Ha arribat el dia anunciat fa mesos. Els operaris que executen les obres de rehabilitació del pont de Sant Pere han tallat aquest dimarts al matí el pas per aquest viaducte del segle XVII. Quin itinerari alternatiu agafem? El Diari de Terrassa en proposa tres amb els punts d’inici i final a la plaça del Doctor Robert i la del Rector Homs.
Una introducció
El Mohamed camina adolorit i encorbat mentre es palpa el maluc amb la mà dreta. La Malika hi va darrere. Mal dia per baixar a Mútua sense saber, perquè el Mohamed i la Malika no ho saben, que el pont de Sant Pere està tancat. El matrimoni baixa pel carrer Major de Sant Pere, arriba a la plaça del Rector Homs i al Mohamed li ha canviat la cara en veure les tanques. Mira la seva dona i s’acosta a un altre vianant: “Com puc anar a la Mútua ara?”. L’informant assenyala les escales que baixen fins al parc de Vallparadís tot just al costat del pont. Aquest és un dels recorreguts alternatius que ofereix el Diari de Terrassa per connectar la plaça del Rector Homs, la Seu d’Ègara, amb la plaça del Doctor Robert, perquè ja no es pot passar pel pont de Sant Pere, que està en rehabilitació i, des d’aquest dimarts, romandrà tallat fins al 27 de maig. I després, del juliol a mitjan octubre.
1- Itinerari de vuit minuts pel parc de Vallparadís
Fins ahir, el camí entre la plaça del Doctor Robert i la del Rector Homs durava gairebé sis minuts pel carrer de Sant Antoni, el de la Creu Gran i el pont de Sant Pere, a uns cinc quilòmetres per hora. Era el recorregut principal en la comunicació entre el Centre i el passeig del Vint-i-dos de Juliol. L’itinerari número 1 de la “nova era” transita en bona part pel parc de Vallparadís. Venint de Rector Homs, cal baixar al parc per les escales que s’obren tot just abans del pont. Baixem pel parc fins arribar a la rampa des de la qual es puja al carrer del Castell, per vorejar l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i arribar a la cantonada de Doctor Robert amb el carrer de Sant Antoni. Temps emprat des de Rector Homs: vuit minuts.
2-L’eix Sant Antoni-Mas Adei i per Sant Valentí: onze minuts
La segona opció és la menys idònia si el destí és la plaça del Rector Homs, perquè el circuit puja primer i baixa després (o a l’inrevés), però adquireix més sentit si la connexió és entre la plaça del Doctor Robert i el passeig del Vint-i-dos de Juliol. No obstant això, i cenyint-nos a les referències triades i compartides, es tracta de pujar pel carrer de Sant Antoni, travessar el carrer de la Creu Gran, seguir per Mas Adei i girar a la dreta en arribar al carrer de Sant Valentí, per travessar el parc de Vallparadís per la passarel·la de Sant Valentí. Arribem així al carrer de Joan Duch, a l’Antic Poble de Sant Pere, i seguim cap a la dreta en paral·lel al parc, per desembocar davant de la Seu d’Ègara. Temps del recorregut: onze minuts.
3-Salmerón: vuit minuts
Arriba la tercera opció per anar de la plaça del Rector Homs a la del Doctor Robert, i viceversa. Aquest trajecte, a la velocitat marcada, té una durada d’uns vuit minuts. Sortint des de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, hem d’adreçar-nos cap al carrer de Salmerón pel pont del Passeig, també objecte d’obres aquestes setmanes. Per aquest motiu només n’està habilitada la vorera nord, que al cap i a la fi és la que ens interessa per a aquest tercer recorregut a peu. Passat el pont i la Casa Baumann, l’itinerari prossegueix pel carrer de Salmerón. Veurem la plaça dels Museus, el deteriorament de la qual forma part del paisatge urbà d’aquest àmbit (unes tanques delimiten la plaça des de fa anys; la remodelació s’havia d’emprendre fa gairebé un any).
Això, però, és farina d’un altre sac. Per darrere del Museu Tèxtil, seguim endavant pel parc de Vallparadís, que salvem per la passarel·la de Sant Pere, estructura ondulant i, per a alguns terrassencs, marejadora. Pas a pas, arribem a l’Antic Poble de Sant Pere. Queda poc, molt poc. Pujem la rampa en ziga-zaga per accedir a un dels carrers més singulars de Terrassa, el de la Rectoria. La Seu d’Ègara ens quedarà a la dreta. Plaça del Rector Homs, final del camí. A l’esquerra s’albiren les tanques que barren el pas al pont de Sant Pere, l’origen de tot plegat.