Terrassa

Prodis inaugura un Vapor més inclusiu i participatiu

El Vapor de Prodis ha celebrat unes jornades de portes obertes en motiu de la seva inauguració

“No és el col·lectiu amb discapacitat el que s’inclou en la ciutat, sinó que és la ciutat, a través d’aquest carrer central, que s’inclou a dins de Prodis, i això emociona”. Amb aquestes paraules, Laura Fuentes, monitora tècnica de Prodis, ha explicat la voluntat de cohesió entre la nova seu de Prodis i la societat terrassenca a través del carrer principal que travessa l’espai, el Passatge Pere Baltà.

El Vapor de Prodis ha obert les seves portes en una jornada dirigida a la ciutadania terrassenca que ha començat a les 10.00 hores i s’ha allargat tot el matí.

Durant la inauguració, s’han programat diversos actes com breus actuacions teatrals, visites guiades, un espectacle infantil i la cercavila de Cultura Popular. A les 12.00 hores ha tingut lloc la Gran inauguració de El Vapor al Pati del carrer Josep Trueta, en la qual també hi ha hagut actuacions de cultura popular i castelleres.

La nova seu està dividida en fins a quinze espais diferents i especialitzats. Entre ells, cal destacar les sales comunitàries per realitzar activitats i compartir vivències i també l’Espai d’Art, on expressar idees, sentiments i emocions a través del llenguatge artístic. Aquí ha sigut on, durant aquesta inauguració, s’ha dut a terme un trencadís col·laboratiu amb el logo del Vapor. “L’hem dividit en nou fustes i cada fusta està a una taula perquè la gent pugui participar-hi i posar una peça de trencadís i així participem tots en la construcció d’aquest vapor” ha explicat Laura Fuentes.

Taller de trencadís "Posa la teva peça" a la Sala d'Art del Vapor de Prodis/ Lluís Clotet

A més, també hi ha l’Escola de Restauració, un espai de formació en el món de la restauració; i el Restaurant 73 Finestres, un projecte inclusiu que ofereix oportunitats laborals a les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental.

Els espais estan molt ben adaptats a les necessitats específiques de les persones amb discapacitat. N’és un exemple la Sala de Paràlisi Cerebral, que compta amb espais amplis que permeten a les persones moure’s autònomament i està equipat amb noves tecnologies útils per al seu funcionament. Un altre és el Claustre, on regnen la calma i el silenci i on les persones de l’espectre autista poden sentir-se còmodes.

La Maria i la Carme Verdera, terrassenques “de tota la vida”, han valorat molt positivament el nou espai. “És un projecte magnífic i espectacular, perquè tots els espais estan pensats per a les diferents necessitats que hi ha” ha assegurat la Maria. “Prodis és una entitat que fa temps que funciona i ha fet un pas de gegant per continuar endavant. Aquestes instal·lacions són magnífiques” ha afegit la Carme. Ambdues tenen familiars que participen en el projecte de Prodis i destaquen que “tot està pensat al detall”, des de la sala per a persones amb paràl·lisi cerebral fins a la dirigida a persones amb autisme. En aquest sentit, la Carme ha posat en valor la diversitat d’activitats que es poden fer en el nou recinte i també els tallers que ofereix la inauguració.

A la planta inferior, també hi ha espais interessants com la Sala d’Actes, l’Àgora, la Cantina, el Mercat i el Jardí. La planta baixa ha oferit dues exposicions i un documental sobre el Vapor de Prodis durant la jornada.

Entre els avantatges del Vapor, Laura Fuentes n’ha destacat tres: la supressió de les barreres arquitectòniques, la lluminositat i amplitud del recinte i la inclusió de la ciutat en el projecte.

“És un canvi que afavoreix la vida dels nois” conclou Laura Fuentes. La monitora tècnica de Prodis considera que, a banda de ser un centre ocupacional, es tracta d’un espai on “es ve a gaudir” i on “poder estar tranquils”.

Prodis inaugura un Vapor més inclusiu i participatiu
To Top