Terrassa

Quasi 30.000 persones van visitar patrimoni a la Fira Modernista de Terrassa

Més de 3.200 van participar de les rutes i visites guiades

Gentada a la rambla d'Ègara durant la Fira Modernista del cap de setmana passat / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Sense comptar els visitants “no controlats”, de passeig, la Fira Modernista de Terrassa, celebrada el passat cap de setmana i dedicada enguany a la indústria tèxtil, va registrar gairebé 30.000 persones quant a visites al patrimoni, més de 3.000 de les quals van participar en visites guiades. Aquesta és una de les valoracions principals de l’esdeveniment fetes públiques auqest divendres per l’Ajuntament. Una altra dada: els visitants atorguen a la Fira una nota mitjana de 8,8 sobre 10.

La Fira Modernista de Terrassa va tancar la seva XXI edició “desprès d’un intens cap de setmana d’activitats i propostes de recreació històrica vinculades al modernisme”, subratlla el consistori.

Els elements patrimonials i equipaments museístics, així com les rutes i visites guiades, “han rebut una gran afluència de visitants acompanyada d’un flux constant de persones als diferents àmbits i espais de la Fira”. Pel que fa a les xifres que s’han recollit, “aquestes corresponen als espais o activitats en què es pot comptabilitzar l’entrada de visitants i no inclouen els milers de persones que al llarg de tot el cap de setmana han passat pels diferents espais de la Fira”.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Gairebé 30.000 persones (29.729) han visitat els diferents elements patrimonials de la ciutat durant el cap de setmana de Fira Modernista i 3.257 han participat de les rutes i visites guiades programades. En el cas de les visites al patrimoni i els museus, la xifra és lleugerament més baixa que la registrada l’any passat (36.000 persones).

Un control més estricte

Aquesta dada s’explica segons el regidor de turisme, Pep Forn, per diferents factors: “D’una banda, per l’aplicació d’un control més estricte de l’afluència i aforament a espais com la Casa Alegre, per evitar la degradació i protegir els objectes museïtzats. A més, diumenge es va produir un menor flux de visitants en comparació a altres anys, un fet que podem vincular a la coincidència amb la jornada electoral. Per últim, i per l’experiència d’altres edicions, la climatologia favorable acostuma a fer que els i les visitants s’inclinin més a participar de les activitats a l’aire lliure o a passejar per la Fira”.

Forn ha afegit: “Les xifres de participants a les rutes i visites guiades, les consultes als punts d’informació o les de persones que han pres part de les diferents activitats i tallers programats, a més de la imatge dels carrers i places de la ciutat amb la presència constant de milers de persones durant tot el cap de setmana, constaten l’èxit d’aquesta nova edició de la Fira Modernista”.

Per espais, destaquen els 12.343 visitants que han passat per la Masia Freixa, les 7.942 persones que han visitat el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) o les 5.408 que han passat per la Casa Alegre de Sagrera. A més, durant el cap de setmana de Fira, un total de 2.345 persones han visitat també altres equipaments museístics de la ciutat.

El consistori també destaca que es van registrar fins a 4.862 consultes als dos punts d’informació de la Fira (Raval de Montserrat i parc de Sant Jordi), “una xifra molt superior a les 3.415 de l’any anterior. De les persones ateses, fins a un 47,55% provenien de fora de Terrassa i d’aquestes, un 4,5% eren consultes realitzades per persones provinents de fora de Catalunya i fins a un 4% de públic internacional“.

Per espais, destaquen els 12.343 visitants que han passat per la Masia Freixa, les 7.942 persones que han visitat el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) o les 5.408 que han passat per la Casa Alegre de Sagrera

Pel que fa al nombre de participants a les diferents rutes i visites guiades, la xifra ha estat d’un total de 3.257 persones, “arribant a exhaurir-se les inscripcions en la majoria de les propostes, com en el cas de les dues rutes que per primer cop s’oferien en anglès. A més, del total de participants en aquesta oferta patrimonial, fins a un 40% eren persones de fora de la ciutat, especialment de la resta de Catalunya (11,58% de Barcelona; 25% resta de Catalunya; 2,26% de l’Estat espanyol; 1,23% de l’estranger).

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Segons el regidor de Turisme, “les xifres indiquen que la Fira Modernista de Terrassa manté intacte el seu poder d’atracció i es consolida com una de les eines més importants de projecció exterior de la ciutat i com a un esdeveniment a través del qual la ciutat i els terrassencs i les terrassenques reivindiquem el nostre passat, el nostre patrimoni, la nostra identitat i el nostre orgull de pertinença“.

