Sumar-se a les tendències de les xarxes socials pot generar grans resultats. Un dels “trends” més seguits és el d’enumerar sarcàsticament estereotips d’una nacionalitat, professió o afició. Un tipus de vídeo al qual s’hi han sumat la terrassenca Mariona Salvador i els companys de teatre de El Social, que han elaborat una llarga llista de tòpics de la nostra ciutat: “Soc de Terrassa i clar que…”, una frase que permet recollir uns trets identificatius còmics que, tant si els compartim com si no, ens uneixen com a terrassencs.
L’imaginari popular de la ciutat es fonamenta a partir de molts elements coneguts per tots, com el Viandox, la Mery, el Dàcar o el Cardinal. També hi ha espais mítics com el Frankfurt Vallès, l’Orxateria Ribera, l’Squash 4, El Social o la Rasa, i altres més històrics com la Seu d’Ègara o el Monument de la Dona, que situen ràpidament la nostra ciutat al mapa. El resultat de recollir aquests estereotips terrassencs és molt positiu: el vídeo ha aconseguit viralitzar-se a TikTok amb més de 122.000 reproduccions. I tu, quins estereotips i tòpics de Terrassa destacaries?
Jugo a hockey
Un tret que diferencia Terrassa per sobre dels municipis del Vallès és la seva presència en el món de l’esport, sobretot en el hockey. L’Atlètic Terrassa, el Club Egara, el CD Terrassa i el Línia 22 mouen a tota una afició que viu cada un dels partits i fa suport al seu equip preferit. La pregunta clau és, quin és el teu?
Pujo la Mola sempre que sigui possible
Pujar la Mola un cop l’any és gairebé una tradició per tots els terrassencs. Alguns valents ho fan cada cap de setmana. Altres fins i tot, fan excursions nocturnes. Sigui com sigui, la Mola forma part del paisatge i de l’imaginari de la nostra ciutat.
Formo part de El Social
El Social és un dels espais de referència a Terrassa. Durant el Nadal, no poden faltar el Quinto i els Pastorets, considerats els més antics de Catalunya. Durant la resta de l’any, aquest espai aconsegueix ser un centre de reunió mític de la ciutat.
Vaig a la Rasa cada cap de setmana
Un dels carrers més coneguts i intergeneracionals de la ciutat és la Rasa. Cadascú té el seu local preferit: ets més de la sala Born, de Rasa 64, de Pickwick o del Reina Victòria? Potser els més animats voldran visitar-los tots en una mateixa nit. Sigui com sigui, gaudir de la festa a la Rasa és un imprescindible a la nostra ciutat.
Li poso Viandox a la sopa
”Només hi ha Viandox a Terrassa” és potser una de les frases més tòpiques a la nostra ciutat. De fet, és un orgull per nosaltres poder dir-ho, ja que els entrepans no tenen el mateix sabor sense aquesta típica salsa de carn.
Crec que els Minyons són millors que els de Vilafranca
Els castellers són un emblema a la nostra ciutat, són una part imprescindible de la cultura popular. Un dels referents terrassencs al territori són, sens dubte, els Minyons. Els malves han conquerit territori i un públic fidel gràcies al seu esforç i compromís.
Menjo un Dàcar diàriament
Si parlem de dolços terrassencs, tenim clara la resposta. El Dàcar és un emblema de la ciutat, en totes les seves formes i mides. No pot faltar tampoc el Cardinal, una de les postres més típics als aparadors de les pastisseries. Cadascú té el seu preferit, però està clar que són autèntics símbols que situen Terrassa al mapa.
Frego amb la Mery i porto el dinar en una taifa
També existeix el llenguatge “made in Terrassa”. Si parlem de la mery o de la taifa fora de la ciutat potser haurem de buscar un sinònim perquè el nostre interlocutor ens entengui, però reivindicar l’ús d’aquestes paraules és imprescindible.
Faig esport a l’Squash 4
Un pla típic: jugar squash, badminton o bàsquet amb un grup d’amics a Squash 4. Impossible no conèixer el gimnàs familiar més popular de Terrassa. No només per les seves instal·lacions i oferta d’activitats, sinó pel seu compromís amb la ciutat.
Ballo perfectament l’Estapera
Tothom sap que al Vallès tenim un gran nombre de danses populars, i una d’elles és el Ball de l’Estapera. Es remunta al segle XIX, i encara avui dia tots els amants de la cultura popular saben ballar-la perfectament. I si no, hem de practicar-la.
He robat el nen Jesús
Sembla que robar el nen Jesús cada Nadal del Pessebre del Raval s’ha convertit en tota una tradició. El que és cert és que les xarxes socials bullen cada any esperant que arribi aquest moment per fer bromes i memes. La pregunta és, l’any vinent demanaran un rescat?
No sé si Arquimedes puja o Galileu baixa
No hi ha res més terrassenc que dubtar cada cop que donem indicacions en un d’aquests carrers neuràlgics. Passin els anys que passin, continuarem equivocant-nos en quin és el que puja i quin el que baixa.
Dino cada dia al Frankfurt Vallès
Potser una de les veritats absolutes sobre els terrassencs: tots tenim el nostre menú preferit al Frankfurt Vallès. És un dels llocs més típics de la ciutat per fer un dinar o sopar ràpid, i el més important és que mai decepciona.
Penso que Terrassa és millor que Sabadell
L’eterna rivalitat entre Terrassa i Sabadell és històrica, i segurament serà eterna. Terrassa Mala raça i Sabadell mala pell són els arguments més utilitzats durant la dispita. Quina és la millor ciutat? Està clar amb qui ens posicionem nosaltres, no?
El meu lloc preferit és l’Orxateria Ribera
La cua de clients davant l’Orxateria Ribera és mítica. És un dels establiments més estimats i emblemàtics de Terrassa, i és impossible passar per la porta i no caure en la temptació de demanar la teva beguda preferida.
“No descarto fer més vídeos sobre coses de Terrassa”
@marionatore_Orgull Terrassenc✨♬ original sound – Mariona Salvador
“No sé com funciona l’algoritme de Tiktok, però en qüestió d’un dia les visualitzacions han crescut com l’escuma”. La Mariona Salvador (22 anys) és una habitual consumidora de TikTok, i en veure que s’estaven viralitzant vídeos sobre estereotips ho va tenir clar: “Em feia molta gràcia, i com soc una apassionada de la cultura popular, vaig pensar que era bona idea fer el vídeo sobre tòpics de Terrassa amb els companys de teatre de El Social”. Un dia d’assaig, va proposar la idea als companys, que s’hi van sumar sense pensar-s’ho: “Els va agradar molt el concepte, estan encantats, pensa que són gent de teatre”.
Tot i que el contingut de xarxes socials sembla totalment espontani, requereix una preparació prèvia: “Portava una llista amb idees per intentar fer la gravació ràpidament, teníem actuació aquella setmana i havíem d’aprofitar l’assaig”. Tot i això, mentre gravaven el TikTok van sorgir algunes idees noves, “per exemple, la del Dàcar, aquesta va ser espontània”.
122.000 visualitzacions, 87 comentaris i més de 800 usuaris han compartit el vídeo: “En un principi no el volia publicar, però sembla que a la gent li ha agradat”. Aquests estereotips tan coneguts que uneixen a la població terrassenca ha causat furor a TikTok, “són divertits, la nostra intenció és fer riure, en cap cas fer mal, són bromes amb afecte”. Per aprofitar l’embranzida de l’èxit, la Mariona no descarta fer més vídeos en el futur amb la mateixa temàtica, “però sempre sobre Terrassa”.