A aquesta secció ja va passejar-se una representació artística en mig d’una rotonda. Va ser El Dinosaure de Roc Alabern, una escultura elaborada amb restes de cotxes. En mig de la rotonda de l’encreuament de la carretera de Matadepera i l’avinguda de Béjar, es pot contemplar un fragment d’una màquina de vapor que rememora la relació de la ciutat amb el món que més l’ha caracteritzat a l’època moderna, el del tèxtil. Va ser tot un detall de l’empresa Sepisa, que va decidir regalar aquesta peça a Terrassa.
Era l’any 1998 i, des de llavors aquest objecte, que es coneix com a “Màquina de Vapor”, ha presidit aquest emplaçament. En canals oficials de l’Ajuntament, es recorda que la va col·locar a aquest lloc “en remembrança al que va significar per Terrassa la revolució industrial i la creació dels vapors tèxtils a mitjan segle XIX”.
El més curiós del cas és l’origen d’aquesta màquina de vapor que conté elements com pedra arenisca i ferro. La seva procedència no és egarenca, ni de bon tros.
Alexandre Hermanos
La màquina de vapor o aquest fragment la va fabricar l’empresa Alexandre Hermanos de Barcelona i els de Sepisa la van trobar i recollir d’una fàbrica tèxtil abandonada de la zona del Poblenou de la capital catalana. Llavors, van optar per cedir-la al consistori egarenc que, de retruc, va determinar col·locar-la on es pot visionar en l’actualitat.
Va ser una mostra de generositat, cal admetre-ho. Un regal (gens enverinat, com diria la frase feta) a una població on el tèxtil va ser el pal de paller de moltes generacions. Una mena de tresor que ha de perdurar en el temps, en la mateixa ubicació, per anar recordant als que vinguin que, aquí, durant un període d’anys molt notable, es va fabricar i molt. Un altre llegat a conservar.