El jazz i Terrassa, un binomi històric i símbol de la ciutat, protagonitza el gerro de Sant Jordi dels floristes de Terrassa per a aquest 2024. La 27a edició de la iniciativa impulsada per la Unió de Floristes de Terrassa amb motiu de tan assenyalada diada homenatja el que podríem considerar la banda sonora de la ciutat.
Pili Alba, dissenyadora a Kreadif, és l’autora de la peça, majoritàriament de fusta i conformada per diversos instruments característics d’aquest estil musical. Una trompeta i un saxo de color fusta reposen sobre un teclat blanc i negre, que incorpora el feltre i que serveix com a base de l’obra. El conjunt el completen les paraules Jazz Terrassa –aquesta última sobreposada a la primera i pintada de vermell–, fent referència al Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals i també al festival que aquest organitza anualment i que porta el mateix nom.
Alba repeteix. I és que ja va elaborar el gerro de l’any passat, una creació també de fusta inspirada en l’obra del terrassenc Roc Alabern “Dinosaure”, de la qual es van fer una vuitantena d’unitats, que van tenir molt èxit. De la peça d’enguany hi haurà 100 exemplars. Els vendran set establiments i el gremi en recomana un preu de 29 euros.
“És una peça senzilla, de fusta amb una mica de pintura i de feltre. És el que em venia de gust fer i crec que he encertat. La fusta és un material natural que dona molt de si, que queda molt bé i que s’adapta molt bé als floristes”, ha comentat Alba en la presentació que s’ha fet aquest dijous als jardins de la Cecot.
Habitualment, el gerro de Sant Jordi de la Unió de Floristes es dedicava a una escultura, monument o edifici emblemàtic de Terrassa. Enguany, a diferència de totes les edicions anteriors, el motiu no és quelcom físic sinó un concepte, però igualment arrelat a la ciutat.
Una tradició
“Vam començar per provar, fent una peça diferent, buscant quelcom emblemàtic de la ciutat, una figura o un monument, i ja portem 27 edicions. És ja una tradició. La gent ens la demana, ens l’encarrega… Al gener o febrer ja hi ha persones que ens pregunten quina peça tindrem aquest any. Hi ha gent que les té totes, tota la col·lecció”, ha explicat aquest dijous el president del gremi, Carles Clapés. El florista ha detallat que cada cop els costa més trobar quelcom emblemàtic de la ciutat perquè “hem fet ja edificis, monuments, escultures, figures, vitralls… i aquest any vam pensar per què no una ciutat com Terrassa, que porta el jazz a la sang, fer-li una peça honorífica”. “Crec que ha sortit una peça molt maca, a la gent que ja l’ha vist li ha agradat molt i és un tros més de la nostra ciutat que podem tenir a casa”, ha destacat.
Clapés ha indicat que enguany hi haurà més unitats que en l’última edició, però que la sèrie seguirà sent curta i limitada perquè el que “volem és que sigui una cosa exclusiva per qui la tingui a casa”.
Bones perspectives
Des de la Unió de Floristes es preveu que durant la diada de Sant Jordi d’aquest 2024 augmentin una mica les vendes en comparació als anys anteriors. Si bé els dos últims anys ha coincidit en cap de setmana, enguany cau en dimarts i es preveu que els terrassencs no surtin tant de la ciutat i això es tradueixi en vendes per als floristes locals. “Estem en un molt bon dia. La dinamització de la ciutat entre setmana és rellevant, amb empreses, escoles pel carrer… És més atractiu que el cap de setmana”, ha exposat Clapés.
El president de la Unió de Floristes ha recordat que hi ha molt poca rosa nacional perquè “la rosa és molt estacional” i els cultivadors estan apostant per “altres tipus de cultius, flors i verds que els doni un rendiment durant tot l’any”. Així, les roses que es vendran el pròxim dimarts provindran majoritàriament d’Amèrica del Sud, Holanda i algunes de Kenya, Sudàfrica i Etiòpia, mentre que moltes de les espigues venen d’Itàlia i el verd sí que acostuma a ser més del país.
Clapés calcula que els preus dels floristes aniran entre els 4 i els 15 euros, depenent de les presentacions, en què el plàstic ha pràcticament desaparegut a favor de papers, cartrons i teixits de fàcil reciclatge o reutilització. La rosa vermella seguirà sent la reina de la jornada, ha assenyalat el president de la Unió, que, tot i això, ha indicat que cada cop hi ha més opcions amb bona sortida, com la combinació de roses de diversos colors com la blanca, la groga, la blava o la negra, a més de les pintades, la de la senyera o la del Barça o les banyades en cera.
A tot Catalunya les previsions de venda són d’uns 7 milions de roses. A Terrassa també es calcula una rosa per ciutadà, aproximadament.