Terrassa

Sala i Martin: “Les empreses han d’usar la IA per millorar la productivitat, no per estalviar costos”

El catedràtic d’Economia ha pronunciat la conferència inaugural de la 8a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa

El catedràtic d’Economia Xavier Sala i Martín ha estat aquest matí el convidat de la Cambra de Comerç de Terrassa a la 8a Jornada d’Internacionalització, que ha tingut com a eix vertebrador un dels temes que més inquieten les grans empreses i també les pimes: “les incerteses del comerç internacional per al 2024”.

L’assessor en economia del Fòrum de Davos ha centrat bona part del seu discurs en el paper que jugarà la intel·ligència artificial (IA) en l’economia i ha convidat les empreses a incorporar-la com a una eina de projecció i creixement. “Ara els empresaris estan pensant a estalviar costos amb la IA. És un error. La qüestió és dissenyar l’empresa tenint en compte la IA com a motor de canvi, de creixement i d’innovació”.

Sala i Martín ha dedicat bona part de la seva intervenció a desmuntar la idea d‘una intel·ligència artificial distòpica, capaç de controlar la societat i l’economia. “Ara mateix la IA són models estadístics de predicció”, amb aplicacions positives en àmbits com la ciència, la medicina, la salut o les duanes. “Tendim a la sobre atribució, a humanitzar-ho tot, a fer l’associació que si són màquines intel·ligents, som com els humans i no és així”.

Sala i Martín, protagonista de la conferència inaugural de la 8a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa / Nebridi Aróztegui

L’economista ha defensat la tecnologia i, en particular, la intel·ligència artificial com una eina per projectar les empreses i explorar nous horitzons.

I en quin moment invertir en IA?. Doncs Sala i Martin convida les companyies a esperar i esquivar els “venedors de fum”. En aquest moment, ha teoritzat, la IA viu “un creixement exponencial, té un preu sobrevalorat. És una bombolla que explotarà. Caurà i de les cendres sortirà una nova tecnologia”.

Serà el moment “d’abraçar el canvi – ha afirmat Sala i Martín-. La IA és bona, tindrà un impacte similar a l’arribada de l’electricitat”. En aquest nou context  “les emrpeses o s’adapten o desapareixeran”. Serà un procés natural en el que caldrà conèixer els potencials, també les limitacions de la tecnologia, i incorporar-la “com a un becari, sabent que, com ara passa amb el Chat GPT, s’equivocarà en un 10%”.

El professor Sala i Martín ha parlat per a una sala plena a vessar. La 8a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de comerç ha convocat  un centenar d’empresaris i CEO de diferents sectors d’activitat, interessats a escoltar les reflexions del catedràtic , que també s’ha referit als reptes geopolítics que condicionaran el futur de l’economia.

“En un escenari de desglobalització, Europa està perdent l’oportunitat de la reindustrialització”

Amb la inflació continguda i els tipus d’interès “que difícilment baixaran ja”, Sala i Martin ha posat la mirada en el paper que les grans potències jugaran en el nou ordre internacional. Ha dit que tan se val quin guanyi les eleccions als EUA, si Joe Baiden o Donald Trump, però ha advertit del risc d’una victòria republicana que comporti la retirada del suport militar dels EUA a Ucraïna. “Europa haurà d’incrementar la despesa militar. Això es traduirà en més impostos. I aquest serà una gran repte per a Europa”.

El ponent s’ha referit també a la “hiperregulació d’una Europa hiperdirigista“, una estratègia que dibuixa un escenari mundial en el qual “EUA innova, Xina i Àsia produeixen i Europa regula. Aquest és el paper que tindrem en el futur. És el paper que ens està quedant”.

Tot en un escenari de desglobalització en el que els europeus “estem perdent l’oportunitat de la reindustrialització. Era un moment per muscular l’economia, per tornar a recuperar la producció, però les empreses que ja marxen de la Xina van a Vietnam o la índia”.

To Top