Un entramat de bigues, que quedaran tapades sota un jardí, i puntals verticals consolidaran el mur de contenció del pont de Sant Pere de Terrassa. Aquesta és una vessant de les obres de rehabilitació del conjunt monumental que menys llueixen en el procés de restauració iniciat al març i que es desenvolupa amb l’emblemàtic pont tancat al pas de vianants, amb el terra excavat entre metre i metre i mig.
Una representació de tècnics i càrrecs electes municipals ha realitzat una visita oficial a les obres del viaducte aquest dimecres. El projecte sencer, amb ajuda dels fons europeus Next Generation, ha d’estar executat a finals d’any, al desembre, i, segons els tècnics supervisors dels treballs, els terminis van fins i tot millor del que s’havia previst.
El pont s’obrirà a la circulació de persones el 14 de juny, per a l’inici de la festa major de l’Antic Poble de Sant Pere, i serà transitable durant la Festa Major de Terrassa. Tot just després, però, es tornarà a tancar, fins al mes d’octubre, quan es reobrirà definitivament perquè la resta de les obres es desenvoluparan en parts que no estan a la vista.
La part més feixuga, la menys visible, començarà al juliol en els dos nivells del mur de contenció, que dona al carrer de la Creu Gran, i duraran uns quatre mesos. RèCop, l’empresa adjudicatària dels treballs, desplegarà una intervenció complexa en un mur segurament construït a la fi del segle XIX o principis del XX, perquè abans no n’hi havia; la contenció la realitzava un simple talús.
Ara es clavaran barres de ferro verticals, es col·locaran bigues horitzontals i es reajuntaran peces per a, amb totes aquestes accions, acabar d’estabilitzar l’estructura. El camí situat entre els dos nivells no serà transitable, però s’enjardinarà després de refer-lo. A sota estarà la graella de bigues, una de les sustentacions d’un pont renovat en unes obres “de les més emblemàtiques dels últims anys”, en paraules de Montserrat Alba, regidora d’Obra Pública.
El projecte, que incideix sobretot en la impermeabilització del viaducte per prevenir el deteriorament que l’ha degradat amb el pas del temps, i especialment, l’acció depredadora de la pluja, està pensat “per donar més valor” al pont, per fer més visible “aquesta joia del patrimoni“, ha conclòs Alba. A uns metres, veïns de l’associació veïnal de l’Antic Poble de Sant Pere visitaven també les obres.