Terrassa

El SAI DASIG de Terrassa va atendre 221 persones el 2023

Hi ha hagut més persones trans que cis ateses i més homes que persones d’altres gèneres. La majoria dels usuaris han estat joves d’entre 15 i 29 anys

El Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere de Terrassa (SAI DASIG) va gestionar l’any passat un total de 162 expedients i va atendre 221 persones, entre usuaris, familiars i entorn. Hi va haver més persones trans que cis ateses i els homes van superar les persones d’altres gèneres.

El nombre d’expedients gestionats al darrer any és pràcticament idèntic al de l’any 2022, tot i que suposa un augment significatiu des de l’any 2018, quan es van gestionar 61 expedients. Segons l’Ajuntament de Terrassa, aquesta pujada es deu a diversos factors: l’increment de les hores d’atenció de l’equip professional del servei, tant de les educadores socials com de la psicòloga que realitza les atencions d’acompanyament emocional; les diferents campanyes de difusió per donar a conèixer a la ciutadania els serveis del SAI DASIG de l’Ajuntament i de la Xarxa SAI de la Generalitat de Catalunya; o de la col·laboració amb ens de diferents sectors (salut, social, educatiu), així com amb serveis del mateix Ajuntament que deriven a persones al Servei d’Atenció Integral, entre d’altres. L’Ajuntament destaca que els àmbits que més han donat a conèixer el SAI DASIG han estat els educatius i de la salut, que han experimentat un major augment aquest 2023 i han suposat un 31% del total d’accessos al servei.

Les dades mostren que l’any 2023 el nombre d’atencions a persones trans va seguir sent superior al de les persones cis. Dins d’aquestes persones ateses, el SAI DASIG va rebre més homes, tant cis com trans, que persones d’altres gèneres. Pel que fa a la orientació sexual, el nombre d’homes gais atesos dobla el de dones lesbianes. D’altra banda, la majoria de les persones que es van adreçar al Servei d’Atenció Integral van ser adolescents i joves d’entre 15 i 29 anys, de manera similar als dos darrers anys. Davant d’aquestes dades, l’Ajuntament està treballant en desenvolupar estratègies específiques per augmentar la visibilitat del SAI DASIG entre la població LGTBIQ+ més gran de 45 anys, “per garantir que els serveis d’acompanyament i atenció arribin a totes les franges d’edat”, expliquen.

S’incrementa l’atenció a les famílies i les persones en procés d’asil o refugi

També cal ressaltar que durant l’any passat es va registrar un increment en l’atenció a famílies en relació al 2022, així com un augment d’atenció a persones en procés d’asil o refugi a causa de l’LGTBI-fòbia. L’acompanyament en processos personals i socials relacionats amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere, continua sent la demanda més freqüent al SAI DASIG.

La regidora d’LGTBIQ+, Lluïsa Melgares, assegura que “l’Ajuntament de Terrassa reafirma el seu compromís amb la conscienciació dels drets de les persones LGTBIQ+, posant des de fa ja molts anys al seu servei els recursos necessaris per a la defensa d’aquests drets i l’acompanyament en els moments més complicats. Cal seguir explicant a les persones LGTBIQ+ i al seu entorn que disposen d’un servei de proximitat i confidencial on acudir quan necessitin ajuda, ja sigui per una situació de discriminació com per un assessorament amb temes de registre, un acompanyament per temes d’asil, personal o familiar”.

El SAI DASIG és un servei que informa, orienta i acompanya les persones en els seus processos i dubtes, i també és un recurs per gestionar incidències relacionades amb els drets LGTBI+. A més de donar suport en la gestió de tràmits (canvi de nom DNI, NIE, etc.), ofereix acompanyament en situacions de discriminació i orienta les persones que vulguin denunciar presumpta LGTBI-fòbia. També proporciona assessorament a professionals de diversos àmbits, organitza activitats grupals per a joves i famílies, impulsa iniciatives durant les jornades commemoratives LGTBI+ i dona suport a les entitats locals.

Sempre que s’obre un expedient, l’usuari rep una primera acollida socioeducativa durant la qual es realitza una valoració inicial que permet establir un pla de treball adaptat a la demanda que s’expressa, assenyala l’Ajuntament.

Aquest 2024 se celebra el 10è aniversari del Pacte per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere de Terrassa (Pacte DASIG) al qual l’Ajuntament de Terrassa hi està adherit junt amb una quarantena d’ens de la ciutat. Aquest pacte de ciutat compromet als seus membres a lluitar contra l’LGTBI-fòbia i a celebrar la diversitat afectiva, sexual i de gènere.

El SAI DASIG de Terrassa va atendre 221 persones el 2023
To Top