Aquest dijous a la tarda ha tingut lloc la sessió extraordinària sobre Protocol de prevenció de mutilació genital femenina a la ciutat de Terrassa, organitzada pels representants del CST de la Taula de Mutilació Genital Femenina (Serveis de Pediatria Social, Treball Social i Obstetrícia i Ginecologia del Consorci Sanitari de Terrassa) i destinada a tots els professionals del CST.
L’objectiu de la jornada ha estat transmetre el protocol d’actuació en casos de sospita o de possibles mutilacions genitals femenines que es puguin detectar.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS, 2017) la mutilació genital femenina (MGF) “comprèn tots els procediments que, de forma intencional i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins”. L’eliminació o el dany del teixit genital pot provocar greus conseqüències per a la salut de les nenes i dones afectades, i fins i tot la mort.
A la sessió hi han intervingut Maria Jesús Tarragona, psicòloga del Servei de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa; Marino Romero, metge adjunt d’Obstetrícia i Ginecologia del CST; Glòria Estopiñà, metgessa adjunta de Pediatria de la Unitat de Pediatria Social del CST i Rosa Ruiz, caporala de Mossos d’Esquadra del Grup d’Atenció a la Víctima.
Durant la jornada, Maria Jesús Tarragona va destacar que la Mutilació genital femenina és una forma de violència masclista i de les més invisibilitzades i que atempta contra la integritat física i psíquica de les persones que la pateixen.
Cal tenir en compte que, a Terrassa, es va crear la Taula Local de Prevenció del MGF al març del 2017. L’objectiu era facilitar la prevenció i detecció precoç de situacions de risc i establir un protocol d’actuacions a nivell local.
Per la seva banda, Marino Romero, ha parlat de què és la mutilació i ha indicat que a Espanya, hi havia 18.400 nenes en risc a l’any 2017. Les nenes tenien entre 4 i 14 anys. Romero ha descrit el gran ventall de conseqüències immediates i tardanes de la mutilació genital femenina.
Glòria Estopiñà ha aprofundit en els circuits a seguir quan es detecten els casos i quan arriben a l’Hospital. En canvi, Rosa Ruiz, ha parlat de com actuen des de Mossos en casos de MGF.
Amb l’objectiu general de promoure i unificar accions a seguir a la ciutat de Terrassa, per treballar en la prevenció de la MGF i en l’atenció a les dones que hagin estat mutilades, des d’un abordatge de salut pública amb un enfocament d’equitat de gènere, de drets humans i d’interculturalitat i antiracisme, a finals del 2023 es va presentar la darrera versió del protocol de prevenció de Mutilació Genital Femenina de la ciutat de Terrassa. Aquest és fruit del treball i la coordinació dels diferents serveis participants a la Taula Local de Prevenció de la MGF de la ciutat de Terrassa, com son el Servei de Ciutadania, serveis d’Educació, serveis de salut (CST i MútuaTerrassa), Serveis Socials i EAIA, cossos policials, Fiscalia, l’Associació Catalana de Residents Senegalesos de Terrassa (ACRST), l’Associació Cultural de Mali a Terrassa, Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) i l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte (OAVD) de Barcelona Comarques.
La Taula Local de Prevenció de la MGF ha comptat també amb el suport de la Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.