El govern ha atorgat als ajuntaments la potestat de decidir quines piscines podran obrir aquest estiu sota la catalogació de refugis climàtics. Aquest decret inclourà les piscines públiques i privades, que hauran de formar part d’un cens elaborat per l’ajuntament per poder omplir-se o reomplir-se pel seu ús. La Generalitat ha pres una decisió que dona una plena autonomia als consistoris, atenint-se a les particularitats i condicionants de cada municipi, per valorar la millor gestió tenint en compte la seva situació concreta.
Què es requerirà per ser un refugi climàtic?
Una piscina podrà considerar-se un refugi climàtic si l’equipament és imprescindible per reduir l’efecte de la calor entre la ciutadania. Aquesta catalogació s’aplicarà tant a les piscines públiques com a les privades. Les piscines censades podran reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, sempre que s’apliquin mesures d’estalvi addicionals per compensar la despesa de l’aigua. Aquestes mesures s’apliquen als equipaments que tenen un ompliment parcial d’aigua, però en necessitin més. Les piscines que estiguin buides del tot només es poden omplir amb aigua salada.
Podran obrir les piscines que no hi formin part del cens?
Les piscines que no hi formin part del cens elaborat per l’ajuntament de cada municipi no podran omplir-se durant aquest estiu.
Quines piscines privades que formaran part del cens?
A Terrassa, encara es desconeix quines seran les piscines privades que formaran part del cens. En roda de premsa, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha dit que es preveu que les piscines que s’incloguin en el cens siguin “majoritàriament d’establiments turístics”, però també d’equipaments comunitaris privats, com són centres esportius privats i altres instal·lacions col·lectives. Difícilment hi haurà cap cas de piscina privada familiar que sigui considerada refugi climàtic. En definitiva, poden ser piscines de clubs esportius, comunitàries o d’hotels. Els propietaris dels equipaments hauran d’arribar a un acord amb l’ajuntament per incloure-les al cens.
Un dels temes més controvertits sobre considerar com a refugis climàtics les piscines privades és el preu per accedir a l’equipament. En principi, serà el consistori qui decideixi quina serà la tarifa que cobrin els titulars de l’espai als usuaris, un preu que encara no se sap si s’ajustarà a les tarifes de les piscines municipals o variarà en funció de la piscina. També estan encara per definir les condicions d’accés específiques a cada recinte.
Què passarà amb les piscines municipals a Terrassa?
El cens inclou les piscines municipals.A Terrassa en tenim quatre: la de Les Arenes, Sant Llorenç, La Maurina i Vallparadís. Aquesta última és la que acumula més incògnites actualment. Un cop ja confirmat que la piscina conté fuites encara no localitzades, l’Ajuntament està pendent d’aprovar una licitació per contractar a una empresa de neteja que preparari l’equipament per una inspecció visual, amb intenció de reparar els desperfectes. Tot i que les expectatives de poder obrir-la durant l’estiu són optimistes, la data d’obertura no es pot confirmar que sigui l’habitual de cada any.