Terrassa

Frau a Terrassa amb targetes d’aparcament per a discapacitats

La Policia Municipal interposa cada dia una denúncia per ús indegut d’aquests documents

El caporal José Luis Guerra, amb una targeta requisada / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ampliant la imatge es pot detectar que el 3 va ser transformat en un 8. L’autor de la manipulació serà investigat per delicte de falsedat. La Policia Municipal de Terrassa denuncia cada dia un conductor que fa ús indegut de targetes de discapacitats. Alguns s’enfronten a processos penals per falsedat en document. Així es desenvolupa aquest frau a la ciutat.

Si no els queda rastre mínim d’empatia, civisme, comprensió, solidaritat o similar, que alguns d’aquests defraudadors domèstics, usuaris il·lícits de targetes d’aparcaments de vehicles per a persones discapacitades o amb mobilitat reduïda (TPMR), sàpiguen que si els enxampen no sols s’enfronten a una sanció administrativa. Poden incórrer en un delicte de falsedat documental, com li ha passat a dos dels 60 infractors detectats en una campanya específica de control de la Policia Municipal. Cada dia s’interposa a Terrassa, com a mínim, una mitjana d’una denúncia per aquest motiu en les seves múltiples variants d’ardits: en definitiva, usar de manera indeguda aquests documents.

El cos local duu a terme inspeccions rutinàries quan les contingències del servei permeten aquestes actuacions de comprovació documental, d’aquí les 310 denúncies formulades l’any 2022, per exemple, però la proliferació de fraus detectada l’any passat va motivar una campanya específica. Aquesta va ser la raó: Egarvia va detectar en diverses zones, especialment a Barri Universitari-Cementiri Vell, un increment inusual de vehicles que exhibien en el seu quadre de comandament aquestes targetes d’estacionament d’expedició i utilització reservades per a automòbils que transporten persones amb mobilitat reduïda, siguin elles les conductores o no.

Una campanya per un augment inusual

Els usuaris poden aparcar els vehicles en zona blava sense limitació horària i va ser precisament la notòria presència de cotxes en aquestes àrees, gestionades per l’empresa municipal Egarvia, el que va escamnar als controladors en les seves revisions diàries al carrer de la Igualtat, l’avinguda de Jacquard o la rambla de Sant Nebridi.

La Policia Municipal, amb el suport d’Egarvia, va decidir desplegar una campanya intensiva de control del 27 de novembre al 3 de desembre del 2023, amb atenció preferent al Barri Universitari-Cementiri Vell. L’anormalitat deixava de ser-ho: en efecte, es localitzaven dia rere dia cotxes aparcats en zona blava, fins i tot en àrees de càrrega i descàrrega, però tots presentaven un tret comú: mostraven en el quadre de comandament, visible, com està manat, la targeta preceptiva.

Documents confiscats per la Policia Municipal als darrers mesos / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Les targetes, però, no eren autèntiques, algunes, o estaven caducades, d’altres. La iniciativa de vigilància especial va concloure amb la interposició de 60 denúncies “per frau o ús indegut de targeta d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda” i la intervenció de 15 dels documents. Però, tan grolleres o tronades eren les infraccions com per donar peu a una constatació ràpida? Algunes eren properes al nyap, és cert, però darrere d’altres hi havia un esforç defraudador gairebé artesanal. Davant, no obstant això, hi havia un altre esforç combinat amb perícia policial.

Diversos policies municipals disposen d’amplis coneixements en el terreny de la documentoscòpia i el caporal José Luis Guerra ha pujat uns quants esglaons en la seva carrera d’especialització. “Els infractors no saben la transcendència del que fan”, deixa caure el caporal Guerra mentre observa un dels “trofeus” requisats en una de les actuacions. No es refereix només al fet que els defraudadors menyspreïn els drets adquirits de persones amb necessitats especials, sinó també a la ignorància de la transcendència punitiva de l’engany, “que pot anar per la via penal”.

L’any passat Egarvia va detectar en diverses zones, especialment a Barri Universitari-Cementiri Vell, un increment inusual de vehicles que exhibien en el seu quadre de comandament aquestes targetes d’estacionament

Per la via penal es tramita un cas detectat a la campanya referida. En una de les jornades de comprovacions, els agents van observar l’estacionament recurrent d’un turisme en un lloc. El format de la targeta era correcte quant a dimensions, i disposava de l’holograma pertinent (o d’una imitació), però alguna cosa va cridar l’atenció dels agents. El document estava col·locat en la meitat del quadre de comandament, circumstància que dificultava la seva visibilitat. No obstant això, gairebé tot apuntava al fet que complia amb la normativa. Però…

El procés

Tot era correcte? No. La policia, per descomptat, havia fotografiat la targeta amb la càmera d’un telèfon mòbil i l’ampliació va despertar suspicàcies. Per raons vinculades al procés indagatori no es pot fer constar què va obrir les sospites sòlides, però sí que aquestes van donar lloc a una altra, la determinant. Amb l’ampliació de la imatge es va poder percebre una certa irregularitat en un número, el 8 corresponent a la teòrica data de venciment de la targeta: 31-1-2028.

