Festa Major

Es busquen balladors de capgrossos

La colla necessita voluntaris per portar els personatges i fa una crida a la ciutadania a participar de la festa

El repte és important i l’Associació de Nans i Capgrossos de Terrassa fa una crida a la ciutadania per fer ballar els 44 personatges terrassencs. El dissabte 1 de juny se celebra la festa dels Capdidats a Capgròs de l’Any i calen nous voluntaris per portar les figures i per fer d’acompanyants.

Bernat Carles (Associació de Nans i Capgrossos de Terrassa): “No cal ser un gran ballador, només tenir ritme i seguir els assajos”

Serà la primera vegada que tots els capgrossos ballin simultàniament a la Plaça Vella. El conveni signat amb l’Ajuntament compromet a la colla a treure a plaça tots els personatges en una festa que serà innovadora i on els nans tindran un protagonisme especial.

L’Associació de Nans i Capgrossos de Terrassa fa aquests dies una crida per xarxes socials, on sota el lema “Ens vols fer ballar?”, conviden els terrassencs a fer de balladors i d’acompanyants.

“Tenim un repte important al davant i convidem a tothom que vulgui a fer ballar els capgrossos de Terrassa”, explica el president de l’associació, Bernat Carles. En aquest moment, els capgrossos poden comptar amb els prop de 20 balladors del Torrent de les Bruixes i amb 15 voluntaris. Necessiten com a mínim 15 balladors més i també acompanyants. Per a la festa dels Capdidats de l’1 de juny, però també per al futur. Terrassa incorpora un personatge nou cada any (o dos), la família dels capgrossos creix i la colla necessita voluntaris i substituts per garantir que tots puguin ballar a plaça.

La prova, el 15 de maig

L’entitat farà una prova als candidats el dia 15 de maig a les 19 hores a l’Acondicionament. Té a punt un vídeo amb el manual dels balls i un PDF amb les passes “que enviarem a tothom”. Les persones interessades només han d’enviar un correu a nansterrassa@gmail.com i respondre a un qüestionari.

El 15 de maig, la colla farà una prova als nous voluntaris

Per fer ballar un capgròs, explica Carles, “només cal ser major de 14 anys, no tenir claustrofòbia i tenir una estructura física que encaixi als capgrossos. Sempre mirem d’assignar a cada persona el personatge que per estructura millor s’adapta”.

A banda de les condicions físiques, els balladors han de tenir un mínim sentit del ritme i “molt més important, capacitat per seguir els passos i compromís de participar en els assajos”.

Bernat Carles recorda que, a diferència d’altres colles de cultura popular, que es preparen durant tot l’any, “els nans fan dos assajos abans de cada actuació i actuem menys, bàsicament per la festa dels Capdidats, a la Festa Major i algunes ocasions més. Els voluntaris poden confirmar en cada actuació si estan disponibles, sense compromís”.

Portar un capgròs té la seva tècnica, però és molt assequible. Les figures pesen poc i disposen d’una obertura a la boca, per mirar l’exterior, i un altre al cap que facilita la ventilació. “Habitualment fem tres balls i els acompanyants són una peça clau, perquè ajuden els nans en els desplaçaments i vigilen que no xoquin entre ells durant els balls”, comenta Carles.

Toca, doncs, sumar-se a la família dels capgrossos i aprofitar l’oportunitat de gaudir la cultura popular des de dins.

To Top