Un coet de Terrassa s’enlairarà a Nou Mèxic, als Estats Units, en unes setmanes. Es diu LUCID, l’ha fabricat un grup de nou estudiants de l’Eseiaat i ha estat admès a l’Spaceport Amèrica Cup, la competició universitària de coets més prestigiosa del món. LUCID volarà a una velocitat de 2.000 km/h i el propòsit es que pugi a nou quilòmetres d’alçada. Els estudiants que han creat l’artefacte estratosfèric, l’equip Cosmic Research de l’Eseiaat, l’han presentat aquest dimarts.
Al certamen hi ha dues categories: tres quilòmetres d’alçada i nou, amb 150 equips de tot el món. Sols 28 competeixen a la modalitat màxima, la dels nou quilòmetres, i el de Terrassa, el de la UPC, n’és un. Només tres dels equips són europeus. “És una fita històrica per superar el nostre rècord i el d’Espanya. De moment, serà el més potent fet a Catalunya”, ha assegurat Alba Badia, cooordinadora de l’equip.
Parlava Alba Badia, naturalment, de LUCID, el coet de 40 kg de massa, més de tres metres de longitud, diàmetre exterior de 152,4 mm, supersònic, estabilitzat per quatre aletes i amb capacitat per transportar una càrrega útil de 4 kg. Per propulsar-se, farà ús d’un motor comercial de combustible sòlid. L’estructura és monocasc, feta en la seva majoria amb fibra de carboni. El mòdul de l’electrònica i l’ogiva tenen punta d’alumini i fibra de vidre “per oferir un compartiment radiotransparent”, per poder enregistrar imatge, entre altres raons.
L’equip (i LUCID, és clar) viatjaran a Nou Mèxic en unes setmanes. El campionat se celebrará del 17 al 22 de juny. Mai un equip espanyol havia aconseguit participar en aquest esdeveniment. Cosmic Research lluitarà amb equips d’universitats com Princeton, Stanford, California Berkley o Melbourne.
El viatge a Nou Mèxic dura 17 hores. La comparació: LUCID pot pujar a nou quilòmetres en menys de 40 segons, si tot va bé. Després, arribat a l’apogeu, baixarà, i s’activarà el sistema de paracaigudes que atemperi la tornada a superfície terrestre, perquè conservar el coet intacte també suma punts.
L’equip ha construït i llançat 42 coets en els vuit anys d’existència de l’associació, fundada el 2016, superant-se curs rere curs, assolint, amb 7,8 quilòmetres, el rècord d’alçada a Espanya. LUCID constitueix un pas més per arribar als 100 quilòmetres, repte del Cosmic Research.
El primer compte enrere del nou pla va començar a l’estiu de l’any passat, amb la preparació del projecte. El segon, després del “sí” obtingut pels organitzadors del selectiu campionat, el novembre passat. El tercer, aquest dimarts, ha servit per descobrir -cinc, quatre, tres, dos…- el coet LUCID, a la sala d’actes de l’edifici històric de l’Escola d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC).
Per què el nom de LUCID? Shannon Lucid és una bioquímica i astronauta dels Estats Units que ha volat amb la NASA cinc cops i que ha viscut a l’espai durant 188 dies durant la seva darrera missió, trencant tots els rècords. A més, va ser la cap científica de la NASA a la dècada del 2000. L’equip d’estudiants Cosmic Research de la UPC a Terrassa han batejat amb el seu nom el coet estratosfèric que han construït i dissenyat íntegrament.
Els estudiants estan entre exultants, expectants i nerviosos, com no pot ser d’altra manera. Aquest dimarts s’han fotografiat amb LUCID , vestits amb samarretes fetes per a l’ocasió. “Aquesta missió és una fita més en la nostra trajectòria. Desprès de completar amb èxit la missió Bondar, amb què vam aconseguir batre el record universitari d’altitud a Espanya arribant als 7,8 km i llançar el coet més potent mai llançat a Catalunya, ara tocava imposar-nos un repte que ens ajudés a arribar algun dia als 100 km. El repte era ser admesos a la Spaceport America Cup i competir amb les millors universitats del món per poder arribar més amunt, i ho hem aconseguit. Estem emocionats perquè llançarem el nostre coet des del primer port de llançament de coets comercial del món, que ara mateix fan servir les empresa Virgin Galactic i Blue Origin. Per nosaltres, poder viure aquesta experiència ja és tot un triomf”, ha afegit Alba Badia.
El Cosmic Research l’integren Alba Badia (coordinadora), Abimael Campillo Simón, Antonio Estrela Zolochevsky, Arnau Pena Sapena, Aleix Ribas Torras, Sergi Pena Sapena, Javier Salmerón Rodríguez, Pablo Torres Rubio i Alfred Valentín Bárez.
