Si la inversió serà alta, d’almenys 7 milions d’euros, i en la zona no abunden els equipaments culturals, i a aquests factors se li suma una intenció innovadora i l’existència de terreny disponible i reservat, és tan desitjable com necessari que la futura biblioteca del districte 5 (Bd5) de Terrassa sigui quelcom més que una biblioteca convencional. L’Ajuntament projecta que aquest equipament, a construir aquest mandat en el flamant nou parc del Pla del Bon Aire, sigui una avantguardista biblioteca-teatre, amb butaques retràctils, “biblio” en horari de servei i teatre a altres hores i els caps de setmana.
El pla, pioner a Catalunya, ha estat exposat aquesta setmana a entitats del districte 5 per Rosa Boladeras, regidora de Promoció Cultural. El govern municipal ha obert ja el concurs de projectes i en el pressupost del 2023 va assignar 285.000 euros per a la redacció del projecte executiu d’una obra d’especial transcendència. Aquest any es resoldrà aquest primer pas amb la previsió que el 2025 comenci la licitació de les obres.
La intenció, segons la regidora, passa per acabar la construcció abans del 2027. Almenys, per aconseguir que l’edificació de la biblioteca ja estigui avançada, a punt, quan acabi el mandat present. L’Ajuntament de Terrassa espera que la càrrega de la inversió sigui tripartita, amb fons municipals, però també de la Diputació de Barcelona i d’ajuts que la Generalitat assigna al condicionament d’equipaments culturals.
En el plec de clàusules del concurs, el consistori deixa clar que la biblioteca no sols ha de tenir una sala polivalent que serveixi per a activitats convencionals, siguin aquestes les presentacions de llibres o l’acolliment de classes de ball, per posar-ne dos exemples ràpids. “Volem que sigui una sala de teatre i cinema, amb un sistema de butaques retràctils, que funcioni com a tal quan la biblioteca tanqui la seva activitat de consulta i préstec, els dies laborables, i també els caps de setmana”, avança Boladeras.
El govern municipal ha obert el concurs de projectes amb la intenció de licitar les obres l’any vinent
Perquè aquesta és una altra aportació novedosa, que entronca amb un objectiu polític global: aquest tipus d’equipaments han d’estar oberts i operatius de dilluns a diumenge: “Hem d’optimitzar una inversió de 7 milions d’euros i en el districte manquen espais susceptibles d’acollir esdeveniments culturals”, resumeix l’edil abans d’afegir que l’edifici serà “com un teatre de barri, de petit format”, però un teatre al cap i a la fi, “ i donarà molt i bon servei al barri del Pla del Bon Aire i el districte”.
L’equipament tindrà una superfície útil d’uns 1.500 metres quadrats en una sola planta, amb la previsió de dues entrades independents: una per a quan funcioni com a biblioteca i una altra quan es “transformi” en sala d’espectacles teatrals o similars. La gestió del recinte, en principi, recauria en una associació.
Idees i un documental
L’esperit d’innovació més rellevant és el que impulsa el projecte constructiu, però va més enllà i impregna també el que la regidora anomena “l’ànima” de l’equipament. En paral·lel, el consistori posarà en marxa les properes setmanes un seguit d’accions amb el veïnat i entitats del districte 5 que inclourà un procés participatiu a realizar fins el juny vinent en forma de “pluja d’idees” i, d’altra banda, l’enregistrament d’un documental sobre la biblioteca i el procediment de la seva construcció; sobre les esperes dels veïns durant dècades, amb testimonis que recordaran assajos de punt de lectura i promeses, reivindicacions i esperances.
“Volem que veïns i veïnes es vegin reflectits en el documental, que projectarem el dia de la inauguració de la biblioteca”, ressalta Rosa Boladeras. El 3 de maig vinent, representants municipals i veïnals viatjaran en excursió a Vic per visitar la biblioteca Pilarín Bayés (inaugurada l’octubre del 2022), concebuda com a exemple d’un nou model d’espais socioculturals al qual la iniciativa a desenvolupar al Pla del Bon Aire vol fer un volt de rosca.
La primera opció era el parc de les Nacions Unides
Quan el nou equipament estigui en marxa al Pla del Bon Aire desapareixerà l’actual biblioteca del districte 5, de 350 metres quadrats i ubicada a l’interior del recinte del Club Natació Terrassa, a l´àrea olímpica de Poble Nou-Zona Esportiva, un emplaçament que genera evidents disfuncions. L’any 2018, el ple va aprovar el Pla Municipal del Servei Bibliotecari 2018-2025 per adequar la xarxa de biblioteques de la ciutat; el document considerava prioritari el trasllat de la Bd5 a un altre lloc i l’any següent, el 2019, la millor opció semblava el parc de les Nacions Unides, a Can Roca, on es va preveure destinar-ne un terreny de 1.400 metres quadrats. De fet, dirigents veïnals recorden que aquesta ubicació va ser l’acordada en un Consell Municipal de Districte.
A finals del 2021, però, l’opció del solar on del 2012 al 2018 s’hi havien instal·lat els barracons de l’institut Can Roca, a l’avinguda de Béjar, va cobrar força. I la biblioteca, finalment, serà erigida en aquests terrenys, com públicament va anunciar el setembre passat l’alcalde, Jordi Ballart, en una visita a les obres del parc del Pla del Bon Aire. No serà abans del 2025, com preveia l’esmentat pla director, sinó segurament un parell d’anys després.
El nou espai verd ja està obert al públic
El parc del Pla del Bon Aire va entrar en funcionament el 25 de gener passat, tot i que parcialment. L’àrea de jocs infantils es va obrir al públic, però la major part de l’espai, de 5.202 metres quadrats, va romandre tancat per cuidar el creixement de la vegetació plantada. Les tanques van ser retirades el divendres 12 d’abril. Les obres per transformar els terrenys desocupats delimitats per l’avinguda de Béjar i els carrers de Sant Feliu de Llobregat i de Vilafranca del Penedès van començar a l’agost del 2023 amb un pressupost de 340.000 euros. Uns 2.500 dels 5.202 metres quadrats del solar s’han enjardinat, però, de manera provisional, perquè allà serà construïda la Bd5, a tocar de la cruïlla de Béjar amb el carrer de Vilafranca del Penedès. L’associació veïnal ha penjat cartells als voltants del parc per demanar civisme als responsables de gossos, reclamant que en recullin els excrements i evitin que els animals orinin al sorral de la zona infantil.
La Bd7, a Can Parellada, i un equipament cultural a Can Falguera
L’Ajuntament havia pensat en la masia de Can Falguera (les Fonts) per construir allà l’esperada biblioteca del districte 7 amb una intervenció de doble objectiu: rehabilitar un edifici històric en estat ruïnós, acabant així amb el degoteig d’actuacions de manteniment elemental, i adequar-hi un equipament cultural, la biblioteca i alguna cosa més. És improbable, no obstant això, que la Bd7 es col·loqui allà, doncs, segons l’Ajuntament, en un districte de tanta longitud, és necessari que la biblioteca s’implanti a la zona amb una massa de població més gran: Can Parellada.
Per tant, es buscarà amb el veïnat d’aquest barri el terreny adequat per a aquest projecte. No obstant això, la regidora Rosa Boladeras no llança la tovallola amb Can Falguera i l’Ajuntament s’ha plantejat l’opció, que compta amb el suport de la Diputació, d’adequar la masia com a punt de fons bibliogràfic (una biblioteca sense servei de préstec), amb aules, i com a espai d’actuacions i assajos culturals.