L’aiguat de dilluns ha deixat sense local per entrenar i competir més de 700 esportistes a la ciutat. L’enfonsament parcial de la coberta del pavelló de Can Jofresa, que concentra un gruix important de l’activitat esportiva infantil i juvenil a la ciutat, ha obligat a clausurar l’equipament per a la seva reparació i a reubicar centenars d’esportistes entre els 6 i els 26 anys.
Minuts després de l’accident, que es va produir poc abans de les 7 de la tarda, el servei municipal d’Esports i les entitats usuàries del pavelló de Can Jofresa es van posar en contacte per a conèixer la situació i començar les gestions per a trobar espais alternatius on reubicar l’activitat esportiva. Els principals usuaris del pavelló són l’Handbol Terrassa (250 esportistes); la Joventut Esportiva de Terrassa-JET (180) i els Jocs Esportius Escolars (340).
La solució serà mista, donada la dificultat per reubicar més de 700 infants i joves en un únic equipament esportiu.
De moment, les jugadores de la JET ja tenen pistes alternatives on jugar els partits de competició del pròxim cap de setmana. “Hem resolt els partits al Club Natació Terrassa -explica Xavi Comas, president de la JET-. És una molt bona notícia. Ha anat tot molt ràpid i ara esperem trobar una solució per als entrenaments i la resta de la competició”.
Les 180 jugadores de la JET entrenen dilluns, dimecres i divendres al pavelló de Can Jofresa. “Pels entrenaments no tenim encara alternativa, però l’Ajuntament s’ha mogut de pressa pels partits del cap de setmana i la reacció solidària ha estat espectacular. Se’ns han ofert el Club Natació, però també hi ha sobre la taula el Sant Pere, l’Escola Rosella de Viladecavalls i a Terrassa l’Escola Vedruna”.
La JET jugarà la competició d’aquest cap de setmana al Club Natació Terrassa
Els Jocs Esportius Escolars mobilitzen 300 jugadors de bolei, bàsquet, handbol i korfball de Terrassa i procedents d’altres municipis vallesans, que concentren els partits dissabte. “De moment, hem reubicat la combinada d’handbol programada per aquest dissabte al matí al pati de l’escola Pere Viver”, explica el secretari tècnic del Consell Esportiu del Vallès Occidental, Xavier Dobón. El cap de setmana, la jornada de competició de bàsquet es farà al pavelló d’Ullastrell. “Per descarregar l’Ajuntament, ens hem mogut per trobar alternatives a la comarca”, explica Dobón.
El tècnic reconeix que mai en els darrers anys havien afrontat un repte d’aquestes dimensions, que comporta trobar espais d’entrenament i pistes de joc, algunes aptes per competicions federades, en temps rècord i per a més de 700 esportistes. “L’objectiu és -explica- intentar no alterar el calendari de les competicions”. El secretari tècnic del consell Esportiu valora la resposta de les escoles de la ciutat, que han ofert pistes i espais oberts.
La combinada d’handbol dels Jocs Escolars es celebrarà al pati de l’escola Pere Viver i la competició de bàsquet del cap de setmana, a Ullastrell
Pel que fa a l’Handbol Terrassa, que aquestes setmanes afronta la recta final de la lliga, l’esfondrament és un ensurt a l’activitat del club. Té 12 equips federats en competició i pels dies 7 i 8 de juny programava una cloenda de curs de tres escoles, i el Torneig Ciutat de Terrassa, respectivament.
Toni Alsina, el president del club, ha convocat aquest vespre una junta d’urgència per analitzar la situació i valorar alternatives. “Alguna vegada havien reubicat partits, però amb temps. Ara estem davant d’un imprevist per causes de força major”. L’entitat espera tancar una reubicació amb l’Ajuntament abans de dissabte.
L’origen, l’obturació dels desaigües
Una primera inspecció dels tècnics municipals a la coberta del pavelló de Can Jofresa apunta que l’enfonsament parcial de la coberta va tenir origen en l’obturació dels desaigües. Amb la pluja, l’aigua es va concentrar, provocant una sobrecàrrega de pes i “trencant una de les subjeccions de la coberta, fent-la caure”, informen fonts municipals. La visita ha permès concloure que “l’estructura de l’equipament no està compromesa i que l’afectació es concentra només en una part de la coberta”. L’accident al pavelló de Can Jofresa va ser una de les prop de cinquanta incidències registrades a la ciutat per la forta pluja de dilluns, que va activar el Pla d’Emergència Municipal en fase d’alerta. Es van registrar afectacions semafòriques, goteres i filtracions en equipaments i centres educatius. Van saltar tapes de clavegueram, tres arbres van caure a la via pública, entre altres incidències. En cap cas es van registrar ferits.
Un enfonsament obliga a evacuar 300 persones d’un pavelló de Terrassa