El consum actual d’aigua de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa és un 16% inferior al registrat l’any 2019, fet que ha significat una disminució anual de 10.000 metres cúbics. O sigui: l’equivalent a tres piscines olímpiques. Aquesta és una de les dades destacades per la corporació sanitària terrassenca per sumar-se, aquest divendres, al Dia Mundial de l’Aigua. La reducció s’ha assolit amb la reparació de fuites i altres mesures més específiques.
MútuaTerrassa ha aprofitat la jornada “per donar a conèixer l’estalvi d’aigua assolit en el transcurs dels darrers anys fruit de la implementació de diverses mesures en l’àmbit de les instal·lacions i el seu manteniment, així com en la prestació d’alguns serveis de suport per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua”. L’entitat assegura que ha aconseguit una reducció anual del 16% del consum d’aigua a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) respecte el que consumia abans de la Covid. La dada es correspon amb un volum de 10 milions de litres (10.000 m3).
La reducció s’ha assolit amb la reparació de fuites i altres mesures més específiques
El conjunt de mesures incorporades formen part de l’anomenat Pla d’Ús Eficient de l’Aigua “i recull accions de caire general i d’altres més especifiques”, diu Mútua. La revisió de la xarxa d’aigua per identificar i reparar possibles fuites d’aigua (a canonades, aixetes, inodors, etc.) “és una de les mesures generals que s’han implementat”.
Canvi al túnel de rentat
N’hi ha hagut també d’específiques. El grup sanitari ha programat accions de manteniment preventiu “per revisar els descalcificadors i els equips d’osmosi inversa, substituint les resines en cas de necessitat”. Pel que fa al servei de restauració, “s’ha canviat el túnel de rentat de la cuina de l’HUMT per un equip més eficient”. D’altra banda, “el servei de neteja continua desplegant un mètode basat en la preimpregnació del material de neteja que millora el sistema de desinfecció i és més sostenible ja que minimitza el consum d’aigua”.
Les mesures d’estalvi continuaran en els propers mesos “amb la reducció i ajust de la pressió de l’aigua d’entrada, la instal·lació d’atomitzadors més eficients en un 80% dels punts terminals, la implementació de doble descàrrega o fluxòmetres ECO als inodors, la instal·lació de comptadors als descalcificadors per aconseguir una determinació automàtica dels inicis i finals de cicle a través de cabalímetres”, conclou Mútua. També es desplegaran campanyes de conscienciació sobre l’ús eficient de l’aigua.