassa

La campanya per obtenir 1.000 aportacions en un mes ha aconseguit superar aquesta xifra

Anna Bertran, presidenta de Creu Roja Terrassa, durant la seva intervenció / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Fita assolida: la campanya de captació de sang a Terrassa es proposava aconseguir 1.000 aportacions en 30 dies. La xifra s’ha superat. La iniciativa s’ha tancat aquest divendres amb un acte institucional a la Masia Freixa, i amb una dada prometedora: el 13,5% dels donants han estat joves.

Alguns dies el Banc de Sang i Teixits de Terrassa ha registrat 70 donacions. Això, aquest mes últim, el mes del repte ciutadà, organitzat per la mateixa institució i Creu Roja, per assolir la fita de 1.000 donacions entre el 14 de maig i el 14 de juny a Terrassa. Aquest divendres ha acabat aquesta marató pionera, amb la xifra del desafiament superada: al migdia el nombre de donants era de 1.174. Habitualment, la mitjana mensual frega les 800 aportacions. El Diari de Terrassa ha estat un dels patrocinadors de l’esdeveniment, juntament amb la implicació de l’Ajuntament, la Fundació Manuel Lao i Publitesa. A banda de l’objectiu quantitatiu, cabdal en dates preestiuenques, el propòsit de la campanya pretenia també la renovació generacional. El 13,5% dels donants tenia entre 18 i 25 anys. El percentatge habitual és del 12%.

Autoritats, responsables de la campanya i guardonats, en l’acte d’aquest divendres / NEBRIDI ARÓZTEGUI

No es tracta de fer comparacions gratuïtes però Terrassa és una mica (sols una mica) més solidària que altres poblacions, en general, amb permís i respecte, “i respon massivament a qualsevol crida solidària”, ha dit l’alcalde, Jordi Ballart, en la cloenda de la campanya, celebrada a la Masia Freixa. La raó pot consistir en l’allau de solidaritat que els terrassencs van rebre després de les riuades de 1962, “que van suposar un punt d’inflexió”.

Esperit generós

La marató ha estat un exemple més, segons Jordi Ballart, d’aquesta resposta massiva que és possible “amb una suma d’esforços”. L’acte a la Masia Freixa ha estat un esdeveniment “d’orgull terrassenc” que demostrava, una vegada més, “l’esperit generós d’aquesta ciutat”. L’alcalde s’ha apuntat a un altre repte, aquest permanent, a no abaixar la guàrdia, a aconseguir més donants, i més joves, perquè donar sang “és un acte fàcil, ràpid i senzill; és donar vida i futur”.

La cloenda ha servit també per homenatjar cinc persones (David Ruiz, Mariona Clotet, Maria Casanova, Núria Bonet i Xavi Casas) i dues entitats (Tmesa i el Mercat de la Independència) per la seva implicació en la donació, practicant-la o difonent-la. Anna Bertran, presidenta local de Creu Roja, ha subratllat “l’èxit de tots” que ha suposat la campanya, però ha posat  èmfasi en el camí que queda per conscienciar la població jove, molt reticent a les donacions per por i per desinformació.

Aquest divendres es commemora el Dia Mundial del Donant de Sang i el tancament de la marató ha constituït una celebració perfecta després d’aconseguir un repte difícil: “El vam assumir amb cautela”, ha reconegut Joan Ramon Grífols, director assistencial del Banc de Sang, que ha aprofitat l’ocasió per donar a conèixer les dades de la campanya global empresa a Catalunya per arribar a les 128.000 donacions des del gener. Repte assolit, també.

Josep Quitet, president de Creu Roja, ha anticipat que la marató es repetirà, a Terrassa o en un altre lloc. Terrassa sempre estarà disponible, va apuntar Ballart.

Quatre protagonistes

Mariona Clotet Erra, 47 anys

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Sentia pànic a les agulles, però el va vèncer donant sang. El seu grup, el 0 negatiu, és cobejat. “Allò va ser al 2002, arran d’una xerrada que vaig impartir en un esplai sobre el sacrifici pels altres”. Fa 15 anys que dona sempre, esgotant les tres aportacions anuals.

Maria Casanova Maresma, 62 anys

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Docent al Petit Estel, dedica bona part de la seva feina a divulgar la necessitat de donar sang des de fa anys, “des de que la Núria ens va venir a veure”. Gràcies a la seva implicació, el treball comunitari d’estudiants d’ESO de l’escola consisteix a fer pòsters i eslògans per a campanyes de donació, i a buscar donants.

Núria Bonet Bonet, 69 anys

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ja jubilada, encara envia gent al Banc de Sang, organisme del qual va ser promotora duran 27 anys, buscant empreses, escoles, institucions col·laboradores. “Hem lluitat molt, però hem comptat amb un equip mèdic i d’infermeria modèlic”, afirma.

Xavi Casas, 50 anys

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Bomber, ànima a tot Catalunya de les campanyes de donació impulsades pel cos d’emergències, que ja han arribat a 30 parcs. “El projecte va néixer fa 10 anys d’una idea, d’un cap, però no hauria reeixit sense el suport de molta gent. No tindria sentit. Aquesta distinció és per tota aquesta gent”.

To Top