Terrassa

Un nou vial paral·lel a la N-150 per a transport públic, bicis i vianants

La consellera de Territori Ester Capella anuncia la licitació del projecte, que unirà l’Hospital de Terrassa i el complex Egara dels Mossos per darrere de Mercavallès

Obres del nou carril bici entre Terrassa i Sabadell / Lluís Clotet

La Generalitat treu a licitació dos projectes que transformaran la mobilitat a l’eix de l’N-150 entre Terrassa i Sabadell, amb la creació d’una gran rotonda que transformarà radicalment l’accés a l’Hospital de Terrassa i un nou vial segregat per a transport públic, vehicles d’emergència, bicicletes i vianants a peu. Aquests dos projectes se sumen a la construcció, ja en marxa, d’un carril bici entre Terrassa i Sabadell.

La consellera de Territori, Ester Capella, s’ha desplaçat aquest matí a Terrassa per visitar les obres del carril bici i anunciar “la licitació d’un carril de mobilitat sostenible i activa que permetrà relligar equipaments com l’Hospital de Terrassa, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, Mercavallès, l’institut Castell Arnau i el complex Ègara de Mossos d’Esquadra”. Capella ha explicat que les obres del carril bici estaran enllestides el mes de juny. La rotonda de l’Hospital i el carril segregat tindran un termini d’execució aproximat de 14 mesos i han d’estar enllestits el 31 de desembre de 2025, el termini que fixen els fons europeus Next Generation, que financen la nova infraestructura viària.

“Aquesta era una demanda històrica de Terrassa i Sabadell”, ha recordat l’alcalde Jordi Ballart, que ha celebrat la notícia que els tres projectes tenen calendari d’execució. Es tracta, ha dit, d’unes obres “que milloraran molt la mobilitat a un eix amb molta mobilitat de persones”.

L’alcalde Jordi Ballart i la consellera, Ester Capella, consultant el projecte de la nova rotonda de l’Hospital de Terrassa i del futur vial segregat fins als complex dels mossos /Lluís Clotet

La intervenció a l’eix de l’N-150 entre Terrassa i Sabadell afecta el tram comprès entre la rontonda de l’avinguda de Madrid, a l’altura del barri de Montserrat, i la rotonda del complex Ègara dels Mossos d’Esquadra.

Al primer tram, fins a l’Hospital de Terrassa, s’executa actualment un carril bici d’1,8 quilòmetres que connecta amb la via cíclada ja existent a Terrassa i que completa el recorregut fins al centre sanitari. El projecte està pressupostat en 2,5 milions d’euros i estarà enllestit el mes de juny.

El segon tram està en licitació i compren dos projectes. El primer, la nova rotonda que donarà accés a l’Hospital de Terrassa. Se situarà uns metres abans de la cruïlla actual d’entrada al complex sanitari, concretament a l’alçada del pàrquing de les autocaravanes.

En aquest punt es construirà una gran rotonda i un vial nou d’accés a l’Hospital de Terrassa fins a l’aparcament, on s’urbanitzarà una segona rotonda en forma d’hipòdrom. Aquí s’ubicaran les marquesines del transport públic interurbà entre Terrassa i Sabadell i les parades del bus de Terrassa.

L’hipòdrom configurarà una gran plaça al davant mateix de l’Hospital de Terrassa, en el punt on hi ha prevista la futura ampliació del centre sanitari, segons fons de Territori.

La rotonda de l’Hospital a l’N-150 i l’Hipòdrom donaran accés al centre hospitalari i també conduiran al nou vial segregat per a transport públic, vehicles d’emergències, vianants i ciclistes. Una nova carretera que comunicarà l’Hospital de Terrassa amb el complex Ègara dels Mossos per darrere del complex de Mercavallès, concretament seguint el traçat del vial que tradicionalment s’ha utilitzat per als exàmens de Trànsit.

Aquest carrer es transformarà en un vial cívic, que segregarà de la carretera tots els desplaçaments en transport públic, els vehicles d’emergència, les bicis i els vianants. El primer tram del vial, entre l’Hospital i Mercavallès, es farà en format viaducte.

El projecte, que forma part del BRCAT, la xarxa per a busos ràpids que impulsa la Generalitat, té un pressupost de 10,5 milions.

A finals de 2025 la transformació de l’eix de l’N-150 haurà d’estar enllestida. L’alcalde Jordi Ballart ha posat l’accent en la millora que suposa per a la mobilitat de la zona segregar la “mobilitat sostenible i activa” de la carretera i donar als treballadors, els comerciants de Mercavallès, els estudiants i els mossos d’Esquadra una via cívica per a desplaçar-se a Terrassa i Sabadell.

Els cotxes continuaran circulant per l’N-150 i podran utilitzar els accessos actuals tant als equipaments de la zona com a la carretera del golf.

Urbanitzen el carril bici i de vianants entre Terrassa i Sabadell

To Top