Terrassa

En tren des de Terrassa en defensa de la sanitat pública

La Marea Blanca proposa condicionar un CUAP provisional en un local municipal

Moment d'una de les dues manifestacions per la sanitat pública desenvolupades a Terrassa els darrers anys / LLUÍS CLOTET

Des de Terrassa viatjarà un autocar a Barcelona. “A més, a veure si podem omplir dos trens”. Aquest diumenge vinent, 7 d’abril, hi ha convocada una manifestació a la capital catalana “en defensa de la sanitat pública” i la Marea Blanca corresponent de Terrassa s’ha bolcat en la protesta. La Comissió d’Entitats per la Sanitat Pública de Terrassa ha presentat el manifest al raval de Montserrat aquest dimarts, uns dies després de reunir-se amb el CatSalut i l’Ajuntament per proposar, entre altres coses, que la Generalitat instal·li un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) en un local municipal de manera provisional, mentre prepara el projecte per a la construcció d’un de definitiu al carrer de Pau Marsal.

La resposta del CatSalut: ho intentaran. El CUAP (que anirà acompanyat d’un nou CAP en els mateixos terrenys) és una de les reivindicacions de la plataforma quant a equipaments, juntament amb la construcció del nou CAP Terrassa Nord i les ampliacions del CAP Sud i el CAP Rambla. Els nous centres han d’estar enllestits en uns tres anys i per al Departament de Salut el CAP-CUAP és “de màxima prioritat”, segons va traslladar la Generalitat a la comissió.

Protesta realitzada a Terrassa l’any passat / LLUÍS CLOTET

Aquesta ha presentat aquest dimarts el seu manifest per a la protesta del proper diumenge, que començarà a les 11.30 a la plaça d’Urquinaona. La “columna” terrassenca sortirà a les 10 de l’estació de Ferrocarrils de la rambla d’Ègara.

Recursos

La plataforma diu “no” al model català de sanitat: “Portem massa temps de retallades i mala gestió dels recursos públics”, diu la comissió d’entitats, que denuncia “la bretxa social” i la deshumanització d’un dret, el de la salut, del qual se celebra precisament el 7 d’abril el dia mundial. “Cal que la primària tingui els recursos materials i el personal sanitari suficients, ja que, segons l’OMS, és l’enfocament més inclusiu, eficaç i eficient, que promou la salut física i mental de tots els membres de la comunitat, inclosos els infants i adolescents”.

La comissió s’ha mostrat contundent en la reclamació del CUAP i la resta d’equipaments pendents i en l’exigència de mantenir la medicina privada fora de la pública

“Volem metge de família, infermera i pediatra de referència a cada CAP. Això estalviaria diners i proves. Exigim que es compleixin els terminis per a visites del metge de família i especialistes, proves diagnòstiques, intervencions i seguiments posteriors”, afegeix el manifest, que ha llegit a les portes de l’Ajuntament Esther Fernández després de la intervenció de Pepe Sánchez. El seu company Plàcid Lordán ha clamat després “contra la privatització” de la sanitat.

Pepe Sánchez, Esther Fernández i Plàcid Lordán, a l’acte d’aquest dimarts

La comissió s’ha mostrat contundent en la reclamació del CUAP i la resta d’equipaments pendents i en l’exigència de mantenir la medicina privada fora de la pública: “No poden coexistir en un mateix centre, amb el mateix material i el mateix personal. Els recursos públics han d’utilitzar-se per a un model de sanitat 100% pública, universal, de qualitat”.

En tren des de Terrassa en defensa de la sanitat pública
To Top