Les dades del repte
Del 17 al 22 de juny es llançaran a Nou Mèxic, al primer port espacial de coets comercials del món, 150 coets, entre els quals LUCID. L’esdeveniment l’organitza l’Experimental Sounding Rocket Association (ESRA).
Els examinadors valoraran tant l’excel·lència tècnica com l’elegància del disseny, passant per la recuperació de l’artefacte intacte i l’actuació col·laborativa de l’equip.
Pressupost. El Cosmic Research de la UPC lluita contra gegants. L’equip terrassenc ha invertit ja uns 40.000 euros en el projecte, mentre que altres universitats participants tenen un pressupost que supera els 200.000 euros.
El coet de l’Eseiaat integra una aviònica que permetrà enviar en temps real les dades dels múltiples sensors d’a bord (posició, velocitat i acceleració) a l’estació de terra, també dissenyada per l’equip. Aquest component és essencial perquè, a més, activa el sistema de recuperació “i permet a l’equip localitzar el coet un cop ha aterrat, mitjançant dos paracaigudes. El principal té tres metres de diàmetre”.
Característiques de l’aparell. LUCID té 40 kg de massa, més de 3 metres de longitud, un diàmetre exterior de 152,4 mm i pot volar a una velocitat màxima de més de 2000 km/h, amb possibilitats d’arribar als 9 km d’altitud. És un coet supersònic, suborbital, estabilitzat per quatre aletes i amb capacitat per transportar una càrrega útil de 4kg en forma de CubeSat de 3U. Per propulsar-se, utilitzarà un motor comercial de combustible sòlid. L’estructura del coet és monocasc, fabricada en la seva majoria amb fibra de carboni, excepte el mòdul de l’electrònica i l’ogiva, que s’han dissenyat especialment per a vols supersònics, amb punta d’alumini i fibra de vidre per oferir un compartiment radiotransparent.
Càrrega. Un coet és un vehicle que transporta càrrega a l’espai. LUCID en durà una de quatre quilograms en forma de CubeSat (satèl·lit) de 3U. La càrrega no serà alliberada en vol. Serà recuperada juntament amb el coet i està composada per un CubeSat que integra un experiment de lectura de gasos d’una companyia, el grup Forat Engineering de l’institut Forat del Vent, de Cerdanyola del Vallès. La caixa inclou també un envàs de ginebra de la marca Outer Gin (beguda concebuda per fer-se a l’espai) i un satèl·lit dissenyat per Cosmic Rsearch i que incorpora una càmera “per extreure imatges del vol des d’abord del coet”. L’equip posa aquests satèl·lits a disposició d’instituts, universitats i centres de recerca “que vulguin realitzar experiments en condicions de microgravetat o hipergravetat”.
300 simulacions. L’equip no ha pogut testejar el coet, doncs per fer aquesta prova definitiva cal un ampli territori despoblat. El radi de caiguda de l’artefacte és de cinc quilòmetres. Els estudiants sí que han dut a terme unes 300 simulacions, un centenar d’aquestes sols durant el procés de disseny de les aletes. A més, ha hagut d’anar informant als organitzadors dels seus avenços cada mes i mig.
La competició. L’Spaceport Amèrica Cup és el congrés i la competició anual de coets universitaris més important del món, en què participen més de 1.700 estudiants. L’any passat hi van competir 158 equips, dels quals 80 eren nord-americans i 78 de països d’altres zones. La competició, organitzada per l’Experimental Sounding Rocket Associations (ESRA) contempla les categories de 3 km i 9 km d’altitud, ambdues amb participació de coets amb motor de combustible sòlid comercial, motor sòlid desenvolupat per estudiants o motor híbrid/líquid desenvolupat per estudiants.
Participants. L’equip de Cosmic Research, de l’ESEIAAT de la UPC, participarà a la categoria màxima dels 9 km, amb un motor de combustible sòlid comercial. Dels 28 participants d’aquesta modalitat, només tres són europeus: l’equip de l’ESEIAAT de la UPC, el de la Universitat Tecnològica de Munich i el de la Universitat Politècnica de Bucarest. La resta són dels Estats Units, Austràlia, Canada, Índia, Nova Zelanda i Tailàndia.
El lloc on es desenvolupa la competició és “mític”, segons la UPC. Es tracta de l’Spaceport America, la primera base de llançament de coets comercials del món, ubicada entre les ciutats de Las Cruces i Truth or Consequences, a l’estat de Nou Mèxic, i que ara utilitza l’empresa Blue Origin.