Terrassa

La pluja arriba a Terrassa, però no per quedar-se

Els meteoròlegs opinen que aquesta aigua no serà suficient per revertir la situació en la qual ens trobem, els pagesos creuen que aquesta aigua és molt positiva i els terrassencs viuen amb felicitat una jornada en què, per fi, han pogut treure els paraigües de casa

Marina Salvador / Lluna Fabregat

La pluja ha arribat amb intensitat a Terrassa. El cel gris és en realitat un raig d’esperança que s’espera que reverteixi la situació de sequera. Els meteoròlegs opinen que aquesta aigua no serà suficient per revertir la situació en la qual ens trobem, els pagesos creuen que aquesta aigua és molt positiva i els terrassencs viuen amb felicitat una jornada en què, per fi, han pogut treure els paraigües de casa.

La pluja durant el mes d’abril hauria de ser la norma i no l’excepció, però la situació de sequera que ens acompanya des de fa uns mesos ha fet que ens sorprengui tornar a treure el paraigua de casa. La pluja d’aquest dilluns es presenta com un temporal únic i molt positiu després de tants mesos: “És segurament el dia més plujós dels últims tres anys, per durada, extensió i quantitat”, assegura el meteoròleg Marc Silvestre.

El cel s’ha tenyit de color gris i la pluja abundant ens fan ser optimistes i pensar en la possibilitat que aquests ruixats ens permetin acabar amb la sequera i sortir de la fase d’emergència. No ens fem il·lusions: no, no serà suficient.

Una pluja insuficient

Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, actualment les reserves d’aigua es troben al 18,7%, una xifra encara molt baixa, però esperançadora tenint en compte que el nivell dels embassaments va arribar al 14,33% de la seva capacitat a principis del mes de març. El meteoròleg Francesc Mauri considera que “aquesta pluja és molt bona per la vegetació i per les ciutats, però és completament insuficient per millorar l’estat de les reserves”. D’altra banda, Marc Silvestre opina que aquestes pluges “ens deixaran entre 50 i 100 litres per metre quadrat, i ens permeten preveure un augment dels embassaments fins al 25 o 30% de la seva capacitat”. Un percentatge que tot i ser positiu, encara ens situa per sota del llindar necessari per sortir de la fase d’emergència per sequera. Francesc Mauri considera que “per revertir els 42 mesos de sequera que hem acumulat, haurien de ploure uns 400 litres per metre quadrat, una quantitat de pluja que no s’espera que arribi. “De moment, aquesta aigua és una espècie de pegot. De cap manera farà que s’aixequi l’emergència, però sí que ens ajudarà a passar l’estiu”.

Segons el meteoròleg Marc Silvestre aquest episodi de pluges no passarà de dimarts “però segurament tindrem algun ruixat durant aquesta setmana. Això sí, més intermitent i no tan intens com el que hem viscut aquests dies”.

Un abril sec

El refrany de “a l’abril, aigües mil” no s’ajusta als temps del canvi climàtic. Si bé el quart mes de l’any acostuma a ser una de les èpoques més plujoses, els registres ens demostren que aquesta realitat forma part del passat. La primera meitat d’abril ha estat atípica, amb precipitacions molt minses a tota Catalunya.

L’ aigua però, s’ha concentrat en la darrera setmana del mes i ha aconseguit revertir la situació en l’últim moment. El meteoròleg Marc Silvestre assegura que “les pluges d’aquests dies han permès que entrem dins la mitjana esperada de precipitacions i salvem el mes”.

La pluja als camps de cultiu

Pere Botifoll, productor ecològic

Pere Botifoll, productor ecològic de Ca n’Oliveró, opina que les precipitacions que s’han iniciat aquest cap de setmana indiquen que “està sent una bona primavera” i que “l’afectació serà positiva”. Botifoll assegura: “És molt important aquesta aigua. Hem passat entre dos i tres anys tan dolents que ara estem molt contents”.

Botifoll ha expressat la seva preocupació pel que fa a les precipitacions de maig, però sembla que comença amb bon peu: “Nosaltres patíem per com serien aquest abril i aquest maig. Però, és un final d’abril bo, millor impossible”. Segons el productor ecològic, aquestes pluges són necessàries per compensar la gran possibilitat de manca d’aigua durant els mesos de juliol i agost, que són més secs.

Ignasi Martínez, enginyer agrícola

Ignasi Martínez, enginyer agrícola, coincideix amb Botifoll: “La pluja és molt positiva i arriba en un bon moment”. Martínez assegura que les precipitacions continuades seran positives tant pels cultius extensius com el del blat com per a la vinya, els arbres fruiters i la vegetació dels boscos. En el primer cas, l’enginyer ha explicat que, després de la pluja del mes de març, els cultius de blat necessitaven aquesta aigua per l’espigat i el gra.
Per contra, “podrien haver-hi afectacions negatives com la proliferació d’algun fong, però les temperatures són bones i no hauria de suposar un problema” ha recalcat.

Ignasi també ha fet èmfasi en l’estat dels embassaments. “És una pluja molt benvinguda perquè tant a les conques internes com a les de l’Ebre es necessària aquesta aigua”.

I tu, com vius el dia de pluja?

Sonia

Complica la logística Assegura que la pluja des de casa “està molt bé”, però quan s’ha de seguir la rutina habitual, acostuma a complicar el dia, sobretot si tens fills: “Dificulta la sortida de les escoles per exemple . Normalment, ens organitzem entre un grup de mares per recollir als fills i avui hem hagut de venir totes a l’escola per culpa de la pluja”. Tot i això, “l’aigua és necessària i tots volem que plogui, que segueixi plovent”.

Elena

Un dia per comprar “Jo que vinc d’Albacete estic acostumada a la pluja, no m’importa”. El que sí que admet és que el servei del transport públic es complica durant el dia de pluja, “l’autobús va més ple i va més lent”. L’Elena però aprofita un dia com avui per gaudir dels carrers buits, i visitar les botigues del centre tranquil·lament: “És un dia en què pots passejar al teu ritme sense haver de patir perquè hi hagi massa gent”.

Lluis

Un miracle Si tenim un paraigües a la mà, no hi ha res que no es pugui fer: “Davant la sequera, això és un autèntic miracle, calia molt aquesta aigua”. En Lluis viu el dia gris i plujós amb una intensa sensació de felicitat després de tants mesos sense veure aquest temporal. Afegeix que és un dia en què es pot aprofitar per sortir, gaudir del paisatge i per fer compres, ja que els carrers buits acompanyen per fer-ho.

Joan Carles

Gaudir del paisatge “Estic vivint aquest dia amb felicitat, després de tants dies sense pluja veure aquest paisatge fa goig”. En Joan Carles no ha hagut de canviar res de la seva rutina per culpa del temporal. És més, s’ha plantejat treure profit i deixar de banda el transport rodat, “la meva dona m’ha dit de venir a buscar-me i li he dit que no, perquè es gaudeix el fet de caminar sota la pluja i observar el paisatge”.

Manel

Pot molestar Sota la pluja intensa, el Manel es mostra feliç que hagi arribat aquest temporal a Terrassa: “Tot i que de vegades pot molestar una mica perquè plou amb intensitat, estic feliç”. Assegura que per ell és agradable passejar sota la pluja, i a més compta amb la sort de no haver hagut de canviar cap horari per culpa de la pluja, un fet que es fa d’agrair a l’hora de viure una jornada com aquesta, que acostuma a condicionar els horaris.

La pluja arriba a Terrassa, però no per quedar-se
To Top