L’Ajuntament de Terrassa està treballant en la modificació del Reglament del servei municipal d’abastament domiciliari i estalvi d’aigua, per tal d’aportar el marc legal en l’àmbit de l’estalvi i de la regulació de les prohibicions en situacions de sequera, tenint en compte el context de canvi climàtic. La comissió d’estudi encarregada d’aquesta tasca està formada pels serveis tècnics de l’Ajuntament, l’empresa municipal TAIGUA, l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) i el Gremi d’instal·ladors de Terrassa. Des d’aquest mes, i fins al dia 15 de juny, també pot participar la ciutadania en la consulta pública que es canalitza a través de la plataforma online municipal Participa a Terrassa.
La voluntat és recollir les opinions i aportacions que es facin, tant individual com col·lectivament, per valorar-les i estudiar-les i, si es considera, introduir-les en l’elaboració final del text del nou reglament.
La modificació del reglament introduirà mesures com el reaprofitament de les aigües grises o de pluja, i concretarà les obligacions per instal·lar sistemes d’aprofitament d’aigües a comunitats amb piscina, centres esportius, escoles i comerços
La modificació proposada fins ara afecta a diferents capítols com les mesures per a l’estalvi d’aigua; el planejament urbanístic i urbanització, i la regularitat en el servei. Aquests canvis impliquen introduir mesures com, per exemple, el reaprofitament de les aigües grises (una llar de quatre persones genera uns 200 litres al dia) i de les aigües pluvials. En aquest sentit, es concretaran les condicions i obligacions per instal·lar sistemes d’aprofitament en edificis plurifamiliars amb jardí; en zones grans per a la seva neteja; en centres esportius i comerços o en escoles i oficines, entre altres. Pel que fa als sistemes de manteniment i certificació d’aquestes instal·lacions, quedaran recollits en aquest reglament.
Amb aquesta actuació, l’Ajuntament adapta, també, la regulació de les restriccions de determinats usos en cas de sequera, que figuren al Pla Especial de Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua de 2020, al Pla d’Emergència en situacions de sequera de Terrassa (2023), que és el document que concreta les mesures a emprendre quan s’activa cadascuna de les fases d’alerta per sequera a la ciutat. La modificació del reglament també permetrà ajustar les prohibicions i les sancions a la normativa actual.
El Reglament del servei municipal d’abastament domiciliari i estalvi d’aigua en el municipi de Terrassa va ser aprovat per ple, el març de 2018. Tres anys després, el 2021, es va modificar parcialment per introduir dos canvis: un per adaptar-se a la nova normativa que marcava l’ordre ICT/155/2020 de 7 de febrer de 2020, del Ministeri d’Indústria, que feia referència als comptadors d’aigua; i l’altra, per tractar els impagaments produïts en els subministraments industrials i comercials.