Terrassa

Saps on són… aquestes ceràmiques a tocar dels carrers

Algunes obres de Julio Bono Peris adornen dos edificis al barri de Ca n’Aurell

Els plafons que es troben a aquesta ubicació no són els únics d’aquest ceramista nascut a terres valencianes / Alberto Tallón

Trobar-se art pels carrers de la ciutat no és una situació gens estranya. Escultures, monuments, pintures i, fins i tot, mosaics formen part del paisatge a molts carrers, places o avingudes. També hi ha expressions artístiques de ceràmica i, en el cas d’avui, algunes estan a tocar unes d’altres.

/ Alberto Tallón

Si passem pel carrer de Salvà, al barri de Ca n’Aurell, podrem topar-nos amb dos edificis, el Dacosta 1, que està ubicat al número 39, i el Dacosta 2, que es va aixecar en el número 30 del mateix carrer. Uns plafons ceràmics, que podrien ser de 1976, presideixen aquestes dues construccions. En el Dacosta 1, n’hi ha dos, un que és rodó i com una mena de medalló, i l’altre rectangular i que, com expliquen a arquiterrassa.wordpress.com, “representa tres figures humanes d’aspecte prehistòric i en actitud bèl·lica”. En l’edifici Dacosta 2, el plafó té forma rectangular, hi resa la paraula “Momento”. Té traces més abstractes, encara que s’endevina una forma humana a la seva part dreta i, a l’esquerra, una cadena.

La discoteca Liben’s

L’autor de tot plegat, que també ho fou de les ceràmiques que van presidir la mítica discoteca Liben’s (més tard, Laser Sex), és Julio Bono Peris, d’origen valencià i català d’adopció. Aquestes ceràmiques no són les úniques que ens va deixar com a legat a la nostra ciutat. En podem trobar altres, com també se’n poden trobar a ciutat com Barcelona o Madrid i, més en concret, a les estacions de Sants i de Chamartín.

/ Alberto Tallón

Bono, que també es va dedicar a altres disciplines artístiques, com l’escultura o la pintura, va morir l’any 2017 a Mataró. Aquí ha quedat una part de la seva obra. Una obra característica i amb un estil ben propi. Veure art quan es passeja per la ciutat és una bona idea.

To Top