Terrassa

Més habitatge assequible a la ciutat

La legislació urbanística contempla aquesta mesura que afavoreix les polítiques de sòl i habitatges municipals

La comissió informativa de Territori i Sostenibilitat, celebrada aquest dilluns, ha acordat elevar al ple de maig la proposta per cedir gratuïtament a la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa tres habitatges, que formen part del Patrimoni Municipal del Sòl i d’Habitatge. Aquesta proposta és pionera: és la primera vegada que la cessió de l’aprofitament es fa en sostre edificat fora de l’àmbit i no amb finques del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

Com funciona?

Aquesta mesura pionera funciona com si fos un intercanvi. Tal com estableix la llei d’urbanisme, el 10% del solar que acollirà el Bonpreu de la carretera de Talamanca, 17, és de cessió obligada a l’Ajuntament. Donat el tipus de projecte en desenvolupament i la impossibilitat de materialitzar l’aprofitament urbanístic públic, el promotor d’aquest solar ha oferit aquest 10% de la cessió estipulada en forma de pisos ja construïts de la seva propietat.

D’aquesta manera, el consistori disposarà, de manera immediata, d’habitatge assequible per destinar-lo a lloguer social. Aquesta actuació permetrà que la Societat Municipal d’Habitatge disposi de tres pisos buits, lliures de càrregues i amb les corresponents cèdules d’habitabilitats; que tenen una superfície útil d’entre els 41 i els 45 metres quadrats i que estan situats al barri de Can Palet.

Afavorir l’habitatge

Amb aquesta mesura, l’Ajuntament s’acull a la possibilitat que contempla la legislació urbanística per afavorir les polítiques de sòl i habitatge municipals, emmarcades dins l’article 46.2 del Text refós de la Llei d’urbanisme. És aquest el supòsit que preveu la possibilitat que, en el marc d’una actuació urbanística i en determinades situacions, el percentatge de cessió a l’administració es pugui substituir pel seu equivalent en sostre edificat o pel seu equivalent econòmic. Una alternativa d’adjudicació que és possible des de l’any 2020, però que està subjecte al compliment de tot un seguit de requisits que dificulten la seva aplicació. Des de l’Ajuntament de Terrassa no es descarta tornar a utilitzar aquest mètode en el futur si existeix la possibilitat de fer-ho.

Actualment, la Societat Municipal d’Habitatge disposa de més d’un miler d’habitatges destinats a lloguer social. Per poder optar als serveis, és requisit imprescindible estar inscrit en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció oficial de Terrassa.

Més habitatge assequible a la ciutat
To Top