La Comissió Interdepartamental de Sequera ha acordat aquest dimarts aixecar la fase d’emergència per sequera en l’àmbit Ter-Llobregat, arran de la recuperació de les reserves per les pluges de les darreres setmanes. Actualment, els embassament d’aquest àmbit estan al 24,8% de la seva capacitat, amb 154 hectòmetres cúbics.
La previsió és que el canvi d’escenari d’emergència a excepcionalitat sigui efectiu dilluns, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). L’emergència per sequera es va decretar l’1 de febrer als 202 municipis que formen part d’aquest àmbit.
L’excepcionalitat per sequera, que entrarà en vigor dilluns vinent, suposa augmentar de 200 a 230 litres el consum màxim per habitant i dia. A més, inclou diferents restriccions sectorials.
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%)
- Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%)
- Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
- Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.
- Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora). S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
- Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
- Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
La reducció de restriccions suposa que, malgrat es mantingui la prohibició de reg de zones verdes, es permeti el reg de supervivència dels arbres. A més, en el cas de piscines es torna a la situació de l’estiu passat. Concretament, es podran omplir totes aquelles col·lectives -clubs esportius, comunitats de veïns, hotels, càmpings…- i el reompliment per motius sanitaris de les privades. D’aquesta manera, només es prohibeix l’ompliment total de les privades.