Terrassa

La família de Prodis estrena casa

Cinc de les persones que fan possible aquest projecte expliquen quina ha estat l’aventura d’estrenar una nova seu al Vapor Cortès

La fundació Prodis estrena demà El Vapor, la seva nova seu al Vapor Cortès, al nord del barri de Ca n’Aurell. Un centre bolcat en l’assistència i la promoció de les persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental o paràlisi cerebral que ara, des de l’interior d’una antiga fàbrica tèxtil rehabilitada, obre les portes per interactuar amb la ciutat i per innovar i avançar cap a un model comunitari. El projecte ha estat un repte de dimensions descomunals per a aquesta entitat d’iniciativa social, que ha transformat un antic vapor tèxtil en un nou centre de disseny modern, funcional, acollidor i sostenible. Cinc de les persones que fan possible aquest projecte ens expliquen quina ha estat l’aventura d’estrenar una nova seu i com és la vida dins aquest centre d’atenció a la discapacitat intel·lectual. També volen compartir els nous reptes de Prodis. El que és més important, diuen, és obrir les portes perquè la ciutat conegui i normalitzi la discapacitat intel·lectual. “Nosaltres ens enamorem de les capacitats de les persones amb discapacitat, ara toca que la ciutat ho faci”.

Andrés Hurtado, usuari

“A l’altra seu hi havia molt embolic i aquí tot és gran i bonic. Estic molt feliç”

”Estic molt feliç si, perquè a El Vapor em sento més “guai”. El que més m’agrada és sortir a passejar, fer excursions, anar en bus i, sobretot, anar al karaoke. Ho fem els dimecres a la tarda i cadascú canta la seva cançó. Jo soc a Prodis des de setembre de 2023 i he fet amics com la Sarai, la Rebeca o el Diego. Són companys meus i fem exercicis amb números i lletres. També m’agrada molt el taller “Fet a mà”, però el que més m’agrada de tot és passejar en autobús. A vegades, si estic molt nerviós, la Mònica, la monitora, em diu “estàs nerviós, vinga ves a comprar-te un croissant.”, això sí que m’agrada de veritat. Aquí a la nova seu estem molt bé. A l’altra seu, a Reina de la Pau, hi havia molt d’embolic, molta gent tot el temps amunt i avall. Aquí tot és gran i bonic. M’encanta molt El Vapor, les parets de fusta i les taules. Tot és molt maco i gran. Em sento molt bé, tinc ganes de fer coses i de veritat que soc molt feliç”.

Dani Jorquera, gerent

“Hem fet salts i el que és bonic és que ara no hi ha marxa enrere”

“No estàvem atenent tot el bé que volíem per a les persones amb paràlisi cerebral i amb autisme, per exemple, i teníem clar que podríem fer-ho guanyant espai. El vertigen el vam tenir quan el 2020, amb tot a punt i amb un pla d’actuació meravellós, coincidint amb el 60è aniversari de Prodis, la covid ho va aturar tot. Vam pensar que mai podríem tenir la nova seu. Però no va ser així. Superada la pandèmia, les institucions ens van comprar el projecte i se’ns va aparèixer la verge amb els fons europeus Next Generation, que van puntuar el nostre projecte amb 98 punts sobre 100 i ens van donar 3 milions d’euros que han estat clau. Finalment, hem pogut fer un salt de qualitat en la rehabilitació d’El Vapor i abordar totes les obres en una sola fase. Ara estrenem una nova seu que ens permetrà fer un canvi de model i ja tenim nous projectes engrescadors, com donar més sortides a les persones amb autisme. Hem anat fent salts i el més maco és que no hi ha marxa enrere”.

Teresa Julià, directora del Centre Ocupacional

“Estem a un 10% de les potencialitats d’El Vapor. Som creatius i ens vola el cap”

”Vaig obrir la seu de Reina de la Pau i he viscut tot el procés de Prodis. En aquell moment veníem d’atendre persones amb paràlisi cerebral a una nau i el salt va ser qualitatiu. Ara, amb l’experiència acumulada, El Vapor és just el que necessiten les persones que atenem. Hem pogut fer volar coloms, hem aterrat allà on volíem i ens hem empoderat per projectar cap al futur. Però estem al 10% de les potencialitats que ens ofereix d’El Vapor. Som creatius i ens vola el cap. Ara, el més important és que la societat conegui les persones amb discapacitat. Que assimili aquesta realitat com a normal. Farem més pedagogia. Hem estat com caragols tancats a casa i El Vapor ens permet donar-nos a conèixer. De la mateixa manera que nosaltres ens enamorem de les capacitats de les persones amb discapacitat, ara toca que la ciutat ho faci”.

Roger Tudó, arquitecte

“Hem volgut crear espais, sense perdre l’essència de la nau”

“A El Vapor de Prodis, per nosaltres el més especial era garantir els usos, sense perdre l’essència i els grans espais de la nau. Per això tot parteix d’unes caixes estructurals de fusta que aguanten bigues noves que reforcen les velles, creant espais acollidors, sense envans. Hem triat la fusta perquè era el material del qual partia l’edifici i d’aquesta manera, El Vapor acaba sent un espai on conviuen el vell i el nou. Sovint, quan s’intervé a espais industrials es tendeix a posar caixes dins la caixa de la nau. Aquí, tot forma part de l’estructura. A banda, El Vapor és un equipament sostenible, aïllat de l’exterior i que aprofita al màxim l’energia solar. Unes gelosies ceràmiques deixen entrar el sol a l’hivern i no a l’estiu, i el més important. Prodis es vol obrir a la ciutat i hem enderrocat una nau central per convertir-la en un passatge públic. Aquesta setmana Prodis ja s’han instal·lat a El Vapor i m’ha impressionat veure com a la zona de paràlisi cerebral estaven tots reunits al voltant de la llum de la claraboia. Cada espai d’El Vapor té claraboies que garanteixen il·luminació i ventilació i que creen racons acollidors a escala humana. Volíem dignificar els espais on interactuen, i veure que la primera reacció d’ells ha estat justament la que preveiem m’ha encantat”.

Esther Subirana, gestora d’àrea

“Els usuaris desitjaven estrenar el Vapor i ara n’estan encantats”

“La nova seu és una gran oportunitat. Ara toca que els monitors s’impliquin molt, que ho estan fent, que els usuaris triïn les activitats i potenciar la part comunitària, que és molt important. Els canvis sempre són un hàndicap, però sorprenentment l’estem notant més nosaltres que ells. Estan contentíssims. Els hem explicat el projecte i, durant les obres, han anat visitant El Vapor. Estaven desitjant venir i ara estan encantats, molt contents. Tenim clar que la nova seu ens permetrà millorar molt la qualitat de l’atenció, se’ns obre un ventall d’oportunitat amb la unitat de TEA i a la de paràlisi cerebral. Hem treballat molt bé fins ara, però a El Vapor estem fent un salt de qualitat”.

La família de Prodis estrena casa
To Top