Terrassa

Més vendes de mones de Pasqua a Terrassa

Les pastisseries tendeixen a l’especialització en una campanya que es preveu positiva

Una treballadora de la pastisseria Núria, amb una Barbie de Pasqua / ALBERTO TALLÓN

La campanya de Pasqua va vent en popa. Les pastisseries de Terrassa tenen el repte de buscar el seu forat d’èxit en l’especialització en una època marcada pels referents esportius i cinematogràfics i de mones pràcticament a la carta. Els preus s’han incrementat, en alguns establiments, de manera lleugera. Un altre desafiament: trobar una nova generació de personal qualificat.

Sense abandonar-nos en excés a la nostàlgia, allò de “res és com abans” també es pot aplicar a la taula i, en aquests dies, a una de les propostes més arrelades a casa nostra: la mona de Pasqua. La tradició persisteix i per això els pastissers esperen (ja palpen) una campanya benèfica en vendes, similar o superior a la de l’any passat. Però, com res és com abans, el gremi s’ha hagut d’adaptar a uns temps en què les modes són més volàtils, efímeres i variades. Abans, una pel·lícula de Hollywood marcava una tendència general. Algunes figures i símbols perviuen, però ara les plataformes audiovisuals i internet diversifiquen l’atenció i els professionals i els seus equips busquen espais més personalitzats. I molts ho aconsegueixen. Aquest dilluns vinent, hi haurà en les taules moltes mones de Pasqua, regals de padrins a fillols; moltes mones diferents.

Ou de Pasqua a la pastisseria Zaguirre / ALBERTO TALLÓN

Els que es queden enrere s’emportaran a casa “el que quedi” el dilluns, com apunta Joan Sáez, responsable de la pastisseria Yummy, però bona part dels encàrrecs, sobretot pel que fa a figures de xocolata, ja s’ha realitzat. Fanny Novell, presidenta del Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca, expressa l’optimisme d’un sector que, quant a les figures de xocolata, “ja ha superat la xifra de reserves del 2023”. L’increment frega el 5%. Alguns pastissers han pujat “lleugerament” els preus a causa de la inflació general i a la del cacau en particular. Les mones de xocolata són objecte de comanda prèvia. Els pastissos de fruita i mantega es vendran, sobretot, a partir de dissabte.

De 15 a 60 euros

Quant valen enguany les mones de xocolata en els establiments tradicionals, els d’un gremi “que ofereix qualitat i garantia”, com subratlla Novell? Els preus, per descomptat, varien segons la grandària i la dedicació artesanal requerida per a la seva creació, però basculen entre els 15 o els 20 euros dels ous més senzills fins als 60 dels productes més elaborats, representin aquests el clàssic escut del Barça o el Real Madrid, la Barbie, personatges de Pokémon o la futbolista Aitana Bonmatí, que enguany ha irromput amb força en els aparadors.

Tot preparat per a la celebració de dilluns, 1 d’abril / ALBERTO TALLÓN

“El ventall és molt variat i els clients personalitzen les mones cada cop més”, indica Sáez. El nen vestit de futbolista no falla. El que s’ha dit: la tendència és cap a l’especialització i la diversitat, i en les pastisseries conviuen les mones de Lilo & Stitch amb la Mia, la nena científica (enguany, biòloga), els unicorns, animals, dracs, fins i tot referències al hockey. A la pastisseria Progrés, per exemple, acudeixen simpatitzants de clubs de fora de Terrassa per adquirir mones amb els colors de la seva entitat. stick inclòs. El repte és la individualització i, com assenyala Novell, “trobar personal qualificat per substituir els pastissers que s’estan jubilant”.

La Barbie

Barbie, la nina mítica, s’ha fet gran. Protagonista d’una pel·lícula d’èxit a les taquilles de cinema de mig món, és una de les icones d’enguany als aparadors de les pastisseries de Terrassa i la resta de localitats. Res a veure (o sí?) amb l’època en què els grecs tenien a la deessa Atemisa com a protagonista en les “muniquies”, celebracions de les quals, segons diverses fonts, procedeix la mona actual.

Nova era

No fa pas tant del Ronaldinho, però sembla que sí. La irrupció del futbol femení a la nostra societat té diversos paradigmes i el més actual, i poderós, és Aitana Bonmatí. La jugadora del FC Barcelona ha ocupat el lloc que abans només ocupaven els futbolistes, i que, tot justa abans d’ella, va tenir la seva companya Alèxia Putellas. Qui havia de dir anys enrere que una jugadora seria estrella als aparadors de Pasqua?

Predestinat

Tot queda de xocolata de colors variats. Potser estava predestinat a lluir en la nostrada Pasqua. Willy Wonka i la seva fàbrica de xocolata també han passat de les pantalles a les pastisseries, tot i que el protagonisme d’origen audiovisual està més repartit que mai. “Els tres porquets” o “Peppa Pig”, o fins i tot “Els barrufets”, encara mantenen quota de representació als establiments.

Cinema d’una altra manera

El cinema no sempre s’expressa aquests dies de pastís i xocolata amb personatges o al·lusions directes a films. A Terrassa, la pastisseria Núria manufactura un producte de nexe amb aquest món, però singular: un pot de crispetes amb cel·luloide i claqueta inclosos. Referència simbòlica clara, però no necessàriament directa, perquè el setè art i el plaer que genera al seu voltant no sempre són explícits.

I uns macarrons

És possible menjar un plat de pasta dolça, amb acompanyament igualment dolç? Sí, i no sols com a producte de cuiners d’avantguarda. El realisme que trasllueix aquesta creació de la pastisseria Zaguirre és la millor basa d’aquesta proposta, per la qual l’establiment originari de Sant Pere Nord ha apostat en la seva línia d’imitacions d’altres aliments. La forquilla, el formatge i els estris completen el quadre.

Miquel Zaguirre

“El sector tendeix cada vegada més a l’especialització”

”La campanya és satisfactòria. La de les figures de xocolata, que comença abans, ja ha tingut molt moviment. Aquesta és una diada molt llarga”. Miquel Zaguirre, responsable de les pastisseries homònimes, afirma que el seu equip ja pensa en les mones de Pasqua “tot just acabar el Nadal”, perquè el sector “tendeix cada vegada més a l’especialització”. Per això, Zaguirre ha optat per una branca que té com a protagonistes les còpies realistes d’aliments, com ara una hamburguesa o un plat de macarrons, plats d’atracció visual per a un públic jove. “Aquest any mantenim preus”, indica el pastisser en espera d’un dilluns d’intensa afluència de clients. És millor un cap de setmana amb climatologia adversa? “Molta gent, en dies bons, torna abans dels seus destins per no haver de fer cua”.

Carles Carreras

“Estem de gom a gom. La gent, ara, s’espavila amb antelació”

“Aquests dies estem de gom a gom”. Carles Carreras, de la pastisseria Núria, espera un final de campanya “com el de l’any passat”. Creu que el clima gris i plujós beneficia el sector, “perquè aquells que no poden sortir i s’hi han de quedar potser no apuren tant per venir a comprar mones”. Carreras, com altres professionals, ha detectat que les plataformes audiovisuals imposen als darrers anys nous usos. Núria, diu, ja ha decidit fugir de modes eventuals “i optar per temàtiques genèriques”. En el seu cas, per mones que al·ludeixen al cinema sense concreció (un pot de crispetes, per exemple) o al rol de Terrassa com a plató (la mona “El cinema” s’ha exhaurit). “La gent, ara, s’espavila amb antelació. Fins al divendres passat vam recollir els encàrrecs especials, tot i que molts clients esperen a comprar les figures a última hora”, diu.

To Top