El consistori terrassenc ocupa el sisè lloc en la classificació de corporacions locals i supramunicipals de Catalunya beneficiàries d’aquestes subvencions. El Leitat se situa en el 12è quant a centres de recerca o formació. Terrassa ha rebut més de 99 milions d’euros.
El mapa
El Centre Tecnològic Leitat i l’Ajuntament ocupen els llocs de privilegi, primer i segon. Darrere, unes quantes empreses, entitats públiques i ens diversos amb domicili a Terrassa. La Generalitat ha fet públic aquest dijous el llistat de beneficiaris dels fons Next Generation a Catalunya, una relació de destinataris dels ajuts europeus que situa també, en els primers deu llocs de l’apartat terrassenc, l’Escac. En total, a Terrassa van a parar 99,52 milions d’euros d’aquestes convocatòries de la Unió Europea. Els beneficiaris, sense comptar els particulars, han estat 319 al terme municipal egarenc. De fet, l’Ajuntament de Terrassa és la sisena corporació local de Catalunya més beneficiada per aquestes convocatòries.
Els diners assignats al Leitat, en el seu cas per convocatòries del govern espanyol, ascendeixen fins als 23.330.207,09 euros. El centre tecnològic ha comptat amb finançament del Ministeri de Ciència i Innovació, l’Agència Estatal d’Innovació (AEI) i els fons europeus Next Generation en la primera etapa d’un seguit de projectes, entre d‘altres un de biocombustibles, amb la mirada posada en una major sostenibilitat.
L’Ajuntament se situa en segon lloc en aquest “podi” d’ajudes europees, destacat, molt lluny del tercer. Segons el rànquing de la Generalitat, el consistori terrassenc ha rebut gairebé 22 milions d’euros dels Next Generation (en concret, 21.897.271,57 euros), la major part, també, de convocatòries de l’Estat. Això, fins al tancament de balanç el febrer passat.
Fins a l’abril, però, el consistori havia presentat 34 projectes per rebre subvencions europees, dels quals 21 n’havien obtingut resposta positiva, 10 van ser denegats i 3 restaven pendents de resolució. La injecció dels Next ha permès, segons el govern municipal, dur a terme una vintena de projectes d’abast divers, des del pla de la zona de baixes emissions (ZBE) a plans constructius urbanístics o rehabilitacions, passant per les transformacions als mercats municipals o iniciatives de millora d’accessibilitat. Les arques municipals, no obstant això, han de suportar més de la meitat de les inversions.
Per sobre de Terrassa hi ha cinc corporacions locals i supramunicipals en el llistat català: l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, la Diputació de Barcelona i el consistori de Lleida.
Més enllà de l’Ajuntament
La fundació privada Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac) és la tercera institució amb seu a Terrassa pel que fa a percepció de subvencions, amb gairebé 7,3 milions.
A banda de companyies amb origen terrassenc, com Copcisa (directament beneficiària de 16 milions), la classificació dels Next Generation destaca la presència del Leitat, amb 23.330.207,09 milions d’euros, entre les primeres posicions en la taula referent a centres de recerca o de formació i universitats. El laboratori terrassenc ocupa el lloc número 12, mentre que la UPC (en general) se situa en el tercer, amb més de 55 milions d’euros.
Institucions de Terrassa també figuren en la taula d’entitats sense ànim de lucre i del tercer sector. Entre les vint destacades a tot Catalunya es troba Prodis, perceptora de 3.147.882,70 euros. La fundació és la setena beneficiària de Terrassa en els Next.
Empreses i un particular amb 2,3 milions
El podi terrassenc és per al Leitat, l’Ajuntament i l’Escac, però la relació de beneficiaris inclou empreses i iniciatives de diversa tipologia. Hi figura Southern European Clúster in Photonics & Optics (SECPHO) (en cinquè lloc) i Varian Medical Systems Iberica SL (en sisè), a més d’Estamp SA, l’Associació Clúster del Packaging, Rovalma SA o Simulacions Òptiques SL. També la UPC, que en el seu àmbit terrassenc ha rebut 1,2 milions. L’empresa Finish SA, amb 1.162.074 euros, tanca la llista dels 15 beneficiaris més importants a Terrassa, una llista que compta amb un particular perceptor de 2.364.992 euros. A Catalunya, més de la meitat dels fons europeus (5.390 milions) han anat a parar a empreses. El total de beneficiaris és de 52.461.