La Comissió Interdepartamental de Sequera ha acordat aixecar la fase d’emergència per sequera en l’àmbit Ter-Llobregat, el que abasteix Terrassa, arran de la recuperació de les reserves per les pluges de les darreres setmanes. Actualment, els embassaments d’aquest àmbit estan al 24,8% de la seva capacitat, amb 154 hectòmetres cúbics.
La previsió és que el canvi d’emergència a excepcionalitat sigui efectiu dilluns, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat. L’emergència es va decretar l’1 de febrer als 202 municipis que formen part d’aquest àmbit.
Amb el pas d’emergència a excepcionalitat es rebaixen algunes restriccions. Així, es redueix la dotació per al reg agrícola en un 40%, i no en un 80% com en emergència, un 15% el consum dels usuaris industrials -25% en emergència- i un 30% en els usos ramaders -50% en emergència-.
Pel que fa als usos urbans, es manté la prohibició de regar jardins i zones verdes públiques o privades, excepte el reg de supervivència. No es pot regar la gespa, a excepció de les superfícies destinades a la pràctica federada d’esport, i es manté també la prohibició de netejar carrers o edificis amb aigua potable, la neteja de vehicles només en establiments autoritzats i la prohibició d’omplir les fonts ornamentals.
La notícia del pas d’emergència a excepcionalitat ha estat rebuda “amb positivitat” per part de l’Ajuntament de Terrassa, que malgrat tot recorda que “no ens podem relaxar i hem de continuar fent les coses bé”, afirma el primer tinent d’alcalde, Xavier Cardona. L’administració continuarà sense regar espais verds i aplicant rec de supervivència només als arbres joves i evitarà l’ús d’aigua de boca en la neteja de carrers.
“Tant de bo hi hagi més pluges i els cabals vagin assolint nivells més alts -afegeix Cardona-. Això no obstant, d’aquesta crisi n’estem aprenent coses que no hauríem d’oblidar. L’aigua és un recurs essencial que cal cuidar i gestionar de manera responsable”.
La notícia va sorprendre ahir als clubs esportius, obligats a aplicar restriccions en el consum d’aigua a les seves instal·lacions. Molts estan fent un canvi de paradigma del seu model hídric.
Des del Club Natació Terrassa, el seu president, Joan Herrera, creu que “no és el moment de relaxar-nos perquè, com arribarem a l’estiu? La gent ha fet molts esforços i s’ha conscienciat, no podem abaixar encara la guàrdia”.
El Club Natació Terrassa ha aplicat mesures d’estalvi -tancament del 50% de les dutxes, recomanar dutxes de 4 minuts, aplicant nous sistemes de filtració a les piscines-. El resultat és un estalvi del 45% i ara, “l’objectiu és estalviar 5.000 m³ més d’aigua a les piscines del club, amb un canvi en les sorres de les piscines”.
Al Club Egara han reconduït el sistema de rec per la sequera i ara rega els camps amb aigua de pou. “L’aixecament de l’emergència és una bona notícia” comenta Pol Amat, director gerent. La recuperació de les reserves “dóna una certa tranquil·litat, però nosaltres continuarem estalviant. El primer trimestre de 2024 ja consumim un 27% menys aigua al club”.
A l’Atlètic Terrassa Hockey Club estan convençuts que “tot i la tornada a l’excepcionalitat, els esforços per estalviar aigua es mantindran – explica el president Josep Biosca-. L’aigua és un bé escàs i la sequera ens obliga a repensar i fer les coses millor”.
El club ha reduït prop d’un 40% el consum d’aigua. Els camps de joc, també els federatius, els rega amb aigua regenerada que arriba a Can Salas en camions-cisterna. Aram el club té “en projecte una planta regeneradora que ens permetrà tractar les aigües grises del club i reutilitzar-les, estalviant un 30% addicional del total del consum d’aigua del club”.
