Terrassa

“Me puedes hablar normalito?”. La dificultat de ser atès en català

Amb aquestes paraules, el cambrer d’un bar ha respost a un client que se li dirigia en català

“Me puedes hablar normalito?”. Aquestes han sigut les paraules que un cambrer de la cafeteria Goleta, de Terrassa, ha respost a Marc Serrano quan se li ha dirigit en català. El client ho ha denunciat a través d’un tuit a la xarxa social X.

Marc Serrano, periodista catalanoparlant, es va apropar al bar i s’hi va asseure amb la seva família. Després d’haver parlat en un parell d’ocasions per demanar algunes necessitats, el cambrer li va fer entendre que no l’entenia amb les paraules “Me puedes hablar normalito?”. Serrano li va respondre que el català és la llengua pròpia i autòctona del país i la va mantenir.

Aquest succés és habitual en els territoris de parla catalana. Sovint, les persones catalanoparlants cedeixen canviant l’idioma quan conversen amb persones castellanoparlants, nouvingudes o no. Així ho viu Marc Serrano: “La situació és desagradable. Li passa cada dia a moltíssima gent als Països Catalans. Diria que la gran majoria fan el canvi immediat i ni tan sols intenten parlar català, o ho consideren normal i no ho denuncien”. 

Segons l’article 128-1 del Codi de consum, les persones tenen dret a ser ateses tant en català com en castellà, per ser les llengües oficials del territori. Per aquest motiu, Marc Serrano ha denunciat l’esdeveniment no només a les xarxes sinó també a l’Agència Catalana de Consum. 

En aquest sentit, Serrano té l’esperança que serveixi d’alguna cosa. Ell sempre parla català i considera que aquest fet no s’ha de normalitzar: “És important que puguin denunciar-ho també altres catalanoparlants, que no canviïn a la primera de canvi”. “No és una qüestió ideològica, és una qüestió normativa. L’empresari ha de complir la llei en aquest sentit” assegura. 

A més, el periodista considera que la gent que treballa de cara al públic, ha de ser capaç, almenys, d’entendre el català. “El català s’aprèn i es millora, però crec que val la pena explicar-ho amb la màxima empatia i paciència en el cas dels nouvinguts” afegeix. 

El conflicte lingüístic

La situació de Catalunya pel que respecta a la llengua és evident. El conflicte lingüístic està present en els diferents àmbits de la vida diària i la llengua és utilitzada històricament com a eina política i ideològica. És la llengua pròpia del territori i, per aquest motiu, moltes persones com en Marc Serrano opten per defensar-la en totes les ocasions. I és que, segons el periodista, el bilingüisme ens porta cap a la substitució lingüística del català. 

“Ens ha tocat lluitar per poder viure en català a Catalunya i perquè la nostra llengua, que és la pròpia del país, pugui sobreviure” conclou.

“Me puedes hablar normalito?”. La dificultat de ser atès en català
To Top