Marta Ordóñez / Laura Hernández
Les grans vies que passen per l’eix de les comarques vallesanes tanquen el primer quadrimestre de 2024 sense cap accident mortal. La pressió del trànsit augmenta amb el final dels peatges, l’accidentalitat creix, però la bona notícia és que al balanç de víctimes mortals entre els mesos de gener i l’abril als trams vallesans de la C-58 i a l’AP-7 ha estat zero.
L’altra cara de la moneda són els accidents amb víctimes. Segons les dades facilitades pel Servei Català de Trànsit (SCT), l’autopista C-58 és avui una via amb més persones ferides. Concretament, entre els mesos de gener i abril de 2024 es van registrar 69 accidents amb víctimes, un 44% més que l’any 2021, el del final dels peatges, amb 48 sinistres amb víctimes. I un 16% més que ara fa un any, en què se’n van comptabilitzar 60.
La situació és similar a l’AP-7, que ha vist com creixia de manera exponencial el volum de trànsit i especialment el de camions i de vehicles de gran tonatge. En el cas de l’autopista de la Mediterrània, l’increment de l’accidentalitat amb víctimes s’enfila fins al 50%. Entre gener i abril de 2024 s’han comptabilitzat 84 accidents a una de les principals artèries de la comarca i del país.
Més trànsit, més accidents
A la C-58, i l’AP-7, el principi a més trànsit, més accidents es confirma. Durant el primer any sense peatges les retencions a l’AP-7 es van disparar un 153%. Pel que fa a l’autopista C-58, la infraestructura ha viscut el mateix fenomen, amb un increment del trànsit induït per la supressió dels peatges.
En aquest context, la xifra de ferits en accidents s’enfila durant el primer quadrimestre de l’any fins als 98: 95 lleus i 3 greus, un 63% més que l’any 2021. D’aquí en endavant, les víctimes se situen per sobre de les 60 i marquen un rècord de 69 aquest 2024.
La progressió a l’alça, tant del volum de trànsit com de la sinistralitat, s’ha donat a l’autopista C-58 coincidint amb dues circumstàncies. La primera, l’ampliació de la capacitat de la via, consolidada en bona part del seu recorregut i en els dos sentits de la marxa. L’increment del volum de vehicles amb la supressió dels peatges ha neutralitzat en part els avantatges de l’augment de capacitat.
Hi ha un segon factor determinant per a la via: l’entrada en servei de la B-40 en el tram Viladecavalls-Olesa, el mes de febrer, que ha obert una connexió directa per via ràpida entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. Encara no hi ha dades d’increment de la freqüència de pas relacionades amb aquesta nova connexió, però els usuaris de l’autopista ja han notat que, especialment en les hores punta, el volum de trànsit és superior.
El darrer balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes del Servei Català del Trànsit confirma que a tot Catalunya hi ha hagut una reducció del 31,5% de les víctimes mortals respecte al mateix període de 2019. En el cas de l’AP-7, una infraestructura de referència per la mobilitat econòmica i laboral de Terrassa, la meitat dels accidents mortals s’han registrat els dies laborables i també el cap de setmana. Amb la peculiaritat que la concentració de sinistres amb morts divendres, dissabte i diumenge, ho fa en només dos dies i mig. Diumenge és, a més, el dia més funest de la setmana.
Primera causa, les distraccions
La distracció és la causa més habitual dels accidents i la que més reporten tant les policies municipals a les vies urbanes, com els Mossos d’Esquadra a les interurbanes. Només un petit percentatge de la sinistralitat té el seu origen en conductes incíviques o temeràries. “En tres segons podem provocar un accident”, comenta la inspectora Elena Martínez, des de la Comissaria General dels Mossos d’Esquadra. Avui el 33% dels accidents es produeixen per distraccions del conductor al volant, segons les dades facilitades per la Comissaria de Mobilitat de Mossos. L’ús del mòbil o d’altres aparells electrònics és la infracció més recurrent en les distraccions. A la Regió Metropolitana Nord, de la que forma part Terrassa, l’any 2023 es van denunciar 2.700 conductor per circular mirant el mòbil.