Terrassa

La selectivitat comença amb bon peu per als estudiants terrassencs

La primera prova ha sigut Llengua Castellana i Literatura. Els estudiants se l’esperaven més complicada

Una aula de la UAB en el primer dia de les PAU / Nebridi Aróztegui

Aquest dimarts al matí han començat les proves PAU per als estudiants de batxillerat que volen accedir a un grau universitari. Els terrassencs i terrassenques s’han hagut de desplaçar per realitzar els exàmens que els permetran entrar o no als estudis desitjats. Els alumnes de l’institut Montserrat Roig han anat a la Facultat de Ciències de l’Educació per examinar-se. 

Després de diverses setmanes de preparació i estudi, els joves egarencs han realitzat el primer examen de la convocatòria: Llengua Castellana i Literatura.

En general, el primer examen de la selectivitat ha anat força bé. Lluna Moreno, estudiant de l’institut Montserrat Roig, ha celebrat: “El primer examen de selectivitat ha anat molt bé. Pensava que seria molt més difícil perquè castellà és una assignatura complicada, però ha estat molt guay”. La Lluna ha sigut de les primeres a sortir de l’examen. Ho ha fet al costat de la seva companya, Andrea Chaves, qui també ha tingut bones sensacions. Chaves ha reconegut que estava preocupada abans de l’examen:“Tenia por que no tinguéssim temps o hi haguessin preguntes extremadament complicades. Sobretot, em preocupava la part de reflexió lingüística. Crec que, en general, és la part que a tots ens feia més por i ha sigut bastant fàcil”.  Però, altres alumnes com el Gerard Jensen i el Marc Casas, es preocupaven per altres aspectes com els parells mínims i l’expressió escrita.

Cada estudiant, tenia reptes diferents per assolir als exàmens. Per aquest motiu, s’han centrat en aspectes de millora o assignatures diferents durant el temps d’estudi previ a la selectivitat. Ivan Monmany, coordinador de batxillerat i professor de Llatí i Grec a 2n de batxillerat, ha explicat de quina manera s’han preparat a l’institut Montserrat Roig: “Vam tenir tres setmanes de preparació de selectivitat. Hi havia dies que venien molts alumnes i d’altres que no tants. Aquests dies només venen a les classes de les assignatures que es presenten”. 

Tot i això, cada alumne ha aplicat els seus propis mètodes per enfrontar-se a aquesta situació. Per exemple, l’Andrea Chaves, va decidir assistir només a la primera setmana de preparació i estudiar a casa.  El Gerard Jensen es va centrar en el que més li costava: “Em vaig mirar tots els apunts que tenia del curs, vaig fer pràctiques sobre els parells mínims, vaig fer una redacció i també em vaig mirar les comprensions lectores que podien sortir”. En canvi, la Lluna va fer una primera preparació amb apunts i resums i, després es va centrar a fer exàmens de selectivitat “sense haver estudiat ni memoritzat res” per repassar després el que no sabia.  

Finalment, el Marc Casas ha destacat la importància de treballar amb antelació i constància, però ha reconegut que el final ha estat difícil: “He tingut molta càrrega mental i els últims dies s’arriba molt cansat”. 

Alumnes terrassencs durant el primer dia de les PAU 2024 / Nebridi Aróztegui

Fer o no fer la “sele”?

La majoria d’estudiants que es presenten a la selectivitat volen estudiar un grau universitari. Però, alguns estudiants de batxillerat s’enfoquen a estudiar un Cicle Superior o altres estudis per als quals no és necessari presentar-se als exàmens. Aquest és el cas del Gerard, qui vol estudiar pedagogia musical per ser professor de piano. “Jo estic fent la selectivitat, però vull fer formació musical, així que aniré per un altre camí. Tot i això, la faig per si de cas tot i que no la necessito”. La nota de les proves PAU dura per sempre i hi ha qui considera preferible fer-la en acabar el batxillerat, ja que els conceptes es tenen més recents i “frescos”. 

Les lectures obligatòries de les PAU desapareixeran

Aquest any, els estudiants han pogut escollir si responen preguntes sobre lectures a les assignatures de Llengua Catalana i Literatura i Llengua Castellana i Literatura en la fase general. Ivan Monmany ha explicat que, de cara al curs vinent es treuen aquestes lectures obligatòries i considera que és un hàndicap: “Els professors no saben ben bé com serà i, llavors, s’haurà d’esperar a les reunions de la selectivitat de principis d’octubre i veure quines són les indicacions”. 

Monmany considera que aquestes preguntes sobre les lectures s’haurien de fer: “És positiu que els alumnes coneguin la literatura castellana i catalana amb lectures que fa molts anys que es fan. Jo crec que aquestes lectures enriqueixen l’assignatura”. Però reconeix que aquesta retirada de preguntes suposa una “descàrrega de matèria” que els alumnes agraeixen. 

La selectivitat comença amb bon peu per als estudiants terrassencs
To Top