Resultava que la data real era el 2023 i que el titular del document havia substituït aquell 3 per aquell 8 de formes rares només identificables amb lupa. La targeta havia estat manipulada, però l’estrafaig no era bast, i induïa a engany, per la qual cosa podia ser constitutiu d’un delicte de falsedat documental: articles 390, 392 i 400 del Codi Penal.

Alguns infractors fins i tot aconsegueixen hologrames / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Així, el que en altres circumstàncies podia haver-se limitat a una denúncia administrativa va ser objecte de diligències penals. I l’autor, germà de l’autèntic titular de la targeta (ja traspassat), podria asseure’s en el banc dels acusats, i castigat a penes de presó de sis mesos a tres anys i multa de 12 mesos. “El titular havia mort i per tant no es podia prorrogar la vigència de la targeta, que és personal i intransferible”, apunta el caporal. En altres casos les mistificacions són tan barrueres que l’engany no és possible i la infracció sí que es tramita per via administrativa, sancionable amb multes de fins a 6.000 euros.

Un altre procediment penal s’ha obert arran de la detecció d’una targeta desgastada, sí, però aparentment legal. No obstant això, l’ampliació amb lupa va permetre trobar la prova: hi havia un 3 manipulat, enganxat al document original amb un tros de paper blanc. D’entre les modificacions burdes (moltes de les 58 infraccions tramitades per via administrativa) destaca la troballa d’una targeta de factura perfecta, però amb una errada difícil de creure: era el doble de gran que les targetes legals. L’any passat la xifra total de denúncies a Terrassa va ser de 382, el que va representar un increment del 23% respecte del 2022. “Es tracta d’un bon resultat”, diu Patricia Reche, regidora de Seguretat i Via Pública. L’aflorament de la “xifra negra” de fraus, però, enacara és lent.

Quatre casuístiques elementals

Els principals usos fraudulents amb les targetes són quatre: fer ús de documents caducats (sent o no persona legitimada), utilització de targeta per part d’una persona no legitimiada, fer ús d’una fotocòpia (molt comú) i utilitzar un document autèntic però manipulat. En els dos darrers supòsits es pot incórrer en un delicte. El segon cas és molt habitual, per exemple, entre familiars de discapacitats que es passen el document per fer-ne un ús particular i tenir més facilitats d’estacionament.

Plaça d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Una curiosa errada tipogràfica “delatora”

La Policia Municipal ha requisat una targeta falsificada en la qual es va detectar una errada. Imitava un document de l’Ajuntament de Barcelona (les targetes tenen validesa a totes les ciutats), però el manipulador va escriure “Adjuntament”.

El testimoni d’un perjudicat

L’ús indegut de targetes és el més freqüent, però a persones com Raúl Jiménez també aquest “són cinc minuts, no passa res” en el qual s’escuden alguns infractors li sol passar factura. El Raúl és membre de la plataforma terrassenca Prou Barreres! i ha constatat tant la implicació institucional per solucionar aquesta problemàtica com “l’empitjorament de la situació als darrers quatre anys, arrel de la pandèmia”. Queda molt camí per recórrer en una època marcada “per un augment de la pirateria per internet”, eina utilitzada per a la creació de documents falsos.

“O hi ha moltes més targetes o cada vegada menys aparcament”, apunta el Raúl, que necessita el vehicle per als seus desplaçaments habituals. Prou Barreres! reclama més suport a determinats centres comercials per ampliar (o fins i tot per crear-ne) les places per a persones amb mobilitat reduïda. Tant de bo, diu Jiménez, els responsables de determinats establiments “mostressin la sensibilitat de Parc Vallès, per exemple”. Precisament els aparcaments comercials constitueixen un dels cavalls de batalla d’associacions com Prou Barreres!, “perquè aquests recintes, en ser privats, sovint escapen al control policial”.

El caporal Guerra, amb una targeta retirada pel cos local / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Modalitats

Hi ha tres tipus de modalitats de targetes: per al conductor (titular i conductor són la mateixa persona), la de no conductor i la de transport col·lectiu, menys comú i en la qual consta la matrícula. A més, segons els barems de càlcul, determinades persones amb mobilitat reduïda poden disposar d’una reserva de plaça prop del seu habitatge, lloc de treball o centre d’estudis, només utilitzable per aquest peticionari i amb targeta i una matrícula vinculada. El termini habitual de vigència màxima d’un document era de 10 anys, exceptuant alguns supòsits, però una normativa nova l’estableix en cinc a partir d’ara. La targeta no la poden utilitzar familiars o altres persones si no van acompanyades del titular.

To Top