Al camp recorden que el problema de les temperatures persisteix
Els pagesos i les empreses agrícoles podran disposar de més aigua per al rec, que es restringirà un 40% i no un 80% com es feia en emergència. Pere Botifoll, que conrea més de 10 hectàrees d’horta i fruiters a Ca n’Oliveró i que té parada de venda al Mercat de la Independència, demana una visió a llarg termini quan es prenen aquestes decisions. I si no plou en 3 o 4 mesos? Abaixarem la guàrdia?, es pregunta Botifoll, que rega amb aigua de pou i de pluja. “Fa anys que patim sequera, però el que realment ens preocupa ara són les temperatures, que estan alterant el cicle de la vinya, del porro de la patata… Amb temperatures d’estiu al febrer o al març, la producció és més petita, el fruit té menys diàmetres i la producció és menys comercial”.
Botifoll demana més sensibilitat per la realitat del camp davant el repte del canvi climàtic. “Fa molt de temps que patim les conseqüències de la sequera i de les temperatures. Però les alarmes arriben quan les ciutats tenen problemes”.
L’excepcionalitat, en 7 claus
Què suposarà a partir de dilluns tornar a les restriccions associades a la fase d’excepcionalitat per sequera
Tornem al límit de 230 litres per persona i dia
Augmenta de 200 a 230 litres el consum màxim per habitant i dia. A Terrassa, la mitjana de consum global (domèstic, industrial i municipal), se situa aquest 2024 en els 176,3 litres per persona i dia, molt per sota del llindar de la restricció
Baixen les restriccions al sector de la indústria
Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%). I reducció del consum d’aigua dels usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
Es permet el reg de camps federatius
En excepcionalitat queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja o bé aigua regenerada.
Prohibida la neteja de carrers amb aigua potable
Es manté la prohibició de la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
No es poden regar jardins ni zones verdes
Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes tant públiques com privades (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, que es farà gota o a gota o en regadora). S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques.
Baixa la restricció al rec agrícola
Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució per part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
Les piscines es podran reomplir
La reducció de restriccions suposa que, en el cas de piscines es torna a la situació de l’estiu passat. Es podran omplir totes aquelles col·lectives -clubs esportius, comunitats de veïns, hotels, càmpings…- i el reompliment per motius sanitaris de les privades. S’elimina el requisit de declarar-les refugi climàtic.
Les piscines no caldrà que siguin refugi climàtic
L’aixecament de l’emergència per sequera i el retorn a l’excepcionalitat modifica la situació de les piscines. Pel que fa a les privades, d’ús individual o unifamiliar, no es permet en cap cas que es puguin omplir. Ho podran fer aquelles que disposin d’un sistema de recirculació d’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.
Pel que fa a les piscines d’ús públic, que no es podien omplir ni reomplir en la fase d’emergència, amb l’excepcionalitat es podran reomplir parcialment i no caldrà que els municipis les declarin com a refugi climàtic.
La mesura afectala piscina de Vallparadís i a totes les piscines municipals i d’ús públic de la ciutat. L’excepcionalitat permet reomplir-les parcialment, o bé omplir-les per primera vegada només si són de nova construcció, si han sofert obres de rehabilitació o bé si s’ha modificat el vas.
La mesura – reompliment parcial- inclou les piscines municipals, les d’accés públic com les dels establiments turístics (càmpings, hotels), les dels centres esportius, els centres lúdics, les piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris i establiments d’agroturisme. La possibilitat de reomplir les piscines, sense necessitat de ser declarades refugi climàtic, també s’aplica als usos terapèutics.
A Terrassa, l’excepcionalitat obre la porta a què les piscines públiques puguin estrenar la temporada de bany el dia de Sant Joan (24 de juny).
Un cas especial és el de la piscina de Vallparadís, on s’ha detectat una pèrdua d’aigua i es treballa per a localitzar la fuita o la filtració.
En aquest moment el Club Natació Terrassa, adjudicatari dels treballs, està fent les tasques de neteja de la piscina, que en els dies vinents quedarà buida i neta. Els treballs van començar aquest dilluns. Un cop estigui enllestida la retirada de residus i sediments, el servei municipal de Patrimoni avaluarà l’estat del vas i les possibles filtracions. Aquesta informació permetrà saber si la piscina pot estar llesta -i si cal, reparada-, per a l’inici de temporada de bany el 24 de juny.