Desenes de persones s’han concentrat aquest dilluns al matí davant de l’edifici dels Jutjats de Terrassa per donar suport a una professora de català que, el març de 2022, va ser denunciada per la Policia Nacional per haver-se dirigit en català als agents. L’acte de suport ha coincidit amb la declaració de la professora, un subinspector i tres policies perquè expliquin les seves versions.
La protesta ha estat impulsada per la Plataforma per la Llengua i TRACA-Coordinadora Antirepressiva de Terrassa, que demanen que s’acabi la discriminació al català. “Parlar en català no és cap delicte”, mostraven els cartells de suport.
L’episodi es remunta al 4 de març del 2022, quan la dona va anar a la comissaria de Terrassa per renovar el DNI i el passaport, i per tramitar les cartes d’invitació dels seus pares. Un dels agents li va demanar que parlés en castellà, una exigència que li va reiterar constantment. “Has de parlar en castellà, perquè som a Espanya”, insistia l’agent.
Mentre l’agent li prenia les dades per la renovació del DNI, va apuntar malament un número del seu telèfon. Ella li va advertir, però en aquell moment l’agent estava atenent una trucada i no li va fer cas. Fins i tot li va dir que per solucionar l’error havia de demanar cita per un altre dia.
La ciutadana va demanar hora a una funcionària, que la va atendre de manera molt correcta i que li va resoldre dubtes sobre les cartes d’invitació dels pares. Aquesta funcionària li va donar permís per sortir al carrer a fotocopiar els passaports dels pares i tornar a entrar a la comissaria per acabar de tramitar les cartes. Tanmateix, un cop fetes les fotocòpies, quan la professora va voler tornar a entrar, es va trobar a la porta amb un agent de policia, diferent de l’anterior, que no li va voler fer cas quan ella li va explicar, en català, que la funcionària l’estava esperant a dins. No només no la va voler atendre, sinó que li va exigir que li parlés en castellà, la va fer apartar i li va impedir l’entrada, mentre que sí que deixava passar altres persones.
Després d’aquest episodi, els policies van acabar deixant entrar la dona a la comissaria. Va fer els seus tràmits, i en sortir va tornar a expressar el seu disgust perquè els agents no sabessin català. Aleshores, l’agent que li havia impedit accedir la va cridar, li va agafar el mòbil i la va detenir per “faltar al respecte a un agent de policia”, i falsament, amb el testimoni de dos agents de la comissaria, per haver-se negat a identificar-se – cosa que constitueix un altre delicte. En va sortir amb dues denúncies administratives de 100 i 600 euros respectivament per “faltar el respecte” i “negar-se a ser identificada”, cosa que ella diu que no és certa.
Plataforma per la Llengua va fer públic el cas amb uns àudios que demostren com els agents la van humiliar abans de detenir-la. A més, l’entitat li va facilitar la defensa legal a través de l’advocat Eduardo Cáliz, d’Arrels Advocats, i la va acompanyar en la presentació de la denúncia contra els agents en qüestió. Plataforma per la Llengua i TRACA consideren que “els agents haurien comès un delicte de coaccions, un delicte de falsedat en document públic, un delicte de detenció il·legal i un delicte contra la integritat moral de la ciutadana”. Segons els organitzadors de l’acte “l’actuació policíaca, però, no només constitueix quatre delictes, sinó que suposa la vulneració dels drets lingüístics de la ciutadana i l’incompliment de la normativa del cos”.
Desídia de l’Ajuntament
Les entitats també denuncien la desídia de l’Ajuntament per no complir cap dels compromisos aprovats en una moció del març del 2023, en què es comprometien a condemnar el cas i donar suport explícit a la professora de català. Després d’un any cap, consideren que cap dels acords s’ha fet efectiu i que el “consistori es va aprofitar de la situació per fer veure que està al costat dels ciutadans de Terrassa per tal de guanyar uns vots”, ja que va ser aprovada en el darrer ple abans de les eleccions. En aquest sentit, des de l’Assemblea de la Coordinadora Antirepressiva expliquen que “tenim una reunió després de Setmana Santa amb l’Ajuntament”.
Tot indica que serà un procés llarg. Després de les proves, l’únic delicte que les autoritats judicials han acceptat per portar a tràmit ha estat el de falsedat documental. Per aquest motiu, un subinspector, tres agents policials i la professora han estat citats a declarar aquest dilluns al matí. “Ara, estem a l’espera del següent pas”, expressen des de TRACA.