Terrassa

La polèmica de les Arenes torna al ple municipal de Terrassa

Una comissió veïnal ha presentat una proposta, que ha estat desestimada, per revertir l’eliminació d’estacionament

Una de les accions d'urbanisme tàctic al barri / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La polèmica de l’urbanisme tàctic a les Arenes, amb la supressió d’estacionament, ha tornat aquest divendres al ple municipal de Terrassa, aquest cop amb la participació de la  comissió veïnal creada al respecte, que ha exigit al govern local una rectificació urgent i que condicioni ja “les noves 400 places que va prometre al gener”.

El grup ha adoptat en el seu nom les paraules “Next Generation“, perquè l’actuació duta a terme pel consistori a les Arenes-la Grípia-Can Montllor porta el marxamo de l’ajuda d’aquests fons europeus, la qual cosa suposa una arma de doble tall: els diners ha ajudat a emprendre la reforma però, al mateix temps, revertir-la del tot obligaria a retornar entre 8 i 9 milions d’euros, com va advertir fa mesos, i ha reiterat aquest divendres, el grup municipal de Vox, i com ha admès el tinent d’alcalde Xavier Cardona. Per això, l’operació de reversió dels canvis ha de fer-se amb summa cautela.

En la seva intervenció, la comissió ha estat contundent. Ha començat denunciant que no es comptés amb entitats com Prou Barreres en la preparació del projecte i ha resumit el “malestar ciutadà” generat per unes mesures “mal executades”. El grup veïnal ha exigit al consistori que en aquests processos s’involucri a les associacions veïnals, a serveis de Mobilitat, a entitats i a comissions com la de les Arenes. I ha instat el servei de Territori “a corregir les deficiències, encara que per a vostès sigui un tema tancat”; a revisar “carrer per carrer” amb ells, amb els veïns, per arreglar una actuació que “no es correspon amb la realitat”, que el que ha fet ha estat “disfressar-la amb pintura verda“.

Moment del ple municipal d’aquest divendres / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest és un dels aspectes que més ha sollevat al veïnat: la creació d’espais verds, “tàctics”, amb pintura i elements provisionals, suprimint places d’aparcament per a després restituir alguns espais per aparcar “en la mitjana de l’avinguda del Pintor Mir”, amb el perill que això entranya. En alguns punts no es requeria la creació de passadissos de pas de vianants que eliminessin aparcament i el projecte ha creat passos inaccessibles. L’anunci de reversió ha creat dubtes: “Van prometre 400 places i de moment, en el solar del carrer d’Ibáñez de Aldecoa on s n’anaven a col·locar 140, s’ha passat a 97. Hem perdut 40 per art de màgia“. La plataforma veïnal ha recriminat a l’executiu el “malbaratament” d’una actuació precipitada.

L’oposició

El PSC, com la resta de l’oposició, que sí que ha donat suport a la moció veïnal, s’ha mostrat molt crític als darrers mesos amb la reforma realitzada i els seus efectes. La implantació, l’any passat, de mesures d’urbanisme tàctic va generar gairebé una revolta veïnal que va obligar l’Ajuntament a reaccionar. Una assemblea de veïns, celebrada el 29 de desembre, va esdevenir-ne una empenta definitiva. Javier García ha parlat de “promeses incomplertes, de nou”, de “mala actuació”. “Sabem que les 400 places no es condicionaran. Per a les que queden per definir no hi ha calendari, ni pressupost, ni lloc”, ha agregat l’edil socialista.

Segons Alicia Tomás, el veïnat de les Arenes “ha estat objecte d’un experiment urbanístic dissenyat des de còmodes butaques” i les 400 places promeses “brillen per la seva absència”

Marta Giménez, edil del PP, ha insistit que la intervenció “no es va fer bé, perquè no es va començar el treball escoltant els veïns”, i ha recordat que els polítics estan “per solucionar problemes, i no per crear-los on no n’hi ha”. Giménez ha emplaçat al govern municipal “a ser valent i assumir errors“. Alicia Tomás, regidora de Vox, ha dit que el projecte executat “no és el mateix que es va presentar a l’associació de veïns”, que s’ha provocat un problema de mobilitat “on no existia”, que l’Ajuntament va assumir el compromís de gener “quan va veure el resultat nefast” d’un projecte que ha resultat ser “un nyap”.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Segons Alicia Tomás, el veïnat de les Arenes “ha estat objecte d’un experiment urbanístic dissenyat des de còmodes butaques” i les 400 places promeses “brillen per la seva absència”. De totes maneres, amb els espais a reinstaurar “les places netes perdudes encara seran 100”.

Errades i solucions

El tinent d’alcalde de Territori, Xavier Cardona, ja va reconèixer fa mesos errades en la mesura, tot i que es van avaluar impactes d’un projecte concebut per pacificar el trànsit. Al barri s’havien detectat, diu, manca de passadissos per a vianants, manca de visibilitat, sobreample de calçada i necessitat de millora de senyalització horitzontal.

El tinent d’alcalde Xavier Cardona ha demanat “temps i paciència”, doncs els procés, com no pot ser d’una altra manera en una administració pública, “és garantista”

Aquest divendres, Cardona ha valorat “les moltes setmanes de treball i gran desplegament de tècnics per trobar-ne solucions” i ha apuntat que la xifra de places eliminades no és tant alta com la denunciada. De moment, assegura, se n’habiliten prop de 170 per, l’any vinent, aconseguir-ne més i revertir la situació punt a punt, en un procés gairebéquirúrgic”. L’any vinent, per exemple, s’actuarà a la placeta de Banyoles.

A tot el sector s’implantaran 375 places d’estacionament, però primer s’ha treballat en les zones que n’oferien més capacitat, com a Ibáñez de Aldecoa, “i després anirem cruïlla a cruïlla“. El tinent d’alcalde ha demanat “temps i paciència”, doncs els procés, com no pot ser d’una altra manera en una administració pública, “és garantista”.

Els seus companys de govern, Junt i ERC, han votat, com Tot per Terrassa, contra la proposta veïnal, que ha estat desestimada. Meritxell Lluís (Junts) ha subratllat “la feina constant amb els veïns” i afirma que “les Arenes és ara més accessible”. Pep Forn (ERC) ha admès preciptacions, resultats no esperats, “pero es reconeix i es rectifica”. Altres partits, agrega, prefereixen “magnificar els problemes”.

To Top