Parades i tallers

També van registrar una gran afluència de visitants els tradicionals mercats d’alimentació i artesania. “Així ho indiquen les enquestes fetes entre els professionals de les 53 parades instal·lades aquest any al Mercat d’alimentació situat a la rambla d’Ègara i els paradistes de les 42 parades i tallers ubicats a la plaça de Josep Freixa i Argemí, que han puntuat amb un 9 sobre 10 la seva experiència a la Fira. A més, un total de 4.230 persones van participar dels tallers i activitats programats durant la Fira als voltants de la Masia Freixa”, afirma l’Ajuntament.

Pel que fa als 4 espectacles programats al Teatre Principal van tenir una gran acceptació de públic, “esgotant la pràctica totalitat de les entrades disponibles”. En aquesta edició destaca també la bona acollida de l’acte d’inauguració de la Fira, a la futura seu de Prodis, a les naus de l’antic Vapor de Filatures Matarín, la jornada castellera celebrada a les naus de Cal Reig o les més de 2.000 persones que van participar de les jornades de portes obertes per visitar l’interior del Magatzem Pasqual Sala (Cecot).

“A més, l’oferta gastronòmica vinculada a la Fira, que al llarg del cap de setmana han ofert més d’una vintena d’establiments adherits al Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, així com les propostes de gastronomia al soterrani del Mercat de la Independència, també han tingut una gran acceptació entre el públic de la Fira”, afegeix.

A Internet i xarxes socials

La comunicació en línia de la Fira “ha tingut enguany un creixement molt significatiu“, segons el govern municipal: “Un total de 62.023 usuaris i usuàries han visitat el web www.firamodernista.cat amb un increment de més del 45 % respecte al 2022. A més, les pàgines vistes a la pàgina web de la fira entre l’1 i el 12 de maig han estat 480.492, amb un creixement del 48,56% respecte a l’any passat”.

Aquest any, s’han realitzat diferents publicacions a través del perfil d’instagram de la Fira entre el 13 d’abril i el12 de maig amb vídeos protagonitzats per entitats que participen a la Fira, personatges rellevants de Terrassa o a través de la col·laboració amb “influencers“. Les diferents publicacions (“reels”, “posts” i “stories”) han arribat a 164.831 comptes d’Instagram. Pel què fa als seguidors, fins a un 56% són de fora de Terrassa i la franja d’edat més nombrosa és la d’entre 45-54 anys amb un 28.6%.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Pel què fa al perfil de Twitter (X) de Terrassa Turisme, s’han fet 102 piulades que han obtingut 3.860 impressions i al perfil de Facebook de la Fira Modernista s’han fet 50 publicacions que han tingut un abast de 9.237 persones i 3.477 interaccions.

La nota

Enguany s’ha realitzat una enquesta de satisfacció entre els visitants de la Fira, que van contestar un total de 560 persones. “D’aquestes, la majoria mostren un alt grau de satisfacció amb la Fira, a la que donen una valoració global de 8,8 punts sobre 10 (8,7 l’any 2023). A més, fina a un 28% dels i les enquestades eren de fora de la ciutat (58,9% Vallès Occidental, 15,1% Barcelonès, 8,2% Baix Llobregat, 5,5 Bages, 12,3% resta de Catalunya). Fins a un 27,5 % eren nous visitants a la Fira, un 63,5% expressen la seva intenció de tornar a la ciutat i fins a un 72,9% asseguren que tornaran a visitar la Fira Modernista“.

Més de la meitat dels enquestats mostraven la intenció de fer despesa a la ciutat en restauració, comerç o mercat modernista, amb una mitjana de 27 euros per persona.

Els resultats de l’enquesta també indiquen, diu el consistori, que els visitants destaquen com a elements més positius de la Fira “aspectes com l’ambientació (el 50%), tot en general (el 21%), el mercat modernista (11%), o el patrimoni modernista (8%)”. Pel que fa als aspectes negatius, “aquests passen per la massificació de visitants (29%) o els preus (14%), mentre que per més d’un 30% de les persones enquestades l’esdeveniment no va tenir cap aspecte negatiu”.

L’edició de la Fira Modernista 2025 estarà dedicada a Lluís Muncunill (Fonollosa, 1868 – Terrassa, 1931), l’arquitecte emblemàtic de la Terrassa modernista de finals del segle XIX i principis del XX i el referent de l’aplicació de l’estil modernista a l’arquitectura industrial a Catalunya.

To Top