Terrassa

Les eines digitals com a palanca d’inserció de les persones amb discapacitat intel·lectual

El projecte de LaFACT incorpora ja més de 100 persones en recerca activa de feina

Manolo Antolínez, Sergi Colomé i Lídia Díaz, a l'aula digital amb la professora Rocío Gracía / Nebridi Aróztegui

La Factoria Social de Terrassa (LaFACT) fa un pas endavant en el seu projecte d’inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual amb un pioner curs d’eines digitals que ja funciona com a plataforma per a la incorporació al mercat del treball. L’experiència, que va néixer l’any 2022 com a projecte pilot, es consolida aquest 2024. Fins ara, un centenar de persones han participat en les sessions formatives i aquest any “cent persones més s’incorporaran a la formació i a la recerca de feina en actiu”, explica Montserrat Lao, directora de La FACT.

La Factoria Social ha presentat avui públicament el seu curs d’eines digitals i ha fet balanç del programa de reorientació laboral, dos projectes que impulsa en col·laboració amb el BBVA. Andrés Cabello, director de zona del Vallès Occidental del BBVA, ha valorat l’impacte que iniciatives com aquestes “tenen en millorar la qualitat de vida de les persones” amb discapacitat intel·lectual i ha posat l’accent en “el vessant social d’aquests projectes, que a banda de millorar la formació, generen vincles i suposen una aportació d’autoestima”.

Una de les sessions formatives del curs d’eines digitals, avui al centre de formació de La FACT / Nebridi Aróztegui

Els alumnes del curs d’eines digitals són persones amb discapacitat intel·lectual, amb problemes de salut mental o trastorn de l’espectre autista. Són joves que finalitzen l’ensenyament obligatori i que volen incrementar competències, adults en atur i en recerca de feina o persones que s’incorporen a programes de formació en la recta final de la seva vida laboral. “El 60% dels participants són usuaris adults, de més de 30 anys”, explica Montserrat Lao.

El curs i el programa de reorientació laboral tenen un nivell d’inserció laboral entre el 25% i el 30%. Consolidar competències digitals ha permès als participants accedir a feines en algunes de les famílies professionals de LaFACT (jardineria, hostaleria, hoteleria, administració, neteja, indústria, logística, etc.) i també incorporar-se a l’empresa privada, a sectors com el dels manipulats, magatzem i logística, a la indústria farmacèutica, a activitats amb Big Data i a àrees de qualitat i logística com la de APPlus+.

Dins l’aula

LaFACT, dins de l’aula, el curs d’eines digitals permet els alumnes “ser autònoms a l’hora d’enviar correus electrònics, words, fer un currículum o accedir a portals de recerca de feina”, explica Rocío Garcia, la professional al capdavant de la formació. El curs també els acosta a tràmits personalss com accedir al portal LaMevaSalut.

Dos treballadors de La FACT, en el procés de fabricació d’ambientadors amb paper reciclat / Nebridi Aróztegui

M’han ajudat a aprendre què són les ‘coockies‘ – ha explicat aqust matí Sergi Colomé, un dels alumnes del curs d’eines digitals-. “També he après a fer un currículum. A la classe hi ha molt bon ambient, jo recomano apuntar-se”.

L’experiència a l’aula té una component social, de relacions personals que la Lídia Díaz, una altra alumna, vol valorar. “M’ha encantat conèixer amics, fins i tot una parella. M’encanta el curs d’informàtica perquè he après moltes coses noves”.

Alguns estudiants amb capacitats digitals, com el Manolo Antolínez, destaquen el fet que “el curs t’ensenyi eines que no coneixies. Per a mi ha estat una experiència nova que demostra que tot s’aprèn a la vida”.

El programa de reorientació laboral

LaFACT ha fet també aquest matí balanç del seu programa d’orientació laboral, que acumula una dècada d’experiència i que, només durant 2023, ha inserit laboralment 17 persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta és una iniciativa pionera a la ciutat “que ajuda a la inserció de persones amb problemes de salut física, emocional, d’envelliment prematur. Ho fa a través del projecte de fabricació d’ambientadors amb paper reciclat de LaFACT“, explica Montserrat Lao.

Pel que fa a la inserció laboral, el programa adapta el pla d’orientació al perfil i a les característiques del demandant de feina i, durant el procés d’inserció laboral, “s’activen programes de formació contínua, de desenvolupament personal per afavorir la transició ocupacional”.

Aquesta iniciativa de LaFACT permet reincorporar al mercat laboral persones que han perdut la feina i necessiten formació professional, que busquen un lloc de treball que s’adeqüi a les seves característiques o que, per un procés d’envelliment o malaltia, necessiten formar-se fins a poder reincorporar-se a la feina, o bé culminar la seva vida laboral. De fet, el programa de reorientació laboral de LaFACT permet allargar la vida laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.

To Top