Terrassa

La primavera, l’última carta per superar la sequera

Els models meteorològics apunten cap a un abril i maig amb poques pluges i, potser, algun gran xàfec inesperat

Una femella d’ànec coll verd i els seus pollets, gaudint de la piscina de Vallparadís el primer dia de primavera / nebridi aróztegui

El canvi d’estació arriba amb els ulls pendents del cel. Diem adéu al tercer hivern consecutiu marcat per la sequera, i rebem una primavera que tothom espera respongui als patrons clàssics del clima i aporti una generosa seqüència de precipitacions.

Sembla que no serà així. De moment, els mapes apunten “a un abril amb un règim de pluges mitjà a Terrassa i a Catalunya”, explica el meteoròleg terrassenc Marc Silvestre. “Tot apunta a registres d’entre 40 i 50 litres, quan la mitjana és de 60-70 litres”.

La situació no millora el mes de maig, segons les prediccions. “També estaríem per sota de la mitjana de precipitacions, tot i que podríem tenir una tempesta com la del juny de 2023, un aiguat estàtic de 120 litres a Terrassa que va descarregar fins a 140 litres a Rellinars i a l’Obac”.

La raó d’aquestes prediccions és una primavera que es preveu marcada per pluges al vessant Atlàntic que descarregarien a Galícia i al centre d’Espanya, “però arribarien desgastades a Catalunya”. Calcat a l’hivern, una situació que no permetria recuperar les reserves dels embassaments.

“Com que estem en un temps dinàmic i caòtic, es pot reforçar alguna borrasca i arribar a la Mediterrània, com va passar el dissabte 9 de març”, apunta Silvestre. Necessitaríem llevantades, però “de moment no es veuen”, diu el meteoròleg.

A Terrassa, l’arribada de la primavera va portar ahir una jornada de sol i temperatures que van fregar els 20ºC a les hores centrals del dia. Al parc de Vallparadís, la jornada va regalar la imatge d’una femella ànec coll verd amb vuit pollets que es passejaven per la piscina i es llençaven a l’aigua, celebrant l’arribada de l’època més lluminosa de l’any.

La primavera, l’última carta per superar la sequera
To Top