Terrassa

Quant costa organitzar una festa de barri?

Aquest cap de setmana quatre barris celebren les seves festes majors. A tots ens arriba el programa d’activitats, però al darrere s’hi amaguen tots els voluntaris que el fan possible gràcies al seu esforç i la complicada cerca de finançament externa

Cada any, les diferents associacions de veïns i veïnes dels barris organitzen una sèrie d’actes per celebrar les seves pròpies festes majors, que es concentren sobretot en el període de primavera i estiu. Són més de les 30 festes que, a través del teixit associatiu, comercial i cultural, busquen reivindicar la unitat de barri. El tret de sortida el van donar els veïns de Can Palet a principis de març, i aquest cap de setmana és el torn dels barris de Ca n’Aurell, Segle XX, Les Arenes-Grípia-Can Montllor i Sant Pere. No és fàcil organitzar una festa major de barri, són els veïns voluntaris qui, en el seu temps lliure, busquen finançament per portar endavant un programa d’activitats en què tothom hi té cabuda.

Hi ha dos esdeveniments que han marcat profundament les festes majors de barri. El primer és la pandèmia: “Va ser molt complicat tornar a la normalitat, a la gent li va costar sumar-se a les activitats col·lectives, hi havia moltes reticències”, explica el responsable de la comissió de festes del Segle XX, Salvador Pérez. L’altre condicionant indiscutible no és altre que la sequera, així ho exposa la presidenta de l’AV de Les Arenes-La Grípia-Can Montllor, Cati Moreno: “Això no ve d’ara, fa ja tres anys que no podem fer algunes de les nostres activitats tradicionals, com és la catifa de serradures o la festa de l’escuma”.

Festa Major al barri de les Arenes / Lluís Clotet

Es perden les tradicions?

“El nostre és un barri de tradicions, estem molt units i els veïns se sumen a les activitats que proposem, és una festa intergeneracional”, exposa Cati Moreno. Una realitat que no arriba a tots els barris, i és que tot i que els organitzadors fan esforços per arribar als més joves, no és fàcil: “El 2019, vam buscar propostes per arribar als joves i vam decidir substituir l’actuació de l’orquestra del dissabte a la nit per actuacions de grups musicals locals”, exposa Salvador Pérez. La festa del barri de Ca n’Aurell es caracteritza per ser un punt de trobada de la cultura popular: “Nosaltres volem arribar a tots els públics, però és complicat, no sempre es pot, però hi ha molts joves que són apassionats de la cultura popular”, exposa la presidenta de l’AV de Ca n’Aurell, Ester Nosàs.

Al barri de Sant Pere tenen una sensació similar: “La nostra programació està dirigida sobretot a un públic familiar. És una realitat que la festa de barri entre els joves s’està perdent, és una realitat, la societat ha canviat, no hi podem fer res”, explica David Traver, membre de la Papallona de Sant Pere, una de les entitats organitzadores, conjuntament amb l’Associació de Comerciants de Sant Pere i l’associació de veïns del barri. Traver explica que porta 10 anys organitzant la festa: “Vam heretar un model de 35 anys d’antiguitat molt determinat, basat en els actes al carrer i en les activitats gratuïtes, això per nosaltres és una obsessió mantenir-ho”. I de fet ho han aconseguit, de les més de 20 activitats que proposen, el dinar popular és que l’única activitat de pagament. Al barri de les Arenes també organitzen una gran quantitat d’activitats: “De fet, n’hi ha tantes que hem d’allargar la festa durant dos caps de setmana per poder acollir-les totes”, explica Cati Moreno. A Ca n’Aurell no es queden curts: “Tindrem havaneres, sardanes, quatre colles castelleres i l’actuació del Drac Baluk, sabem que la plaça del Progrés estarà plena”, assegura Ester Nosàs. Al Segle XX esperen una gran acollida del seu programa: “L’any passat van assistir 6.000 persones”, explica Salvador Pérez.

Festa Major al barri del segle XX / Lluís Clotet

Parlem de xifres

Organitzar una festa major no és gratis, les de la nostra ciutat oscil·len entre els 4.000 i els 30.000 euros. L’Ajuntament de Terrassa aporta una subvenció a les entitats organitzadores que acostuma a cobrir una petita part del programa d’activitats. La resta, depèn les vies de finançament pròpies dels organitzadors: “La subvenció està bé, però per fer una festa lluïda cal més, estem molt agraïts als anunciants del nostre programa”, exposa Ester Nosàs, presidenta de l’AV de Ca n’Aurell. “Nosaltres no esperem la subvenció, intentem cobrir nosaltres mateixos el 100% del cost”, explica Salvador Pérez, responsable de la comissió de festes del Segle XX. “En definitiva, sobrevivim gràcies al comerç local que aposta per anunciar-se al programa, aporten moltíssim al barri”, explica David Traver. La situació a Les Arenes és més complicada: “Organitzem sense diners, perquè la subvenció no arriba fins a l’estiu, hem de demanar un préstec”, assegura Cati Moreno. A més dels anunciants, els voluntaris organitzen una parada de bar per recaptar més fons durant la festa.

Els organitzadors afronten amb ganes i il·lusió el cap de setmana, però sense deixar de banda els nervis dels darrers preparatius. Esperen aconseguir una bona participació: “Són molts mesos de molta feina, només volem que els veïns gaudeixin de les activitats. Aprofitem per sortir al carrer i fer barri, tothom hi té cabuda”, explica David Traver.

Quant costa organitzar una festa de barri?
To Top