Centenars de persones han participat aquest dimecres en la concentració de protesta i de dol realitzada a la cruïlla de l’avinguda de Josep Tarradellas amb el carrer de Balmes, a Terrassa, on va tenir lloc un atropellament mortal una setmana enrere. Fa anys que el veïnat demana un semàfor en aquest tram.
Aquesta tarda feia set dies de l’atropellament mortal d’un jove de 23 anys en el mateix punt, un accident que va desencadenar la indignació veïnal, sustentada en el record d’una reivindicació de llarg recorregut.
Familiars de l’Adrià, la víctima, han participat en la concentració, que ha acabat amb dos minuts de silenci, colpidors, només trencats pels trons de la tempesta que no ha descarregat fins que la concentració ha quedat dissolta.
Aquest dimarts passat, una mica més de 24 hores abans de la concentració, l’Ajuntament va fer pública la seva intenció de posar un grup semafòric en aquest punt i d’altres de la ciutat. Afirmava que aquesta intervenció ja estava programada, però reconeixia que l’accident de la setmana passada i les demandes veïnals l’havia agilitzat. No ha informat, però, de quan es durà a terme. Els veïns asseguren que restaran “molt pendents”.
Aquesta tarda feia set dies de l’atropellament mortal d’un jove de 23 anys en el mateix punt, un accident que va desencadenar la indignació veïnal, sustentada en el record d’una reivindicació llarga
La reclamació veïnal, amb l’associació del Torrent d’en Pere Parres al capdavant, no ve d’ara. Fa anys que es demana un semàfor en una cruïlla qualificada de perillosa, però davant les queixes el consistori replicava que aquesta intersecció disposava d’una senyalització reforçada, que indicava l’existència del pas de vianants per incrementar-ne la seguretat. Oficialment, dels estudis d’incidències s’inferia que l’encreuament era “un punt de baixa sinistralitat viària“. En aquest tram es mantenia un pas de vianants simple, sense semàfor.
Desconfiança
Aquest dimecres, l’entitat del Torrent d’en Pere Parres expressava la seva desconfiança en l’Ajuntament, que no li havia comunicat per escrit la decisió d’instal·lar el grup semafòric, A més, afirmava, a la darrera reunió tècnica de mobilitat no se n’havia informat.
Dues veïnes, una en representació del Torrent d’en Pere Parres, una com a membre de l’associació de Grups Gibraltar-Lluís Companys, han llegit aquest dimecres el manifest, que ha comptat amb el suport de 14 entitats. Els convocants asseguren ser conscients “que no existeix la seguretat absoluta”, però no per això deixaran de treballar “per reduir els accidents que a priori semblen evitables”. No s’hi conformen, volen “una Terrassa segura”.
“La tragèdia de la setmana passada és deguda a diferents factors, però tots coincidim en assenyalar que la manca d’un semàfor n’és un dels principals”, resava el manifest. I el veïnat de diversos barris segurament coneix “on, prenent la iniciativa, podríem minimitzar els riscos”.
Fruit d’aquesta reflexió i convenciment, les entitats reclamen als consells de districte “la confecció, urgent, d’un mapa de punts negres”, elaborat amb la ciutadania i diverses associacions. I un cop dissenyat el mapa, es demana que aquest sigui elevat al ple municipal per a la seva aprovació, “perquè una vida és irrepetible i res justifica la seva pèrdua”.
Actuacions urgents
Segons els organitzadors, la concentració ja havia estat un èxit abans de fer-se perquè s’havia aconseguit “el primer objectiu”: el compromís municipal de posar el dispositiu. Però n’hi ha d’altres: l’acte es va convocar per denunciar la manca del semàfor, però també per la necessitat d’actuar “urgentment” en altres sectors de Terrassa on es reclamen actuacions “per evitar noves tragèdies”. Perquè les polítiques públiques es dissenyen “per millorar la vida dels barris i la gent que hi viu, per la qual cosa la seva seguretat forma part de la primera prioritat, i més bàsica”. Els mapes citats s’han de traduir “en una planificació d’actuacions urgents que s’iniciï com més aviat millor i finalitzi abans de desembre del 2025″.
FOTOS | Protesta per demanar més seguretat viària a Terrassa
La Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) va donar suport a la convocatòria, signada per Prou Barreres, l’associació de comerç Can Boada Ponent i les associacions de veïns del Torrent d’en Pere Parres, Can Boada del Pi, Grups Gibraltar-Lluís Companys i Poble Nou-Zona Esportiva.
Han donat suport també a la iniciativa l’associació de familiars d’alumnes de l’Escola Abat Marcet, l’associació BiTer, el Moviment per unes Pensions Dignes de Terrassa i les associacions veïnals de Can Roca, Can Jofresa, Can Tusell i Pla del Bon Aire. “No cal que mori algú perquè la seguretat viària millori”, ha apuntat Pepe Sánchez, president de la FAVT, després de la lectura del manifest, abans dels dos minuts de silenci i intent d’escalf a la família de l’Adrià, que es trencava per dins darrere d’una pancarta.