Terrassa

Llum verda al grau de Medicina a la UPC

La universitat vol crear una nova facultat a Terrassa, amb la idea de començar l’activitat el curs 2026-2027

El Consell de Govern de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aprovat aquest dimecres l’acord per al projecte de creació d’uns estudis de Medicina a Terrassa i la corresponent facultat dins del campus universitari egarenc. La proposta, presentada pel rector de la universitat, Daniel Crespo, i el seu equip, ha obtingut un vistiplau que necessari per començar a dissenyar el pla d’estudis i que dona el tret de sortida a la iniciativa. El rector, durant la roda de premsa concedida aquest dimecres, ha assegurat que “és un gran dia per la UPC, perquè inicia un projecte de la mà de l’Ajuntament de Terrassa per tenir una facultat de Medicina, un grau que estarà estretament relacionat amb la tecnologia, ja que els avenços en aquest camp poden derivar en millors tractaments, deteccions avançades i un augment de la qualitat i l’esperança de vida”.

Una idea que fa temps que es filtra a la UPC, “cada cop més investigadors han anat derivant la seva recerca a la Medicina i les ciències mèdiques, concretament un 20%”, explicava el rector. La frontera entre la Medicina i la tecnologia s’ha anat diluint, i la UPC vol aprofitar per fer una mirada cap al futur i donar una base tecnològica important, sense oblidar que el grau és de Medicina: “Els nostres estudiants faran el MIR”, afirmava Crespo.

Una visió conjunta

Durant la roda de premsa s’ha posat de manifest l’estreta relació amb l’Ajuntament de Terrassa, així ho ha confirmat Jordi Ballart: “El projecte respon a tres característiques pròpies de la UPC: la innovació, la visió de futur i el rigor acadèmic i científic. No és només un grau, és un projecte en clau de país entorn del Vallès, un projecte trencador i revolucionari a una universitat pública consolidada a Terrassa”.

Aquest és un primer pas necessari per crear el futur grau de Medicina, però encara hi ha qüestions pendents. Abans que finalitzi l’any, la UPC haurà de presentar el pla d’estudis i els mitjans dels quals disposarà a l‘Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU). Posteriorment, caldrà l’autorització de la Generalitat per obrir la facultat i l’autorització de la Conselleria de Salut per començar a impartir classes. Un procés llarg que afronten amb optimisme.

S’espera que el primer curs de Medicina de la UPC s’iniciï el 2026, una promoció que es graduaria al 2032. Ja han avançat que el curs disposaria de 50 places.”Calen metges, la situació del sistema sanitari és la que és, i tenim en compte que en els 10 anys vinents es jubilaran el 50% dels metges. No podem aspirar a cobrir una demanda desmesurada, però tot suma.

La ubicació de la facultat

L’espai on s’estudiaran els futurs alumnes és una incògnita, i encara s’està estudiant. El que sí han deixat clar tant el rector com l’alcalde és que no busquen un terreny, sinó un edifici ja construït, que hauria de ser com a mínim de 4.000 metres quadrats. Les condicions, però, estan clares: “Ha de ser un edifici connectat, accessible, ben comunicat i proper al campus de la UPC. Encara no sabem quina opció serà, però hi ha diverses alternatives sobre la taula”, explica Jordi Ballart.

La cooperació amb l’Ajuntament en aquest sentit és clau, ja que han confirmat que serà un edifici de titularitat municipal. S’ha deixat entreveure que podria ser un edifici buit com el Mas Viver de Torrebonica, però també podria ser un edifici que ja estigui en ús, “volem mantenir la discreció perquè és una qüestió que afecta terceres persones”. El que sí que tenen clar tant la UPC com l’Ajuntament és que “ha de ser un projecte ben fet, no ens podem hipotecar el futur. De moment seran 50 alumnes, però, de cara a una futura ampliació, requerirem d’un bon espai inicial“, assegura el rector.

El rector, Daniel Crespo, explica que les despeses del grau estan en la línia de la resta de facultats de Medicina. Tenir en marxa aquesta nova carrera a Terrassa, suposaria uns un cost de 400.000 euros l’any (8.000 per alumne). Una xifra que confien a obtenir per part de les subvencions que atorga la Generalitat a totes les universitats. De tota manera “haurem de buscar fonts externes de finançament inicial, ja comptem amb la col·laboració d’institucions com la Diputació”. Unes inversions que encara no es poden quantificar sense saber quin serà l’espai.

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) seria l’hospital de referència d’aquesta futura carrera. Un fet que d’entrada, generaria conflicte amb la Universitat Internacional de Catalunya, ja que de moment, els alumnes de Medicina fan allà les seves pràctiques. “No volem generar cap conflicte, el sistema universitari català compta amb una molt bona relació i la nostra prioritat és que funcioni bé el sistema. Venim a sumar“, explica el Daniel Crespo.

La UPC i l’Ajuntament de Terrassa confien a fer un esforç conjunt i actiu, amb bones sinergies, per garantir que estudiar Medicina a Terrassa en el futur sigui una realitat i un èxit.

To Top